Ytrefilet av lam har mer smak enn indrefileten, og er ypperlig å helsteke. Hvis du får tak i ytrefilet der fettkappen fremdeles sitter på, må du være klar over at det ligger en litt tøff sene mellom fettlaget og kjøttet. Bruk en skarp kniv for å fjerne senen, men la fettlaget bli igjen. Fettet gir som kjent nydelig smak til kjøttet under steking.

Høstens rotgrønnsaker

Dette er årstiden for de deiligste rotgrønnsaker. Denne gangen har vi blant annet ovnsbakt persillerot og pastinakk, som gir en nydelig smak til denne lammeretten

Oppskrift på lam med ovnsbakte  rotgrønnsaker

Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk, rosmarin og olivenolje er det perfekte følget til ytrefilet av lam.

Slik unngår du brun jordskokk

Når du skreller jordskokken, noe som kan være litt tidkrevende på grunn av den ujevne overflaten, må du huske å ha en skive sitron i vannbollen. Sitronen hindrer at jordskokken oksiderer og blir misfarget. Et triks kan også være å koke jordskokk i melk.

Oppskrift på lam med ovnsbakte rotgrønnsaker. Her er jodskokkpuré og enkel saus.

Jordskokkpuré er enkelt å lage og smaker kjempegodt som tilbehør til både lam og vilt. En enkel, men smaksrik saus er godt til.

Lag hurtigsaus fra bunnen av 

En god middag trenger saus. Du trenger ikke bruke mye tid og krefter på å lage en skikkelig god saus. Bruk gjerne fond, som du koker opp med vann. Så tilsetter du ripsgelé og soyasaus. En god saus trenger også kremfløte.

Justér med mer soya for dybde eller ripsgelé for sødme. Her er det viktig at du smaker deg fram til den sausen du liker best. Å smake underveis er den beste forsikringen for en god saus!

Oppskrift på lam med ovnsbakte rotgrønnsaker.

Lam og rotgrønnsaker er en uslåelig kombinasjon.

LAM MED JORDSKOKKPURÉ, OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER OG ENKEL SAUS

Dette trenger du til 4 personer:

Ovnsbakte rotgrønnsaker:

  • 8 gulrøtter, gjerne forskjellige farger, delt i to på langs
  • 1 pastinakk, delt i fire på langs
  • 1 sellerirot, delt i 2x2 cm terninger
  • 2 persillerot, delt i to på langs
  • 3 hele fedd hvitløk
  • 2 kvister rosmarin
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ts flaksalt
  • 1 ts pepper

 

Slik gjør du:

  1. Slå ovnen på 180 grader.
  2. Skrubb grønnsakene. Alle rotfruktene unntatt selleriroten kan beholde skallet på. Del dem i angitte størrelser og tørk dem godt slik at de er helt tørre.
  3. Ha grønnsakene i en frysepose. Tilsett hvitløk, rosmarin, olje, salt og pepper. Masér grønnsakene gjennom posen slik at alle bitene får olje og krydder på seg.
  4. Hell grønnsakene over i en ildfast form og sett i ovnen i ca. 45 minutter eller til de er gjennomstekte og gylne.

 

Jordskokkpuré:

  • 1 kg jordskokk, skrelt
  • salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Kok jordskokkene i lettsaltet vann. Når de er møre, heller du av vannet og har jordskokkene over i en blender.
  2. Kjør til en fin puré og smak til med salt og pepper.

 

Lam:

  • 800 g ytrefilet av lam
  • salt og pepper
  • smør og olivenolje til steking
  • 1 kvist rosmarin

 

Slik gjør du:

  1. Salt og pepre lammekjøttet. Brun kjøttstykket i pannen med smør, olje og rosmarin.
  2. Etterstek i ovnen i ca. 20 minutter på 130 grader til du har en kjernetemperatur på 62 grader.
  3. Ta ut kjøttet og la det hvile minimum 15 minutter før du skjærer det i delikate stykker.

 

Saus:

  • 1 l vann
  • 3 ss kalvefond
  • 1-2 ss ripsgelé
  • 2 ts soyasaus
  • 3 dl kremfløte

 

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann med kalvefond i pannen som du stekte kjøttet i. Kok inn til 2/3. Tilsett ripsgelé og soyasaus og spe med kremfløte. Kok opp. Smak til om den trenger mer soya eller ripsgelé. Hvis du synes sausen er for tynn, kan du jevne den med maizena.