Lammecarré er akkurat så lekkert som det høres ut som. Bak det fjonge navnet skjuler det seg nemlig det møreste, fineste kjøtt, selv om det ikke er indrefilet. Lammecarré er ytrefilet med bein på, derfor er det en så flott og saftig stykningsdel på lammet.

– I tillegg har den et fettlag som gir både god og saftig smak, sier Beret Warholm, ferskvaremedarbeider i Coop Mega Orkanger. Se fullstendig oppskrift på denne retten nederst i saken. 

Lammecarré med urtelokk og potetform.

Finhakket hvitløk, smør og urter som persille, timian og rosmarin smaker nydelig til lammekjøtt.

Lammecarré med potetform og urtelokk.

Urtene smører du på fettsiden av kjøttet. Et alternativ til å brune kjøttet før du steker i ovnen, er å brune det kjapt etterpå, rett før servering.

Steketips til perfekt lammecarré

Start med å ta kjøttet ut av kjøleskapet og tørk godt med kjøkkenpapir før du steker det, da brunes overflaten bedre. Gni kjøttet godt inn med salt og pepper, og du kan godt rute fettet med en kniv også, da får du en god og knasende sprø overflate. 

– Lammecaréen brunes i panna med fettsiden ned før den steker videre i ovnen. Kjøttet skal ha en kjernetemperatur på 55-60 ˚C, alt etter hvor rosa du ønsker at kjøttet skal være, tipser Beret. 

Det tar ikke mange minuttene å steke lammecarré. For rosa kjøtt skal steketemperaturen opp til 55 ˚C, og det tar ikke mer enn 12-15 minutter, så her gjelder det å følge med! Husk at temperaturen stiger også mens kjøttet hviler på benken, så ta det gjerne ut litt før. 

<<BEDRE TID?: Prøv helstekt lammelår med myntepesto>>

Lammecarré med potetform boulangére.

Potetformen er ferdig når kraften har fordampet og potetene har fått et gyllent og fint lokk. Stikk med en gaffel for å sjekke at potetene er møre.

Lettere potetform

Fløtegratinerte poteter blir aldri feil til lammekjøtt, men du kan også lage en lettere variant av potetformen. Denne varianten kalles potet boulangère, og det betyr «bakerens potet» på fransk, siden retten tradisjonelt ble laget på ettervarmen fra bakerovnene.

Potetformen lages på samme måte som fløtegratinerte poteter, bare med kjøtt- eller grønnsakskraft i stedet for fløte. Altså en lettere potetform, som smaker fortreffelig til lammekjøtt!

<<PRØV OGSÅ: Lammekoteletter med grøn potetmos>>

Eddiktrikset

Bruker du melne poteter, som Kerrs Pink, Mandelpotet eller Pimpernell, blir de nederste potetlagene knust – nesten som mos. Det smaker jo superdeilig ...

Vil du heller at potetene skal holde formen, bør du bruke fastere potetsorter, som for eksempel Beate, Amandine eller Asterix, og her tar vi med et lite eksperttips fra Trym Hofseth, butikkslakterlæring på Coop Mega Kolbotn:

– Skjær potetene i tynne skiver og legg i en bolle med vann og bittelitt hvitvinseddik. Det hindrer potetene i å bli misfarget, samt at eddiken hjelper potetskivene med å holde formen. Dette virker selvsagt best med mer kokefaste poteter, sier han.

Om du er bekymret for eddiksmak på potetene, er det ingen grunn til det. Eddiken gir lite smak, kun et hint av syre som passer godt sammen med det mektige kjøttet.

Lammecarré med urtelokk og potet boulangère

Lammecarrée med potetform lager seg egentlig i ovnen selv, derfor er det perfekt mat når du skal ha gjester og helst ikke vil styre med så mange gryter.

LAMMECARRÉ MED URTELOKK OG POTETFORM BOULANGÈRE

Vanskelighetsgrad: lett
Totaltid: 1,5 timer
Steketid: ca. 1 time
Steketemperatur: 200˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Potetform Boulangère

 • 800 g poteter (gjerne melne), i tynne skiver
 • 1 stk. gul løk, i tynne skiver
 • 2 stilker fersk timian
 • 1 ss olivenolje
 • 2 dl grønnsakkraft 
 • 1,2 kg lammecarré
 • 0,5 ts salt
 • 0,5 ts pepper
 • Rapsolje til steking
 • 5 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ss persille, finhakket
 • 1 ss timian, finhakket
 • 2 ss rosmarin, finhakket
 • 1,5 ss olivenolje

Slik gjør du:

 1. Start med potetformen: Sett ovnen på 200 ˚C. Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin eller en ostehøvel.
 2. Stek løkskiver og fersk timian forsiktig i olivenolje på lav varme i ca. 5 minutter til løken er blank.
 3. Smør en ildfast form med olje, og legg et lag poteter nederst og så lagvis løk og poteter. Hell over grønnsakkraften og bak i ovnen i ca. 1 time, til potetene er kokt og toppen er gyllen og sprø.
 4. Stek lammecarréen: Når det er 30 minutter igjen av steketiden på potetformen, gni lammecarréen inn med salt og pepper. Ha litt olje i en stekepanne og brun kjøttet på begge sider.
 5. Bland sammen finhakket hvitløk, urter og olivenolje og smør på urtelokket på fettsiden av carréen. Legg i ildfast form og sett i steketermometer. Stek til 55 ˚C (det tar ca. 12-15 minutter). La lammecarréen hvile noen minutter under aluminiumsfolie før den deles opp i stykker og serveres.

GLAD I LAM? Her finner du alle våre oppskrifter med lam.