Med en oppsiktsvekkende potetmos og fresende ferske lammekoteletter, er dette en middagsrett som faktisk gjør hverdagen mye bedre – bokstavelig talt. Den kan selvsagt imponere på en hvilken som helst søndagsmiddag også.

Uansett slipper du lett unna med å forberede middagen, siden det knapt fins enklere mat å lage enn koteletter. De skal bare steke i noen få minutter, så har du fiks ferdig og lekker kjøttmiddag. (Se steketips lenger ned i artikkelen.)

Lammekoteletter med filet

Særlig nå i lammesesongen bør du sikre deg lammekoteletter, nå smaker de nemlig ekstra godt!

–  Lammekoteletter er veldig populært, særlig de kotelettene som har med indrefileten på undersiden av beina, sier Trym Hofseth, butikkslakterlærling på Coop Mega Kolbotn.

Sitronstekte lammekoteletter med grønn potetmos.

Lammekoteletter er en fantastisk råvare, og får du med den lille indrefileten på undersiden, er det ekstra luksus.

Fileten er normalt veldig liten, og derfor er det ikke alltid slakterne tar seg tid til å skjære den ut. Da blir det en ekstra bonus på kotelettene, forklarer han.

<< NOK EN ENKEL LAMMERETT: Lammeskav med pitabrød og yoghurtdressing >>

Grønn potetmos

Den grønne fargen på potetmosen er selvsagt helt naturlig, og kommer av erter, vårløk og persille. Ikke bare ser det bra ut, den smaker ekstra godt også! Men den gode smaken kommer ikke bare av det grønne.

– Skal du ha god stappe, må du bruke godt med smør, sier Trym.

Melken vil gjøre potemosen løsere, mens smøret vil binde alt sammen. Og så smaker det jo utrolig godt, da. Bare prøv selv!

Sitronstekte lammekoteletter med grønn potetmos.

Kok poteter uten salt til mosen. Saltet gjør at mosen kan bli limete i konsistensen.

Steketips til lammekoteletter

Når du skal steke koteletter, er det lurt å la fettranden være på.

– En liten fettrand på lammekoteletten er faktisk en fordel, fordi det hjelper å holde kjøttsaften i kjøttet. Uten fettranden vil kotelettene bli flisete og tørre, fortsetter Hofset.

Selve stekingen er fort gjort: Brun kotelettene raskt på hver side i klarnet smør eller stekeolje. Så senker du varmen, og steker ferdig. Totalt 2-3 minutter på hver side.

Det aller beste er å brune kotelettene i klarnet smør. Du kan også bruke olje som tåler høye temperaturer, og så ha i en klatt smør på slutten av steketiden – for smakens skyld.

<< PRØV OGSÅ: Ovnsbakte nakkekoteletter med friske plommer >>

Klarnet smør betyr at melkepartiklene er fjernet, slik at det tåler høyere temperaturer enn vanlig smør, samtidig som du får med all den gode smaken. Du lager det enkelt selv, og lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang.. Se nederst i saken hvordan du lager klarnet smør.

Sitronstekte lammekoteletter med grønn potetmos.

Strø litt hele erter over mosen til slutt, det ser bra ut! Kapers er små, syrlige smaksbomber som komplimenterer den runde fine smaken av potetmosen.

SITRONSTEKTE LAMMEKOTELETTER MED OG GRØNN POTETMOS

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 30 minutter
Steketid: ca. 5-6 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Grønn potetmos

 • 800 g poteter (gjerne melne)
 • 1 bunt vårløk
 • 350 g frosne erter (1 pose)
 • 2-3 ss persille
 • 4 ss smør
 • 1 ts salt
 • 1 klype hvit pepper
 • Rapsolje til steking
 • 4 stk. lammekotelett, romtemperert
 • Salt og pepper
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 sitron, saften av
 • 1 ss kapers

 

Slik gjør du:

1. Start med potetmosen: Kok potetene møre i usaltet vann.

2. Skjær vårløk i ringer og ha i potetgryta sammen med ertene når det er 5 minutter igjen av koketiden.

3. Hell av vannet og mos potetene med en potetmoser. Kjør vårløken, halvparten av ertene og persille med en stavmikser. Rør alt sammen.

4. Tilsett smør og rør kraftig til en jevn mos. Smak til med salt og pepper og ha i resten av ertene. Hold potetmosen varm til kotelettene er ferdigstekte.

5. Stek kotelettene: Varm opp rapsolje i stekepanne på høy temperatur. Krydre lammekotelettene med salt og pepper. Brun kotelettene raskt på hver side.

6. Senk temperaturen og tilsett hvitløk og sitronsaft. Lammekotelettene er ferdig stekt etter et par minutter på hver side. Server med kapers og grønn potetmos.

 

Slik lager du klarnet smør:

1. Smelt 250-500 g smør i en kasserolle på svak, svak varme, akkurat nok til at det smelter.

2. La gryta stå helt i ro til det skiller seg, ca. 20 minutter. 

3. Det er den øverste, klare delen av smøret du skal ta vare på. Hell det forsiktig av. Det klare smøret på toppen kan oppbevares like lenge som vanlig smør i kjøleskapet. Det kan også fryses, f. eks i isbiteposer eller brett.

Glad i lam? Her får du våre beste oppskrifter på herlige retter med lam.