Lammet er selve høydepunktet i påsken, ifølge mange nordmenn. Vi gleder oss til det møre kjøttet, tilbehøret og deilig sausen. Det er litt som julaften, for dette er også et måltid vi kun spiser en gang i året. Men er det tid for en «facelift» for vårt kjære lammelår?

<<LES OGSÅ: Vet du hvilke deler av lammet som passer til hva? Her får du den ultimate guiden til stykningsdeler av lam - og hvilke retter du skal bruke de ulike delene til.>>

Slik får du best hvitløksmak på lammelåret 

Lam er bestevenn med hvitløk og rosmarin. Tradisjonelt skjærer vi små lommer i kjøttoverflaten og stapper hvitløksbiter i lommene.

Vil du ha en jevn smak av hvitløk i stedet for plutselige overdrevne mengder hvitløk, legger du heller hele hvitløksfedd i stekefatet sammen med rotfruktene og rosmarinkvister. Dette er et tips for å oppnå et jevnere resultat. Dette gir kjøttet et kyss av hvitløk i stedet for en knyttneve.

Riktig temperatur på lammelåret

Å steke et stort lår med bein krever god tid i ovnen. Kjernetemperaturen på kjøttet bør ligge på mellom 61-63 grader hvis du vil ha rosa kjerne. Ved 68 grader er lammet gjennomstekt, hvis du heller vil ha det. Et lår på 2,5 kg trenger 4 - 5 timer i ovnen hvis du stiller inn ovnen på 90 grader.

Vil du at kjøttet skal falle av beinet og få en slags «Pulled lam-konsistens», steker du det i 6-7 timer. Da får du en skikkelig god og lang skitur mens lammet godgjør seg i ovenen.

Det viktige tilbehøret til lammelår

Hva serverer man til det fristende lammelåret? Her er forslag til gode tiilbehør:

 

Vi vil inspirere deg til å lage en aromatisk versjon av lammelåret. Vi beveger oss litt i retning Nord-Afrika og Midtøsten i denne oppskriften, som vi håper du vil prøve.

<<LES OGSÅ: Og får du lammerester, kan du kose deg med lammetaco med skikkelig digg tilbehør som restemiddag. Oppskriften får du her.>>

Lammelår med sitron, varme krydder, couscous og mynteyoghurt både smaker og dufter nydelig. Få tips om langtidssteking av lammelår i ovnen.

Lammelår med varme kryddere og mynteyoghurt

Dette trenger du (til 4 personer):

  • 1 lammelår med bein (circa 2,5 kg), utbeinet. Be evt slakteren om hjelp.
  • 1/2 hvitløk, gjerne fersk
  • 1 ss malt spisskummen
  • ½ ss malt koriander
  • 1 ss salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts malt kanel
  • ¼ ts malt nellik
  • hyssing
  • 2 løk
  • 8 gulrøtter
  • 2 sitroner, delt i to på midten.
  • 2 dl appelsinjuice
  • 2 dl vann
  • 8 poteter, skåret i tykke skiver
  • frisk mynte

Fyll:

  • 12 tørkede aprikoser
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g couscous

 

Mynteyoghurt:

  • 4 dl tyrkisk yoghurt
  • 4 ss hakket frisk mynte
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • ½ ts sukker
  • 1 klype salt

 

Slik gjør du:

  1. Bland krydderne. Skjær langs benet uten å løsne beinet fra køllen. Beinet skal altså kun løsnes fra den kjøttfulle delen der knoken naturlig kan deles. Få hjelp av slakteren hvis du ikke klarer det selv.
  2. Fyllet: Kok couscous etter instruksjonene på pakken.
  3. Lag et fyll av ristede pinjekjerner, grovhakkede tørkede aprikoser og couscous.
  4. Legg fyllet i kjøttfolden som er løsnet fra beinet. Bind opp lammelåret med hyssing slik at fyllet ikke faller ut.
  5. Gni lammelåret godt inn med krydderblandingen.
  6. Forvarm ovnen til 90 grader.
  7. Skrell løk, gulrøtter og hvitløk. Skjær løk i båter, gulrøtter i tre biter og hvitløkene lar du være i hele fedd. Legg dem i bunnen på et stekebrett eller i en ildfast form som rommer hele lammelåret.
  8. Legg lammelåret på toppen. I fatet heller du juice og vann. Dekk stekefatet til med masse folie slik at det er tett. 
  9. Sett i ovnen og stek i 6 timer.
  10. Legg halve sitroner med snittflaten opp i stekebrettet. Ta av folien. Stek en halv time til.
  11. Ta ut brettet. Skru opp varmen til maksimalt og sett på grillelementet. Stek lammelåret til det får en fin og gyllen skorpe og sitronene har en fin karamelisert overflate. De får en deilig, søt smak ved varmebehandling.
  12. Ta ut lammelåret og la det hvile. Hell av kraften i en gryte. Grønnsakene og sitronen holdes varme i folie.
  13. Mynteyoghurt: Bland alle ingrediensen og smak til om du trenger mer sitronsaft.
  14. Poteter: Skjær potetene i tykke skiver. Kok dem møre i lettsaltet vann. Sil av vannet. Legg poteten på en smurt bakeplate og krydre med salt, pepper og god olivenolje. Sett i ovnen på 220 grader og stek til de er gylne og mens steken hviler.
  15.  Kok inn kraften fra lammelåret noen minutter. Jevn med litt maizena  eller meljevning hvis du ønsker en tykkere konsistens på sausen.
  16. Klipp av hyssingen og skjær lammelåret i skiver. Server med sitron, grønnsaker, potetskiver, saus og myntedressing.