Lam er ikke bare festmat. På bare et kvarter kan du ha middag med deilig lammekjøtt klar, og det uten putrende gryter eller tidkrevende steker.

Stikkordet er lammeskav, altså tynne skiver av lammelår eller -bog. Sammen med knasende salat, urter og frisk yoghurtdressing får du både et lettvint og smakfullt måltid og gode assosiasjoner til gresk ferie. Det kan vi jo trenge nå som høstmørket senker seg.

Lammeskav i pitabrød med tomatsalat og yoghurtdressing

Hvor mye urter du bruker i dressingen er smak og behag. Mindre urter gir mer plass til den gode smaken fra lammekjøttet, mens mer urter gir et friskere preg.

Snarvei til god middag

– Det tar kun 5 minutter å steke kjøttet, så er middagen klar. Dette er rask hverdagsmat som smaker mye, sier Beret Warholm, ferskvaremedarbeider i Coop Mega Orkanger og lammeelsker. 

Her er det nemlig relativt få smakstilsetninger, slik at den gode lammesmaken får spille hovedrollen, godt akkompagnert av tomatsalat og frisk yoghurtdressing.

<<PRØV OGSÅ: Indiske lammekjøttboller med myntedressing>>

Lammeskav kan gå rett fra frys til stekepanne, akkurat som reinskav. Lag dressingen først, så salaten og legg brødene i ovnen i det du starter å steke kjøttet. 

Et tips fra Beret er å steke kjøttet nesten ferdig før du tilsetter fersk hvitløk. Det er for å unngå at løken brenner seg og får en besk smak.

Lammeskav med tomatsalat og yoghurtdressing.

Tomatsalat med agurk, rødløk og paprika gir både farge og sunne, gode smaker.

Lammeskav i festgryte

Lammeskav er riktignok lettvint hverdagsmat, men kjøttkvaliteten på skavet er prima vare, så det er ingen grunn til at du ikke kan servere det til gjester i helgen eller en fest med gode venner.

– Ha hvitløk, løk, fløte, kanskje en rømmeklatt og ekte geitost sammen med lammeskavet så får du en fantastisk god gryterett. Det er faktisk så godt at jeg må huske å lage det oftere selv også! sier Beret. 

<<PRØV OGSÅ: Lam med ovnsbakte rotgrønnsaker>>

En slik festgryte blir fyldig og kremet og er nok litt mer festmat en den kjappe pitavarianten. Det går også ganske kjapt, og du kan sette gryta rett på bordet i et festlig lag med uformell stemning.

Lammeskav finner du i frysedisken hos Coop Mega hele året, og derfra er det kort vei til god middag! 

Lammeskav med pitabrød og tomatsalat med youghurtdressing.

Skal du steke mye lammeskav, er det best å gjøre det i flere omganger. Ellers er det lett for at kjøttet blir kokt i stedet for stekt.

LAMMESKAV I PITABRØD MED YOGHURTDRESSING

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 15 minutter
Steketid: 5 minutter
Porsjoner: 4 

Dette trenger du:

  • 2 stk. tomat, i små biter
  • 0,5 stk. agurk, i små biter
  • 1 stk. rødløk, finhakket
  • 0,5 stk. smakspaprika, i små biter
  • 3 ss fersk koriander, finhakket
  • 1 pose baby leaf salatmiks
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ss olivenolje
  • Rapsolje til steking
  • 400 g lammeskav
  • 2 ts chilipulver
  • 1 ts spisskummen
  • 2 fedd hvitløk
  • Salt

 Yoghurtdressing

  • 3 dl gresk yoghurt
  • 5 ss ferske urter (som persille, koriander og gressløk), finhakket
  • 1 ts honning
  • Salt og pepper
  • 1 ts sitron
  • 4 pitabrød

 

Slik gjør du:

  1. Start med yoghurtdressing: Bland sammen yoghurt, urter, og honning. Smak til med salt, pepper og sitron.
  2. Lag salaten: Skjær tomat, agurk, rødløk og paprika i like store biter. Bland sammen i en bolle sammen med finhakket koriander og salatblader. Ringle over sitronsaft og olivenolje.
  3. Stek kjøttet: Varm olje i en panne på sterk varme og stek lammeskavet sammen med krydderet i cirka 5 minutter. Tilsett finhakket hvitløk mot slutten av steketiden. Smak til med salt. Server i varme pitabrød.

LYST PÅ MER LAM? Se alle våre gode oppskrifter med lam her Tema: Lam