Ingenting varmer mer enn en klassisk kjøttsuppe. Det tar litt tid å koke en slik suppe, men resultatet er virkelig verdt strevet. 

Det viktigste du må huske på når du koker suppe med bein og kjøtt, er å skumme suppen underveis. Det vil nemlig danne seg urenheter på toppen av suppen når du koker den.

Urenhetene ser du i form av et grålig skum, som ikke ser så delikat ut. Det er enkelt å fjerne urenhetene med en øse. Du må regne med å skumme suppen to-tre ganger mens suppen koker opp.

Oppskrift på klassisk, langtidskokt kjøttsuppe.

Bruk de fire store innenfor norsk tradisjonsmat: Løk, purre, gulrot og sellerirot. Dette er de fire grønnsakene du bør ta med når du koker kraft eller suppe.

Klassisk fransk kokekunst

En av hemmelighetene i fransk kokekunst er bouquet garni. På norsk heter det en ”suppekvast”. Bouquet garni lages ved å binde sammen laurbærblader, timian og persille med en hyssing før du legger urtene i suppegryten.  

Før du serveres suppen fjerner du kvasten. Den har nå gjort jobben sin. I denne oppskriften har vi byttet ut persille med rosmarin. 

Langtidskokt kjøttsuppe

Når du har skummet suppen til det ikke er flere urenheter igjen, kan du senke temperaturen, legge på lokk og lene deg tilbake. Nå skal ingrediensene koke sammen og skape en herlig smak.

Kjøttsuppe smaker godt med flattbrød til, eller du kan bake en av disse 5 deilige suppebrødene som gjør middagen komplett.

Oppskrift på langtidskokt kjøttsuppe.

Vi har brukt suppekjøtt av høyrygg, som trenger god tid i gryta, Etter en times tid, tilsetter du potetterningene. Når de er møre, er suppen klar til servering.

KLASSISK KJØTTSUPPE

Dette trenger du til fire personer:

  • ½ sellerirot
  • 4 gulrøtter 
  • ½ purre
  • 1 løk 
  • 600 g høyrygg med ben
  • 2 laurbærblader
  • 2 kvister timian
  • 2 kvister rosmarin
  • 10 cm hyssing
  • salt og pepper
  • 2 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 liter grønnsakskraft
  • 4 poteter, skrelt og delt i terninger
  • 1 pk flatbrød

 

Slik gjør du:

  1. Del grønnsaker og kjøtt i terninger. Husk at dette er en suppe, så kjøttstykkene må ikke være for store.
  2. Bind laurbærblader, timian og rosmarin sammen med hyssing. Den skal vippes ut etter at suppen er ferdigkokt.
  3. Salt og pepre kjøttet. Brun det i en gryte med litt olje. Tilsett løken mot slutten slik at den myknes litt. Finhakk hvitløk. Tilsett alle ingrediensene unntatt potetene. Hell på mer væske slik at kjøtt og grønnsaker dekkes. Kok opp.
  4. Skum av suppen med en øse. Senk temperaturen til medium og sett på lokk. La suppen småkoke i en time eller mer, til kjøttet begynner å slippe beina.
  5. Tilsett potetterningene. La suppen trekke på samme temperatur til kjøttet er mørt.
  6. Server suppen med flatbrød.