Lun rispudding er som en slags norsk crème brulée, uten behov for gassbrenner. Den er laget på grøtrester og serveres sammen med en eksotisk klementinkompott. Det setter et herlig punktum på ethvert førjulsmåltid.

Fra hverdagsdessert til restefest

Det var mye vanligere å spise risgrøt til middag før i tiden, da meieriene ikke tok imot melk i helgene. For at ikke melken skulle gå til spille ble det laget risgrøt og fløyelsgrøt, og restene ble til enkle desserter de påfølgende dagene.

<< Prøv også: Fløyelsmyk risgrøt med smak av jul >>

Den mest kjente restedesserten etter risgrøt er den luftige riskremen, mens rispuddingen har gått litt i glemmeboka. Det skal vi gjøre noe med!

rispudding med klementinkompott

Klementiner smaker himmelsk godt sammen med vanilje, stjerneanis og kanel. Ved å beholde litt av skallet får kompotten i tillegg en frisk smak.

Har du lyst på rispudding uten å gå veien om grøtlagingen? Bruk ferdiglaget grøt som du finner i kjøledisken hos Coop Mega.

Rispudding – den nye juledesserten?

I sin aller enkleste form kan rispuddingen serveres som den er. Men det aller beste er å toppe rispuddingen med en nydelig klementinkompott og honningristede mandler, spesielt til jul.

<< Prøv også: Verdens beste riskrem med marsipan >>

Klementiner smaker nydelig i kombinasjon med julekrydder som vanilje, kanel og stjerneanis. Bruk litt av skallet også, så blir ikke kompotten altfor søt. 

Denne rispuddingen er så god at den godt kan erstatte tradisjonell riskrem som dessert på selveste julekvelden - spesielt hvis du liker å prøve nye ting og skape dine egne tradisjoner.

rispudding med klementinkompott

Grøtrestene får nytt liv i denne deilige rispuddingen. Det er definitivt en utfordrer til riskrem som årets juledessert.

RISPUDDING MED KLEMENTINKOMPOTT OG HONNINGRISTEDE MANDLER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 90 minutter
Steketid: ca. 40 minutter
Steketemperatur: 180˚C
Porsjoner: 6

Dette trenger du:

  • 2 dl melk
  • 3 stk. eggeplomme
  • 3 ss sukker
  • 0,5 stk. vaniljestang (kun frø)
  • 600 g risgrøt (kald)

 

Klementinkompott

  • 500 g klementin (halvparten med skall), i terninger
  • 100 g sukker
  • 2 dl vann
  • 1 stk. vaniljestang, delt i to
  • 1 stk. kanelstang
  • 1 stk. hel stjerneanis
  • 2 ss rosin
  • 1 ss potetmel
  • 2 ss kaldt vann

 

Honningristede mandler

  • 100 g mandler
  • 1 ts flytende honning
  • 1 ss varmt vann
  • 0,25 ts flaksalt

 

Slik gjør du:

  1. Start med klementinkompotten: Skrell halvparten av klementinene og kast skallet.
  2. Skjær klementinene, inkl. de med skall, i terninger og ha i en kasserolle. Tilsett sukker, vann, vanilje, kanel, stjerneanis og rosiner. Kok opp under omrøring, senk temperaturen og la alt småkoke under lokk i 1 time.
  3. Rør sammen potetmel og vann til en jevning uten klumper. Hell jevningen i en tynn stråle mens du rører i kompotten. Tilsett mer jevning hvis ikke konsistensen er tykk nok, men husk at kompotten også tykner når den avkjøles.
  4. Lag rispudding: Forvarm ovnen til 180˚C. Pisk sammen melk, eggeplommer, sukker og vaniljestang.
  5. Rør melkeblandingen godt sammen med ferdiglaget risgrøt.
  6. Sett ildfaste porsjonsformer i en dyp langpanne og fyll i risblandingen. Hell varmt vann i langpannen til det står 1/3 opp på formene.
  7. Stek rispuddingen midt i ovnen i ca. 40 minutter, til toppen er lett gyllen.
  8. Lag honningristede mandler: Rist mandlene 2-3 minutter i en stekepanne på sterk varme. Ta pannen bort fra varmen når du kjenner aromaen av nøttene.
  9. Rør ut honning i varmt vann, hell over mandlene og rør godt. Sett stekepannen tilbake på middels sterk varme og rør om til all væsken har fordampet.
  10. Spre mandlene godt utover på et stykke bakepapir, dryss på litt flaksalt og la nøttene avkjøles helt. Oppbevares i glass med tett lokk.
  11. Server varm rispudding sammen med krydret klementinkompott og honningristede mandler.

<<Flere deilige juleoppskrifter finner du her>>