

Chili er en viktig ingrediens i det meksikanske kjøkken, men det betyr ikke at all meksikansk mat er sterk. Det handler mer om å få til de riktige smakskombinasjonene. Chili, spisskummen, oregano, koriander og lime er alle essensielle ingredienser for å få den autentiske meksikanske smaken.
I denne spenstige kyllinggryta har vi valgt å være veldig inkluderende og har tatt med alle krydderne!
Het, hetere, hetest kyllinggryte
Er du usikker på hvor sterk chilismak du liker? Da kan det være lurt å starte forsiktig. Det er mye enklere å legge til styrke enn å bli kvitt det. I oppskriften under har vi valgt å fjerne alle frøene og skilleveggene (det lyse frøene sitter fast på), og da forsvinner mye av den sterke smaken.
Jo mer frø og skillevegger som blir med i gryta, desto mer sparker det i munnen.

Chili og sjokolade setter fart på smakene på denne meksikansk-inspirerte kyllinggryta.

Genialt chilitips!
Jørn Edvard Thalberg, som er sjømatansvarlig hos Coop Mega Skøyen, har et genialt triks for å finne ut hvor mye chili-smak han vil ha i gryteretten:
- Ta en hel sterk chili og stikk ti små hull i den med en synål. Legg den hele chilien i gryta mot slutten av koketiden og la den ligge til du synes det smaker sterkt nok. Husk å røre i gryta underveis. Ta ut chilien og gryteretten er klar for servering.
X-faktor: sjokolade!
Kronen på verket er å bruke litt mørk sjokolade i sausen. I likhet med sukker gir sjokolade rundhet og god fylde til sterk mat og balanserer alle de andre smakene. Det kan kanskje virkelig litt rart å bruke sjokolade i middagsmat, men vi lover at det er verdt å prøve!
Bruk sjokolade av god kvalitet, med minst 70 % kakao. Vi kan anbefale Änglamark Økologisk 70% Dark Chocolate som du får kjøpt på Coop Mega.

Topp kyllinggryta med sitronmarinert rødløk. Det setter fin farge og ekstra frisk smak.
MEKSIKANSK KYLLINGGRYTE MED CHILI OG SJOKOLADE
Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca 60 minutter
Porsjoner: 4
Dette trenger du:
- 2 ss nøytral olje
- 2 ss smør
- 4 kyllinglår (gjerne Änglamark økologisk kyllinglår fra Hardanger)
- 4 sjalottløk, finhakket
- 4 fedd hvitløk, finhakket
- 1 rød chili, finhakket
- 1 grønn chili (jalapenos), finhakket
- 2 stilker stangselleri, finhakket
- 1 ss spisskummen
- 1 ts tørket oregano
- 0,25 ts kajennepepper
- 1 ts grovt flaksalt
- 400 g (1 boks) grovhakkede tomater, gjerne økologiske
- 480 g (2 bokser) kikerter, gjerne økologiske
- 4 dl kyllingkraft
- 250 g langkornet ris, tørr
- 40 g 70 % sjokolade, revet
- 1 ts sukker
- Salt og pepper
- 4 reddik, i tynne skiver
- 1 lime, i båter
- Frisk koriander, finhakket
- 2 avokado, i skiver
- 1 liten pose nachochips
Slik gjør du:
- Varm opp olje og smør i en gryte på medium sterk varme. Tørk kyllinglårene godt med kjøkkenpapir og brun på begge sider. Løft ut og sett til side.
- Ha finhakket løk og hvitløk i gryta og la det surre i 2-3 minutter til løken er blank og mør.
- Fjern skillevegger og frø på chiliene (eller behold så mye du ønsker), finhakk og ha i gryta sammen med stangselleri, spisskummen, oregano, kajennepepper og grovt flaksalt. La alt surre et par minutter under omrøring slik at aromaene får tid til å utvikle seg.
- Legg kyllinglårene tilbake i gryta og hell over tomater, kikerter og kraft. Kok opp under lokk. Senk temperaturen og la alt småkoke i 45 minutter, eller til kyllinglårene er gjennomkokt og slipper benet lett. Kok ris som avist på pakningen og lag sitronsyltet rødløk mens du venter (se under).
- Rør inn revet sjokolade i kyllinggryten når det gjenstår ca 10 minutter av koketiden.
- Løft ut kyllinglårene og riv kjøttet med to gafler. Ha kyllingkjøttet tilbake i gryta og smak til sausen med sukker, salt og pepper om nødvendig.
- Kyllinggryta severes med reddik i skiver, limebåter, frisk koriander, avokado, sitronsyltet rødløk, kokt ris og sprø nachochips.
SITRONSYLTET RØDLØK
Dette trenger du:
- 1 rødløk, i tynne ringer
- 0,5 sitron, saften av
Slik gjør du:
- Skrell rødløk og skjær i tynne ringer. Bruk gjerne mandolin. Ha løkringene i en plastpose og hell over sitronsaft. Masser posen godt og sett til side til gryteretten er klar til servering.