Chili er en viktig ingrediens i det meksikanske kjøkken, men det betyr ikke at all meksikansk mat er sterk. Det handler mer om å få til de riktige smakskombinasjonene. Chili, spisskummen, oregano, koriander og lime er alle essensielle ingredienser for å få den autentiske meksikanske smaken.

I denne spenstige kyllinggryta har vi valgt å være veldig inkluderende og har tatt med alle krydderne!

Het, hetere, hetest kyllinggryte

Er du usikker på hvor sterk chilismak du liker? Da kan det være lurt å starte forsiktig. Det er mye enklere å legge til styrke enn å bli kvitt det. I oppskriften under har vi valgt å fjerne alle frøene og skilleveggene (det lyse frøene sitter fast på), og da forsvinner mye av den sterke smaken.

Jo mer frø og skillevegger som blir med i gryta, desto mer sparker det i munnen.

meksikansk kyllinggryte med chili og sjokolade

Chili og sjokolade setter fart på smakene på denne meksikansk-inspirerte kyllinggryta.

Genialt chilitips!

Jørn Edvard Thalberg, som er sjømatansvarlig hos Coop Mega Skøyen, har et genialt triks for å finne ut hvor mye chili-smak han vil ha i gryteretten:

- Ta en hel sterk chili og stikk ti små hull i den med en synål. Legg den hele chilien i gryta mot slutten av koketiden og la den ligge til du synes det smaker sterkt nok. Husk å røre i gryta underveis. Ta ut chilien og gryteretten er klar for servering.

X-faktor: sjokolade!

Kronen på verket er å bruke litt mørk sjokolade i sausen. I likhet med sukker gir sjokolade rundhet og god fylde til sterk mat og balanserer alle de andre smakene. Det kan kanskje virkelig litt rart å bruke sjokolade i middagsmat, men vi lover at det er verdt å prøve!

Bruk sjokolade av god kvalitet, med minst 70 % kakao. Vi kan anbefale Änglamark Økologisk 70% Dark Chocolate som du får kjøpt på Coop Mega.

sitronmarinert rødløk til meksikansk kyllinggryte

Topp kyllinggryta med sitronmarinert rødløk. Det setter fin farge og ekstra frisk smak.

MEKSIKANSK KYLLINGGRYTE MED CHILI OG SJOKOLADE

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca 60 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 2 ss nøytral olje
  • 2 ss smør
  • 4 kyllinglår (gjerne Änglamark økologisk kyllinglår fra Hardanger)
  • 4 sjalottløk, finhakket
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • 1 grønn chili (jalapenos), finhakket
  • 2 stilker stangselleri, finhakket
  • 1 ss spisskummen
  • 1 ts tørket oregano
  • 0,25 ts kajennepepper
  • 1 ts grovt flaksalt
  • 400 g (1 boks) grovhakkede tomater, gjerne økologiske
  • 480 g (2 bokser) kikerter, gjerne økologiske
  • 4 dl kyllingkraft
  • 250 g langkornet ris, tørr
  • 40 g 70 % sjokolade, revet
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper
  • 4 reddik, i tynne skiver
  • 1 lime, i båter
  • Frisk koriander, finhakket
  • 2 avokado, i skiver
  • 1 liten pose nachochips

 

Slik gjør du:

  1. Varm opp olje og smør i en gryte på medium sterk varme. Tørk kyllinglårene godt med kjøkkenpapir og brun på begge sider. Løft ut og sett til side.
  2. Ha finhakket løk og hvitløk i gryta og la det surre i 2-3 minutter til løken er blank og mør.
  3. Fjern skillevegger og frø på chiliene (eller behold så mye du ønsker), finhakk og ha i gryta sammen med stangselleri, spisskummen, oregano, kajennepepper og grovt flaksalt. La alt surre et par minutter under omrøring slik at aromaene får tid til å utvikle seg.
  4. Legg kyllinglårene tilbake i gryta og hell over tomater, kikerter og kraft. Kok opp under lokk. Senk temperaturen og la alt småkoke i 45 minutter, eller til kyllinglårene er gjennomkokt og slipper benet lett. Kok ris som avist på pakningen og lag sitronsyltet rødløk mens du venter (se under).
  5. Rør inn revet sjokolade i kyllinggryten når det gjenstår ca 10 minutter av koketiden.
  6. Løft ut kyllinglårene og riv kjøttet med to gafler. Ha kyllingkjøttet tilbake i gryta og smak til sausen med sukker, salt og pepper om nødvendig.
  7. Kyllinggryta severes med reddik i skiver, limebåter, frisk koriander, avokado, sitronsyltet rødløk, kokt ris og sprø nachochips.

 

SITRONSYLTET RØDLØK

Dette trenger du:

  • 1 rødløk, i tynne ringer
  • 0,5 sitron, saften av

 

Slik gjør du:

  1. Skrell rødløk og skjær i tynne ringer. Bruk gjerne mandolin. Ha løkringene i en plastpose og hell over sitronsaft. Masser posen godt og sett til side til gryteretten er klar til servering.