Når det er kaldt og mørkt ute, passer det ekstra bra med en varmende gryterett som har stått og putret på komfyren i timevis. Denne gryten trenger to timer for å bli skikkelig god, men den kan gjerne stå lenger om du har god tid.

Vi har latt oss inspirere av den klassiske retten Coq au vin, som rett og slett betyr hane i vin. Det har tradisjonelt blitt brukt hane eller høne, men de fleste moderne oppskriftene bruker kylling.

Nyhet hos Coop Mega!

Fra uke 5 får du kjøpt økologisk høne hos Coop Mega. Hvis du bruker høne i denne oppskriften, anbefaler vi at du beregner minst en halv time ekstra koketid, gjerne mer, for at kjøttet skal bli mørt og godt.

Ønsker du å bruke kylling i denne gryten, anbefaler vi økologisk kylling, som har noe dypere smak i kjøttet og kan minne om hane og høne. 

<<LES OGSÅ: Er du usikker på hvordan du skal behandle rå kylling, høne og kalkun? Her får du de beste tipsene til trygg og god kyllingmiddag.>>

Oppskrift på kyllinggryte med sopp og mørkt øl.

Hemmeligheten er å la kyllinggryten stå og putre lang tid på komfyren.

Velg økologisk 

Coop Mega lanserte nylig Änglamark økologisk kylling fra Hardanger. Serien inneholder hel kylling, kyllingbryst med skinn, kyllinglår, vinger og vingeklubber. Kyllingen kommer fra Homlagarden som ligger idyllisk til med utsikt over Hardangerfjorden. Her løper kyllingene fritt i bakkene, og får ekstra god tid på å vokse seg store før de slaktes.

Kombinasjonen god boltreplass både ute og inne, økologisk fôr og mye mosjon styrker kyllingenes trivsel og helse. Dette resulterer i kylling som er saftigere, mørere og har mer smak.

 <<LES OGSÅ: Les mer om fordelene ved å velge økologisk kylling og kalkun her.>>

Øl i gryterett

I en tradisjonell Coq au vin, som vi har latt oss inspirere av, brukes det som regel rødvin fra Burgund, hvor det sies at retten oppsto. Det finnes også andre varianter hvor man bruker vin fra Jura eller en lys utgave med Champagne.

Vi har valgt å gjøre retten litt norskere og har brukt et mørkt øl av typen english brown ale i vår rett. Denne øltypen er fruktig og maltfokusert, med toner av ristet malt, karamell og sjokolade. Ølet er tungt, og passer utmerket å bruke i gryterett for å gi den litt tyngde.

Resultatet gir deilig, mør høne eller kylling med et hint av mørkt øl som står godt sammen med grønnsakene og urtene. Sammen med gryta serverer vi en enkel potetmos smakssatt med muskatnøtt.

Tips

Synes du det blir for mye å håndtere en hel kylling, går det an å bruke en pakke kyllinglår og en pakke kyllingbryst (helst med skinnet på, for den gode smaken!) 

Oppskrift på langtidskokt kyllinggryte med sopp og mørkt øl.

Vi har latt oss inspirere av den franske klassiske gryteretten Coq au vin - men fornorsket den med mørkt øl. Smaker nydelig!

Kylling- eller hønsegryte med søpp, småløk og mørkt øl

Dette trenger du til en raus porsjon til 4 (nok til 6):

  • Ca 2 kg Änglamark økologisk kylling eller høne
  • 2 ss smør
  • salt og pepper
  • 100 g lettsaltet sideflesk eller bacon i terninger
  • 4 hvitløksfedd
  • 2 stilker stangselleri
  • 4 gulrøtter
  • 2 ss frisk timian, finhakket
  • 2 ss frisk rosmarin, finhakket
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ss sukker
  • 1 laurbærblad
  • 6 dl mørkt øl
  • 3 dl kyllingkraft
  • 2 ss olje
  • 20 småløk, for eksempel sjalottløk
  • 300 g aromasopp
  • 1 ss maizenna til jevning
  • 1 kg potet
  • 150 g smør
  • salt og pepper
  • ¼ ts revet muskatnøtt
  • En håndfull persille til topping

 

Slik gjør du det:

  1. Start med å partere kyllingen eller høna. Begynn med å skjære av lår og vinger ved det innerste leddet. Skjær løs brystene ned langs ryggbeinet. Del lårene og vingene i to ved det midterste leddet, og brystet i to eller tre stykker, avhengig av størrelse. Ta gjerne vare på skroget og kokt deilig kraft på det!
  2. Varm smør i en stor gryte, gjerne en jerngryte. Krydre stykkene med litt salt og pepper og brun dem med skinnsiden ned til det er gyllent. Brun på andre siden også. Ta ut stykkene og legg til side.
  3. Del sideflesk eller bacon i terninger og stek til det er gyllent i gryta. Finhakk hvitløk, del stangselleri i små biter og gulrøttene i 2 cm-lange biter. Ha det over i gryta og la det surre et par minutter.
  4. Rens timian- og rosmarinbladene fra stilken og finhakk det. Ha urtene over i gryta sammen med tomatpuré, sukker, laurbærblad og kyllingstykkene.
  5. Rens småløken og del i to. Hell over øl og kraft. Gi det et oppkok før du skrur ned temperaturen og lar det småputre videre i 45-60 minutter.
  6. Del soppen i to eller fire. Brun dette i en stekepanne i litt olje. Ha det over i gryta og la det putre videre i 30-45 minutter eller lenger om ønskelig.
  7. Om du ønsker en tykkere saus kan du blande ut litt maizenna i vann og ha i mot slutten. Gi i så fall gryten et oppkok for å tykne sausen.
  8. Kok poteter møre i lettsaltet vann. Ha i smør i terninger og mos sammen med en potetstapper. Smak til med salt, pepper og muskat.
  9. Server gryteretten med potetmosen og topp med frisk persille.

 Kilde: Wikipedia