Okserull er et ekstra godt julepålegg. Du får en god okserull i butikken, men det er noe helt eget med den du lager selv.

Å kunne invitere på noe som er hjemmelaget, eller å kunne gi noe godt og selvlaget i gave, det er en helt egen luksus.

Okserull er i tillegg et pålegg som har lange tradisjoner som det føles ekstra godt å hente fram akkurat til jul når det skal være litt ekstra.

Den lages av kjøtt, spekk og krydder som legges lagvis på det som kalles rulleskinn av storfe. Så skal den rulles og sys sammen før den får ligge i saltlake natten over og presses i form.

Som du skjønner er dette skikkelig håndverk – og det kan du smake.

2 timer + ligge 24 timer i press

Dette trenger du:

  • 1 kg rulleskinn av storfe
  • 2 kg oksebog
  • 250 g spekk, strimlet
  • 60 g salt
  • 6 g hvit pepper
  • 25 g gelatinpulver
  • 70 g rå løk

 

 Slik gjør du:

  1. Legg rulleskinnet på benken. Legg kjøtt, spekk, krydder og gelatin lagvis med hakket løk imellom. Rull det sammen og sy det sammen på langs.
  2. Legg den i en mild saltlake (15 g salt per liter vann) natten over.
  3. Kokes i ca. 1 ½ - 2 timer og presses i form i et døgn.