Mange lurer på hvilke oster de skal ha på ostefatet.

Velg gjerne tre-­fire litt ulike oster, for eksempel en brie eller camembert, en blåmuggost, en rødkittost, en fastost og eventuelt en chevre.
Er du ikke så vant til å spise ost kan det være lurt å velge noen milde oster.

En mild brie er for eksempel ganske fast. Jo mer moden den blir, jo mykere og skarpere blir den i smaken.
Hos Coop Mega får du både økologisk Selbu blå og økologisk President.

Det er alltid godt med noe litt søtt til den salte osten. Bananbrød er saftig og gir sødme som tar litt av den skarpe kanten av osten.
Brødet kan lages på godt modne bananer som ellers kanskje blir kastet.
Det er en god idé med tanke på matsvinn.

Det finnes mange gode ostemarmelader å få kjøpt, men det er enkelt å lage sin egen. Fiken kokt i portvin er alt i én gryte. Bare la det koke i 10 minutter.

Oppskriften på den spreke paprika­ og chilichutneyen stammer fra Coop Mega Klepp.
De laget den til en ostekampanje, og den ble så populær at de nå selger den hele året.
Og det beste er at den er rask og enkel å lage selv.

OSTEFAT MED TILBEHØR
4 porsjoner

 Bananbrød

  • 200 g modne bananer, skrelt og moste
  • 200 g brunt sukker
  • 2 egg
  • 1 ss solsikkeolje
  • 5 dl helmelk
  • 200 g siktet hvetemel
  • 10 g bakepulver

 

Slik gjør du: 

  1. Bland alt i følgende rekkefølge: bananer, brunt sukker, egg, solsikke olje, helmelk, hvetemel og bakepulver. Bland det i en kjøkkenmaskin med grind (k­spade).
  2. Smør brødformene. Smeten fordeles litt over halvfull i brødformer.
  3. Stekes 130 grader i 2 timer varmluft først, skru så ned til 120 grader i 1 time.

 

Chilimarmelade

  • 5 store røde chili
  • 1 rød paprika
  • 340 g sukker
  • 1 ¼ dl eddik (7 prosent)
  • 1 ¾ ts gelatin

 

Slik gjør du:

  1. Rens chili/paprika og del opp i grove biter.
  2. Kok opp eddik og sukker til sukkeret er oppløst. Ha oppi chili/paprika. La det koke i 15 min. Nå er chili/paprika myke. Bruk en stav mikser i blandingen. Ha deretter gelatinen opp i. Holdbarheten er nesten evigvarende.

 

Fiken kokt i portvin

  • 1 dl fiken
  • 2 dl portvin
  • 2 ss honning
  • 1 laurbærblad

 

Slik gjør du:

  1. Legg delte fiken ned i en gryte, tilsett alt, og la det koke uten lokk i ca. 10 min. Oppbevares kaldt med væsken fra gryten på et glass.

<< Les mer om hva du kan gjøre med ost her >>