

En skikkelig god langpannemiddag med kylling er noe alle burde ha i sitt arsenal av oppskrifter. Dette er middager som stort sett lager seg selv, og som frigjør tid til å dyrke hobbyen eller se den nyeste episoden av favorittserien ...
Til denne ovnsbakte kyllingretten kan du bruke det du har tilgjengelig av grønnsaker, kanskje spesielt rotgrønnsaker. Sammen med den kraftige blåbærsausen blir dette en langpannemiddag det vil gå gjetord om lang tid framover.
Bruk hel kylling
Selv om vi vet det er lettvint å kjøpe kyllingfileter eller kyllinglår i butikken, vil vi gjerne slå et slag for den hele, rå kyllingen. Den er selvsagt god å tilberede hel, men er du klar over hvor enkelt det er å dele den opp i mindre stykker?

En hel kylling bør være nok til 2 voksne og to barn, selvsagt avhengig av hvor stor kylling du kjøper. Velg gjerne økologisk kylling fra Änglamark.

En hel kylling kan deles i 8 stykker, pluss 2 vingeklubber – perfekt til ovnsbakt kylling i langpanne. Det er nok til 2 voksne og 2 barn, selvsagt litt avhengig av størrelsen på kyllingen.
Hel, rå kylling har som regel rimeligere kilopris enn fileter, og du får med både skinnet (det er der smaken sitter) og de ekstra saftige lårene. Hvis du i tillegg lager kraft av kyllingskroget får du virkelig utnyttet hele råvaren!
Dele en hel kylling – trinn for trinn
Vi har laget en oversiktlig trinn for trinn-beskrivelse slik at du kan se hvor enkelt det er å dele en hel kylling. (Fullstendig oppskrift finner du i slutten av saken.)

Trinn 1: Start med lårene som brettes ut fra kroppen. Skjær over skinnet ned mot leddet, og brett ut helt til det knekker i leddet. Skjær av lårstykkene og del hvert lår i 2 ved leddet.

Trinn 2: Skjær løs bryststykkene med å skjære langs brystbenet mens brystfileten presses litt ut.

Trinn 3: Skjær over ved vingebeinet for en liten overvingeklubbe.

Trinn 4: Del låret i to ved å stikke kniven inn ved leddet.

Hver brystfilet kan deles i 2 for å få totalt 8 kyllingstykker + 2 vingeklubber. Fra høyre: Vingeklubber, brystfileter (helt og delt i to), kyllingklubber, overlår og helt lår (bak).
Trygg håndtering av rå kylling
Det er alltid viktig å være nøye med kjøkkenhygienen, spesielt når det kommer til rå kylling. Sørg derfor for å vaske hendene og utstyret godt, både før og spesielt etter kyllingen stykkes opp.
For å være på den sikre siden er det også lurt å gjøre klar alle grønnsakene FØR du deler kyllingen. Det minsker muligheten for kryssforurensing.
Vil du vite mer om hvordan du håndterer rå kylling, kan du lese mer her.
Nese til hale: kok kraft

Når kyllingen er delt står du igjen med skrotten. Den kan oppbevares i frysen og når du har samlet opp 4-5 kyllingskrog kan du koke egen kyllingkraft sammen med gode grønnsaker som løk, gulrot, purre og sellerirot.
Ikke bare får du god samvittighet fordi du bruker hele kyllingen, men konsentrert kyllingkraft er gull å ha liggende i frysen til fremtidige sauser og supper.

Mørk og kraftig blåbærsaus løfter den ovnsbakte kyllingen til nye høyder
OVNSBAKT KYLLING MED BLÅBÆRSAUS OG ROSMARIN
Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 1,5-2 timer
Steketid: 50-60 minutter
Temperatur: 200˚C
Porsjoner: 4
Dette trenger du:
- 12-14 småpoteter, delt i to
- 4 pastinakk (ca 200 g), delt på langs
- 8 snackgulrøtter (ca 200 g), delt på langs
- 1 rødløk, delt i 8 båter
- 6 fedd hvitløk, del i to
- 4 stilker rosmarin, fersk
- 2-4 ss extra virgin olivenolje
- 1 ss flaksalt
- 1 ts pepper
- 1 hel kylling, delt i 8
- 2 ts pepper
- 2 ts rosmarin, tørket
- 1 ts oregano, tørket
- 1 ts salt
- 1-2 ss smør, til steking
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 200˚C.
- Skyll og tørk poteter og del i to. Skrell pastinakk og gulrøtter og del på langs. Legg i langpanne eller stor ildfast form sammen med rødløk, hvitløksfedd og rosmarin. Ringle over olivenolje, krydre med salt og pepper og vend alt godt slik at oljen fordeler seg jevnt på alle grønnsakene.
- Kyllingen deles i 8 deler (se trinn for trinn over). Bland sammen pepper, rosmarin, oregano og salt og gni godt inn i kyllingbitene før de brunes med skinnsiden ned i smeltet smør i stekepanne på middels sterk varme.
- Legg kyllingbitene på grønnsakene med skinnsiden opp og stek midt i ovnen på 200˚C til kyllingen er gjennomstekt og grønnsaken er møre (ca 45-60 minutter). Server med kraftig blåbærsaus.
BLÅBÆRSAUS
- 2 dl blåbær, frosne
- 4 ss brunt sukker
- 1 dl balsamicoeddik
- 2 dl kyllingkraft/-buljong
- 1 stilk rosmarin, fersk
- 50 g smør
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Ha blåbær, brunt sukker, balsamicoeddik, halvparten av kyllingkraften og rosmarin i en kasserolle og kok opp under omrøring.
- Senk temperaturen og la sausen småkoke til den er redusert så mye at den begynner å tykne.
- Spe på med resten av kraften og smak til med salt og pepper.
- Fisk ut rosmarin og rør inn smør. Pass på at sausen ikke koker opp etter at smøret er tilsatt.