Nordmenns nye lørdagsfavoritt er andebryst. Ikke så rart med tanke på at den er lett å tilberede, smaker godt og kan smaksettes med det du måtte ønske av søte og salte elementer.

Du kan lage stor variasjon av tilbehør til and. Vi har laget andebryst som er inspirert av Nord-Afrika og Midtøsten, og de deilige, varme krydderne du finner der. Krydderblandingen ras el hanout finner du hos Coop Mega. 

<<PRØV OGSÅ: And og fiken er perfekt kombinasjon: Andebryst med rødkålsalat og fiken>>

Eksotisk krydderblanding

Ras el hanout betyr ”Krydderihandlerens hode” og er en blanding av det krydderhandleren måtte finne på å putte i miksen. Den skal helst inneholde tolv forskjellige krydder og blandingen varierer fra krydderhandler til krydderhandler – på samme måte som en indisk garam masala. Den vil også variere fra person til person. 

Krydret couscous er nydelig som tilbehør til nesten alt av stekt kjøtt og kylling.

De vanligste krydderne i ras el hanout er gurkemeie, muskatnøtt, kanel, sort pepper, fennikelfrø, nellik, chili, laurbærblad, ingefær, roseblader og lavendel.

Slik steker du andebryst perfekt

Du finner ferske, norske andebryst fra Gårdsand i ferskvaredisken. De er av veldig god kvalitet. Slik steker du andebrystene så de blir akkurat så rosa, saftige og møre som du ønsker dem (fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du nederst i saken):

 1. Start med å rute skinnet på andebrystet med en skarp kniv. Sørg for ikke å skjære ned i selve kjøttet. Gni skinn og kjøttsiden inn med salt, pepper og ras el hanout.
  Steke andebryst steg 1: Skjær ruter i skinnet.

  Steg 1: Skjær ruter i skinnet.

 2. Stek andebrystet med skinnsiden ned i en tørr, varm panne. Nå vil fettet smelte og skinnet bli sprøtt og lekkert. Sørg for å regulere temperaturen litt slik at fettet ikke brenner seg. Snu andebrystet når du er fornøyd med fargen på skinnsiden. Det er viktig at en god del av fettlaget under skinnet smelter bort.

  Steg 2: Stek andebrystet med skinnsiden ned i en tørr, varm panne.

 3. Stek andebrystet med kjøttsiden ned i pannen noen minutter til skorpen er fin og karamellisert. Fettet fra anden er ofte nok til å steke anden.
  steke andebryst Steg 3: Snu andebrystet og stek videre med kjøttsiden ned.

  Steg 3: Snu andebrystet og stek videre med kjøttsiden ned.

 4. Nå legger du andebrystet over i en ildfast form (med skinnsiden opp) og setter den i forvarmet ovn på 180 grader til du har ønsket kjernetemperatur. Bruk steketermometer. Ved 62 grader har du rosa, fin kjerne.
  Steke andebryst steg 4: La kjøttet hvile.

  Steg 4: Lag kjøttet hvile etter at det har stekt ferdig i stekeovnen.

 5. La kjøttet hvile før du skjærer det i delikate skiver.

Enkel appelsinsaus til andebryst

Kraften og fettet fra pannen og den ildfaste formen skal du bruke til sausen. Den lager du enkelt ved å tilsette sukker og presset appelsinsaft. Kok inn til sirup og server til anden.

Server stekt andebryst med couscoussalat med ristede pinjekjerner, mynteblader og granateplekjerner. Nå har du en rett som er like fargerik som en marokkansk souk. 

<<PRØV OGSÅ: Krydret marokkansk appelsinsalat med granateple og nøtter>>

Krydret couscous er et godt følge til andebryst.

Krydret couscous er et godt følge til andebryst.

ANDEBRYST MED APPELSINSAUS OG COUSCOUS

Dette trenger du til fire personer:

 • 2 andebryst
 • flaksalt
 • 2 ts ras el hanout (krydderblandingen finner du hos Coop Mega)
 • 4 appelsiner, saften av
 • 2 ss brunt sukker
 • 2 dl couscous
 • 1 ts ras el hanout
 • 1 ss smør
 • 60 g pinjekjerner
 • 1 granateple, kun kjernene
 • 1 liten bunt frisk mynte

 

Slik gjør du:

 1. Vask og tørk andebrystene. Rut skinnet.
 2. Krydre med salt og ras el hanout på begge sider av anden.
 3. Varm en panne. Legg andrebrystene med skinnsiden ned i pannen. Ikke bruk olje eller smør. La temperaturen være medium pluss. La fettet smelte fra skinnsiden og snu først andebrystet når skinnet er gyllent og du har en del fett i pannen. Snu og stek noen minutter.
 4. Ha anden over i en ildfast form, skinnsiden opp. Ta vare på kraften. Stek i oven på 180 grader til du har en kjernetemperatur på ca. 62 grader. (Da har andebrystet rosa kjerne).
 5. La andebrystet hvile i ca. 10 minutter før du skjærer det i skiver.
 6. Appelsinsaus: Bruk kraften fra anden (fra panne og ildfast form). Ha dette i en panne og tilsett appelsinsaft og sukker. Kok opp og kok inn til du har en klissete sirup.
 7. Couscous: Tilbered couscous som anvist på pakken. Tilsett ras el hanout og smør når couscousen er ferdig.
 8. Rist pinjekjerner i ovnen på 180 grader til de er gylne.
 9. Del granateple i to og kakk ut kjernene med en butt gjenstand. Bland inn pinjekjernene i couscousen sammen med mynteblader og granateplekjerner.
 10. Server andebrystskiver med couscous og appelsinsaus.