Selv i pizzaens hjemland er det delte meninger om hva en «ekte italiensk pizza» innebærer, men én ting er i alle fall sikkert: Med litt tid og mye kjærlighet kan en god pizzasaus løfte fredagspizzaen til nye høyder.

Napoli er stort sett anerkjent som pizzaens fødested og originalen, pizza marinara, består kun av bunn, tomatsaus, hvitløk og oregano. Denne «fattigmannsvarianten» kunne folk i alle samfunnslag ha råd til, mens luksuspizza med ost var forbeholdt de kongelige og rike.

<<De beste pizzatriksene: Slik lager du pizza som i Italia >>

4 tips til skikkelig god pizzasaus

Med en såpass minimalistisk tilnærming til pizzatopping sier det seg selv at de få elementene bør være skikkelig gode. Det kan med andre ord lønne seg å lage en god pizzasaus – noe du enkelt fikser mens pizzadeigen står til heving.

pizza parma med ekte pizzasaus

En skikkelig god pizzasaus kan løfte selv den enkleste pizza til et festmåltid. Prøv selv!

Her er noen tips som gjør pizzasausen ekstra god:

  • Bruk hermetiske tomater, knuste eller hele. Finn en type du liker og gå for den. Mange italienere sverger faktisk til ren tomat passata som pizzasaus. Det er en kun tomater, most til saus som så er silt fri for skall og kjerner. Den får dermed en mindre syrlig smak enn hermetiske tomater. Tomat passata får du selvsagt kjøpt hos oss på Coop Mega.

<< Ferske tomater kan du heller bruke til en deilig tomatsalat eller på bruschetta. >> 

  • Bruk lav temperatur og bruk god tid. Lav temperatur sørger for at du ikke brenner løken, mens tiden gjør at smaken blir søt og mild i stedet for spiss og sterk.
  • Bruk tørkede urter. Tørkede urter bruker lenger tid på å bli ett med sausen og derfor bør disse tilsettes sammen med løk og gulrot. Det gir aromatene tid til å utvikle et godt forhold til hverandre. Friske urter som persille og basilikum kan tilsettes rett før sausen skal brukes.
  • Lag ekstra mye saus når du først er i gang. Du kan fryse sausen i porsjoner og ta opp etterhvert som du trenger til pizza eller kjappe pastamiddager. Bruk poser med lynlås og legg flatt i frysen. Da tiner pizzasausen på null tid!

 

Klassisk Pizza Parma

En av våre pizzafavoritter er klassikeren Pizza Parma. Den tar utgangspunkt i Pizza Margeritha, den napolitanske «luksuspizzaen» med tomatsaus og mozzarellaost. Når den er ferdig stekt toppes pizzaen med herlig salt parmaskinke og parmesanost, frisk ruccolasalat og ristede pinjekjerner rett før servering.

De flotte råvarene benyttes slik de er aller best, med minst mulig fiksfakseri. Mer italiensk går det nesten ikke an å bli.

Flere gode pizzaoppskrifter:

pizza parma med ekte pizzasaus

Pizza Parma toppes med parmaskinke, parmesanost, ruccola og pinjekjerner - etter at pizzaen er stekt.

KLASSISK PIZZA PARMA MED EKTE ITALIENSK PIZZASAUS

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca. 60 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Pizzabunn

  • 550 g Tipo 0 pizzamel
  • 1 ts salt
  • 4 dl vann, romtemperert
  • 10 g fersk gjær
  • 2 dl pizzasaus (se oppskrift under)
  • 250 g mozzarella (2 poser), skåret i skiver
  • 8 skiver parmaskinke
  • 50 g ruccola
  • 60 g parmesanost, høvlet eller revet
  • 30 g pinjekjerner, ristet
  • Fersk oregano
  • Extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

  1. Start med pizzadeigen: Bland sammen mel og salt i en bakebolle. Løs opp gjæren i halvparten av vannet og bland sammen med melet.
  2. Tilsett resten av vannet mens deigen eltes sammen i en kjøkkenmaskin til den enkelt slipper bollen. Bruk mer mel om nødvendig. Dekk bakebollen med plastfolie og sett til heving.
  3. Lag pizzasausen som beskrevet lenger ned i saken.
  4. Sett ovnen på 250˚C med stekebrettet i. Bruk gjerne pizzastein eller pizzastål dersom du har det.
  5. Dryss litt mel på underlaget og del deigen i porsjoner (4 pr 550 g mel). Kjevle ut deigemnene og legg på bakepapir. Smør pizzasausen utover og topp med fersk mozzarella i skiver.
  6. Stek pizzaen i 6-7 minutter til osten er smeltet og bunnen er sprø og fin.
  7. Server med parmaskinke, ruccola, parmesanost, ristede pinjekjerner og fersk oregano. Ringle over litt god olivenolje til slutt.

 

Italiensk pizzasaus (nok til 8-10 porsjonspizza)

Dette trenger du:

  • 1 ss olivenolje
  • 1 gul løk, finhakket
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 gulrot, raspet
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts flaksalt
  • 2 bokser tomater, hele eller passata

 

Slik gjør du:

  1. Varm olje i en kasserolle på middels sterk varme. Tilsett løk, hvitløk, gulrot, oregano, timian og salt og la alt surre under jevnlig omrøring til løken svetter og ikke har noen motstand. Det tar ca. 10-15 minutter. Pass på at løken ikke blir svidd underveis. Bruk heller svak varme og lenger tid.
  2. Hell over tomatene (knus hele tomater hvis du bruker det) og kok opp. Senk temperaturen og la sausen småputre uten lokk i 30 minutter.
  3. Hell den ferdige pizzasausen over på varme og sterile glass og sett på lokk mens sausen fremdeles er varm. Du kan også fordele sausen i fryseposer i passe store porsjoner og legge i frysen. Husk å merke med innhold og dato.