Rykende varme pizzaboller fylt med hjemmelaget tomatsaus, smeltet ost, skinke og oliven – det er godt det! 

Pizzaboller er den ultimate kosematen, både for store og små. De egner seg dessuten svært godt for frysing, så har du alltid klart noe godt til barnebursdagen, utedagen eller turen. Pakk pizzabollene i aluminiumsfolie og varm dem i en bålpanne eller over bål.

Oppskrift på pizzaboller med ost og skinke.

Pizzaboller er genialt når du er fysen på noe skikkelig snaddermat.

Pizzaboller i en fei!

Får du akutt lyst på pizzaboller og ikke har tid til å sette pizzadeigen, ja da har vi et godt tips til deg: Ferdig pizzadeig egner seg nemlig veldig godt til pizzaboller. 

Deigen er elastisk og akkurat passe tykk for å holde fyllet på plass. En pakke ferdig pizzadeig holder til 6 pizzaboller.

Oppskrift på pizzaboller med ost og skinke.

Fordel pizzasaus utover pizzadeigfirkantene og dryss på revet ost, strimlet skinke, mozzarella, oliven og basilikum. Pakk bollene sammen og stek.

Tips til pizzafyll

Det kan ikke gå så mye galt når du lager pizzaboller, men pass på å klemme kantene godt sammen når du lukker pizzabollene, slik at det deilige fyllet ikke tyter ut!

Du kan også bruke dine favoritter, for eksempel spinat, paprika, pepperoni, ananas, mais, jalapenos, sopp eller oster som blåmuggost eller chevre. Her er det bare å rydde ut av kjøleskapet og la fantasien løpe løpsk.

Oppskrift på pizzaboller med ost og skinke.

Noen ganger er det bare smeltet ost, tomatsaus og sprø skorpe som gjelder – og da er det ikke dumt med en ladning pizzaboller i fryseren.

Pizzaboller med ost og skinke

Til ca. 10-12 pizzaboller trenger du:

Pizzadeig:

  • 3 dl vann, lunket
  • 25 g fersk gjær
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 1 ts salt
  • 5 dl hvetemel, gjerne type 00 (ekstra fint)

 

Pizzasaus:

  • 1 boks hele hermetiske tomater
  • 1 sjalottløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 ts sukker
  • 1 ts chiliflak
  • 1 klype salt

 

Fyll:

  • 150 g kokt eller røkt skinke
  • 100 g revet ost
  • 1 fersk mozzarella
  • 1 håndfull grønne oliven
  • 1 håndfull frisk basilikum
  • 1 egg til pensling

 

Slik gjør du:

  1. Start med å lage pizzadeigen. Ha lunket vann i en stor bakebolle. Smuldre i gjæren og løs opp i vannet. Tilsett olivenolje og salt. Ha i melet litt etter litt mens du rører deigen sammen med en tresleiv. Deigen skal være ganske løs.
  2. Dryss litt mel på toppen av deigen og dekk til. La deigen heve i 30-40 minutter.
  3. Mens deigen hever lager du pizzasaus og fyll. Begynn med sausen. Kjør tomatene til en jevn puré med en stavmikser. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Varm olje og smør i en gryte eller dyp stekepanne over medium varme. Fres løken til den er gyllen og blank, ca. 5 minutter. Tilsett hvitløk og stek videre i 1-2 minutter. Tilsett tomatpuré, sukker og chiliflak. Tilsett tomatene. Skru ned temperaturen og la det småputre i 15-20 minutter til sausen er tyktflytende. Smak til sausen med salt helt til slutt. Avkjøl sausen.
  4. Ha mel på benken og hvelv ut deigen. Kjevle deigen så tynn du klarer, og del den i 6 firkanter.  
  5. Fordel pizzasaus utover deigene, la det være igjen 1 cm kant uten fyll. Dryss på revet ost og strimlet skinke. Del mozzarellaen i tynne skiver og legg en skive på hver bunn.  Del oliven i to, og fjern eventuelle steiner. Kutt basilikum i  strimler og fordel dette jevnt utover bunnene.
  6. Lukk bollene og klem godt sammen i skjøtene. Legg bollene på et stekebrett kledd med bakepapir med skjøten ned. Pensle toppen av bollene med sammenpisket egg.
  7. Stekes ved 250 grader midt i ovnen på over- og undervarme til toppen er gyllen, ca. 8-12 minutter. La bollene avkjøles et par minutter før du serverer dem.

Tips!

Bollene kan fryses!