
I Norge har vi cirka 250 års erfaring med å spise poteter. Kanskje ikke så rart at vi har så utrolig mange måter å tilberede denne nydelige grønnsaken på. Poteter passer i alle former og varianter; kokt, stekt, stuet, som mos, i suppe, gryteretter, salater og omeletter. You name it!
<<PRØV OGSÅ: Ovnsbakte rotgrønnsaker med chevre og valnøtter er både godt som tilbehør til kjøtt eller som selvstendig rett.>>
Utvalget av poteter hos Coop Mega er stort, men ikke alle potetsorter egner seg til all slags tilberedning. Grovt sett kan man si at melne poteter egner seg best til potetmos og i supper og gryter, mens kokefaste poteter er supre til pommes frites, råsteking og gratinering.

Slik koker du poteter
De fleste har kokt poteter mange ganger i sitt liv – men kan du egentlig koke poteter riktig? Melne poteter, som Mandelpotet , Ringerikspoteter, Gulløye, Pimpernell og Kerrs pink, bør behandles varsomt for ikke å koke ihjel. De skal faktisk trekke mesteparten av tiden.
Dette er grunnregelen for koking av Mandelpoteter: Kok potetene med skallet på i 5-10 minutter (avhengig av størrelsen) , trekk platen av varmen og la dem trekke videre i cirka 10 minutter.
Da får du perfekt kokte poteter!
<<GÅ IKKE GLIPP AV: Liker du søtpoteter, vil du elske disse oppskriftene! Prøv for eksempel søtpotet-fries eller bakte søtpotere med fetaost og rosmarin.>>
Norske gourmetpoteter
Aller best er de norske potetene på sommeren og høsten, når de nettopp er trukket opp av jorda. Men du får kjøpt nydelige poteter i butikken hele året, så lenge de oppbevares mørkt og kjølig (og gjerne uvasket) har poteter utrolig lang holdbarhet.
Her er tre norske gourmetpoteter:
- Mandelpotet og Fjellmandel: En nydelig delikatessepotet med en delikat nøtteaktig smak og fin, gyllengul farge. Mandelpoteter er kjempegodt i potetmos, og en selvfølge til julematen.
- Ringerikspoteten: En rund, litt knudrete gourmetpotet som dyrkes i kalkrik jord på Ringerike på Østlandet. Poteten er en gammel, norsk potetsort som ble hentet fra Botanisk hage i Oslo til Ringerike for 150 år siden, og har siden den tid gledet potetelskere med sin nydelig smak og en fine rødfarge.
- Gulløye: Denne gourmetpoteten dyrkes kun i Nord-Norge og kalles derfor også Midnattsolpotet. Gulløye er en sart potetsort, og avlingene og tilgangen kan derfor variere veldig fra år til år. Gulløye har en kraftig potetsmak og melen konsistens og passer godt til viltkjøtt og lutefisk.
(Kilder: frukt.no, ringerikspotet.no, midnattsolpotet.no)
Fikk du lyst på poteter? Prøv denne saftige og smaksrike potetretten med chorizo i kveld!

Potetlasagne med corizo smaker kjempegodt sammen med en tomatsalat.
Lasagne med poteter og chorizo
Dette trenger du til 4 personer:
- 6 store poteter
- 100 g fersk chorizopølse
- 1 beger Crème fraîche eller seterrømme
- salt og pepper
- ½ ts revet muskatnøtt
- 1 fedd hvitløk, presset
- 30 g revet parmesan
- 1 pose salat
- 10 cherrytomater
Slik gjør du:
- Skrell store poteter og skjær tynne skiver enten med siden på et rivjern eller på en mandolin. Du trenger 4-5 store til en brødform.
- Skjær pølsen i skiver. Skjær så i små terninger.
- Smør formen og kle den med potetskiver og legg poteter lagvis. Sørg for at de ligger tett. Etter 4 lag med poteter legger du et lag med chorizo-terninger. Så legger du fire nye lag med potet før du legger et lag til med chorizo. Legg fire nye lag med potet.
- Lag en blanding av Crème fraîche og en klype flaksalt, pepper og revet. Tilsett hvitløk og revet parmesanost. Rør rundt og hell over formen. Sørg for at blandingen renner ned i sprekkene mellom potetskivene.
- Sett i oven på 180 grader i ca. 1 1/2 time. Sjekk med en kniv om potetskivene er gjennomstekte. Ta ut formen og la den avkjøle seg litt før du skjærer porsjonsstykker og legger det på fat
- Server sammen med en tomatsalat tilsatt god olivenolje.