Lammekjøtt er mye brukt i Nord-Afrika og Midtøsten. Der er de flinke til å bruke deilige, varmende krydder til å fremheve den gode smaken av lam. Spisskummen passer veldig bra til både lam, appelsin og gulrot.

Spisskummen er tradisjonelt ikke et vanlig krydder i Norge, men det er faktisk det viktigste krydderet i taco – fredagsfavoritten nummer 1 i Norge. Dette aromatiske krydderet smaker også fantastisk i denne lammeretten!

Oppskrift på pulled lam med couscous og appelsinkokte gulrøtter.

Langtidsstekt lam er perfekt festmat. Og får du rester, kan du lage burger med pulled lam dagen etterpå.

Lag pulled lam i ovnen

Det er veldig enkelt å lage pulled lam. Alt du trenger er aluminiumsfolie, en varm ovn og god tid.

Lammebogen krydres og pakkes godt inn i folie. Så skal den passe seg selv i timevis i ovnen. Når den er ferdig kan du bare pakke opp pakken og stikke en gaffel i kjøttet. Kjøttet vil falle fra hverandre og smake herlig.

<<LES OGSÅ: Vet du hvordan du bruker de ulike delene av lammekjøttet du finner i butikken? Her har du den store oversikten over stykningsdelene av lam - og tips til hva du kan bruke dem til.>>

Oppskrift på pulled lam med couscous og appelsinkokte gulrøtter.

Couscous er noe av det aller letteste man kan tilberede. Følg anvisningen på pakken, men bruk kraft i stedet for vann når du koker den. Det vil gi deilig smak til couscousen.

Couscous med det lille ekstra

Couscous er noe av det aller letteste man kan tilberede. Følg anvisningen på pakken, men bruk kraft i stedet for vann når du koker den. Det vil gi deilig smak til couscousen. Rosiner, mynte og nøtter vil gi tilbehøret den perfekte, eksotiske vrien. Tilslutt drysser du flotte granateplekjerner over.

Genialt granateple-triks

Hvis du synes det er vanskelig å rense granateple, må du prøve dette trikset:  Del den i to på det bredeste partiet på midten. Ta på forkle (fargestoffet er så sterkt at får du saft på finskjorta di, er den rett og slett ødelagt).

Hold et halvt granateple i hånden og hold snittflaten over en bolle. Ta frem en tresleiv og bank forsiktig på skallet. Nå vil kjernene falle ned i bollen uten å gå i stykker. Smart, ikke sant?

Oppskrift på pulled lam med couscous og appelsinkokte gulrøtter.

Appesinkokte gulrøtter er nydelig tilbehør til lam.

Glaserte gulrøtter

Gulrøtter elsker honning og appelsinsaft. Appelsinen gir en nydelig smak til gulroten, mens honningen gir masse sødme og glans til de flotte røttene. Sørg for å børste gulrøttene godt og la gjerne litt av den grønne toppen være. Det er bare vakkert.

Retten du nå serverer er vakker å se på og utrolig aromatisk i smak. Server gjerne hele lammebogen på ei fjøl. Eller server den på et stort og fint fat med cocuscous og gulrøttene på siden. Snakk om fargefest!

PULLED LAM MED COUSCOUS OG APPELSINGLASERTE GULRØTTER

Dette trenger du til 4 personer:

  • 1 ss flaksalt
  • 2 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • ½ ts malt kanel
  • ¼ ts malt nellik
  • 1 ts sort pepper
  • 1 remse appelsinskall, ca 5 cm (kun det oransje)
  • 1 hel lammebog
  • 4 ss extra virgin olivenolje

 

Couscoussalat:

  • 4 dl couscous
  • 2 dl kyllingkraft
  • ½ dl grovhakket mynte
  • 1 dl gule rosiner
  • 1 dl grovhakkede pistasjenøtter
  • 1 dl granateplekjerner
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ss sitronsaft

 

Appelsinglaserte gulrøtter:

  • 8-12 små gulrøtter
  • 2 ss smør
  • 2 ss sommerhonning
  • 2 appelsiner, saften
  • 1 ts flaksalt

 

Slik gjør du:

  1. Lammebog: Bland krydderne. Krydre lammebogen godt og hell olje over. Legg den på et dobbelt stykke aluminiumsfolie og pakk tett sammen slik at det ikke er noe hull eller glipper i folien. Legg på et stekebrett.
  2. Sett stekebrettet med lammepakken i ovnen på 110 grader i 5 timer. Pakk ut kjøttet og hell av saftene fra kjøttet i en gryte. Dette heller du over kjøttet ved servering eller ved siden av som en sky.
  3. Sett kjøttstykket under grillen på høy temperatur til skorpen på kjøttet er sprøtt og deilig. Dette tar ikke mange minuttene. 
  4. Tilbered couscous i kyllingkraft. Mål opp væsken som anvist på pakken.
  5. Når couscousen er ferdig blander du inn mynte, rosiner, pistasjenøtter og pynt med granatepler. Ha i olje og sitronsaft.
  6. Lag appelsinglaserte gulrøtter: Skrubb gulrøttene. Forkok dem i lettsaltet vann til de er møre, men ikke ferdige. I en panne smelter du smør og honning. Press appelsinsaft over og legg gulrøttene i pannen. Kok opp og vend gulrøttene ofte. Kjenn med en knivspiss om kjernen er mør. Når væsken kokes inn til en sirup og gulrøttene glinser er de ferdige. Strø forsiktig flaksalt over.
  7. Server lammebogen hel på et fat slik at man kan forsyne seg selv av det møre kjøttet. Server med couscous, sky og appelsingulrøttene til.