Lykken er stor når de første, spede rabarbrastilkene kommer i mai og juni. Rabarbra smaker syrlig og frisk og du trenger bare en liten skål sukker for å få fullt utbytte av rabarbraen. Etter hvert som planten vokser til, blir fruktkjøttet litt mer trevlete, og det kan det være lurt å varmebehandle rabarbrastilkene før du spiser dem.

Rabarbra er lett å dyrke

Rabarbra er en takknemlig plante å dyrke i hagen. Har du først fått den til å gro, kommer den tilbake hver vår. Og har du ikke hage, er det lett å få tak i den i butikken. Ifølge matstedet Aperitif har rabarbra vokst i Norge siden slutten av 1700-tallet.

Mange opplever nok at rabarbra er en urnorsk plante, men faktisk kommer rabarbra opprinnelig fra Asia, og er blitt dyrket i Kina i over 5000 år.

<<Har du lyst til å dyrke dine egne grønnsaker? Slik lager du prima matjord>>

Farlig rabarbra-smugling

Da rabarbraen var ny i Europa på 1700-tallet, ble den nesten regnet som en vidunderplante med mange helsebringende egenskaper. Visste du at prisen på rabarbra var så høy på denne tiden, at den russiske tsaren straffet rabarbrasmuglere med døden?

Fortsatt bruker svenskene uttrykket ”å legge rabarber” på noe, for å beskrive at en sak er strengt kontrollert. 

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Slik lager du verdens beste is, Ben & Jerrys Strawberry Cheese Cake>>

Søtt og salt

Rabrabra er en allsidig råvare. Den smaker kjempegodt i pai, i grøt, som syltetøy og saft. Men rabarbrabruken trenger ikke begrenses til bare desserter og søte saker, syltet rabarbra smaker supergodt til grillet fisk og rabarbrabiter er nydelig i en asiatiskinspirert wok.

Spis helst unge stilker

Da rabarbra kom til Norge, ble den først og fremst dyrket til medisinsk bruk. Først på 1800-tallet fant den veien til kjøkkenbenken. Ifølge Norsk institutt for bioøkonomi  inneholder rabarbra mye oksalsyre, som er giftig og finnes naturlig i mange planter. Vi spiser som regel ikke så mye rabarbra at dette er noe helseproblem, men hvis du serverer melk eller fløte sammen med rabarbra, nøytraliseres det meste av oksalsyren. 

<<LES OGSÅ: Slik får du krydderurtene dine til å vare>>

(Kilder: Skogoglandskap.no, matportalen.no, wikipedia.no)

Her får du to klassiske desserter med rabarbra og jordbær: 

Rabarbra panna cotta og rabarbrasuppe.

Rabarbra er smaken av norsk sommer. Lag friske desserter med rabarbra og jordbær; rabarbra panna cotta med jordbærcoulis og rabrabrasuppe.

Rabarbrasuppe

Dette trenger du til 4 personer:

  • 300 g rabarbra
  • 5 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 1/2 vaniljestang
  • 1 kanelstang

 

Slik gjør du:

  1. Vask og kutt rabarbraen i biter.
  2. Ha rabarbraen i en kjele sammen med vann, sukker, delt og uskrapet vaniljestang og kanelstang.
  3. Kok opp og la suppen småkoke i 15 minutter.
  4. Sil suppen og sett den til avkjøling i kjøleskapet.

 

Panna cotta med jordbærcoulis

Dette trenger du til 4 personer:

  • 6 dl kremfløte
  • 1 dl sukker
  • 1 vaniljestang
  • 3 pl gelatin
  • saften fra 1 lime, og litt finrevet skall

 

Slik gjør du:

  1. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter.
  2. Del vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene og ha både frø og stang i en kjele sammen med fløte, limesaft, limeskall og sukker. Gi det hele et oppkok før du trekker kjelen av platen.
  3. Ha i gelatinen og rør rundt til den løser seg opp.
  4. Hell blandingen i glass eller porsjonsformer og la det stivne i kjøleskapet. Det tar ca. fire timer.

Jordbærcoulis

  • 200 g jordbær
  • 100 g melis
  • evt. litt sitronsaft

SLIK GJØR DU:

  1. Kjør bær og melis i en kjøkkenmaskin til en fin puré.
  2. Sil pureen gjennom en finmasket sil. Bruk en skje til å trykke væsken gjennom silen.
  3. Smak til med noen dråper sitronsaft om sausen blir litt for søt.