Reinsdyrfilet er fantastisk å servere til fest og store anledninger. Vil du virkelig overraske middagsgjestene dine, kan du prøve noe helt nytt med det møre, gode viltkjøttet.

Skogsbærsaus og en herlig potetgrateng er tilbehør som virkelig gjør stas på reinsdyret. Bare se her!

Reinsdyrfilet surret i bacon med skogsbærsaus og rosmarinpotetgrateng.

Reinsdyrfilet og bacon er en perfekt kombinasjon.

Det beste reinsdyrtrikset

Ytrefilet av reinsdyr er ganske flat og mager, og trenger litt hjelp for å bli en rund og delikat stek.

Et godt tips er å dele fileten i to, legge delene oppå hverandre og surre den doble fileten med bacon. Da får du en rund og lekker stek. Denne kan steke i pannen og ettersteke i ovnen til perfekt kjernetemperatur er oppnådd.

Ved 60 grader har kjøttet en fin og perfekt rosa kjerne.

Reinsdyrfilet surret i bacon med skogsbærsaus og rosmarinpotetgrateng.

En god viltrett fortjener en god saus. Skogsbærsaus er et spennende og godt alternativ til fløtesausen.

Men husk!

Temperaturen i kjøttet vil fortsette å stige noen grader etter at du har tatt steken ut av ovnen. Husk derfor å ta ut kjøttet når det er noen grader lavere enn du ønsker.

Den viktige sausen

Hvis du ønsker en frisk vri på reinsdyrfileten, er en bærsaus et spennende alternativ til fløtesausen. Bærsaus lager du enkelt ved å bruke en pose blandet skogsbær som du finner i frysedisken. Bærene kokes opp med vann, fond og honning.

Bærene siles fra når de har kokt ut. Saften som blir igjen kokes opp på nytt, reduseres til halvparten og monteres med smør og eventuelt maizena. Det er en smakssak hvor tykk man ønsker sausen.

Du trenger ikke lage veldig mye saus til denne retten. Smaken av skogsbærsausen er intens og passer å være litt løsere i konsistensen enn fløtebasert saus.

Reinsdyrfilet surret i bacon med skogsbærsaus og rosmarinpotetgrateng.

Rosamarin smaker nydelig til både poteter og viltkjøtt, så ikke vær redd for å bruke denne aromatiske krydderurten.

Den aller beste potetgratengen

Det unike med denne potetgratengen er at den inneholder både søtpotet, vanlig potet og et sjenerøst dryss rosmarin. 

Søtpotetene og potetene rives og blandes med krydder, kremfløte og masse deilig rosmarin. 

På toppen av en grateng må det være ost, men ikke overdriv her. Det skal bare være et tynt lag med sprø skorpe. For mye ost vil gjøre potetgratengen for mektig, og retten vil miste sin eleganse.

Hvis du har lyst til å eksperimentere litt, kan du smuldre litt chevre over. Smaker vidunderlig! 

REINSDYRFILET SURRET I BACON MED SKOGSBÆRSAUS OG ROSMARINPOTETGRATENG

Dette trenger du til fire personer:

Rosmarinpotetgrateng:

  • 8 poteter
  • 1 stor søtpotet
  • 2 kvister rosmarin, kun bladene
  • salt og pepper
  • 3 dl kremfløte
  • 100 g revet ost

 

Baconsurret reinsdyr:

  • 800 g ytrefilet av rein
  • salt og pepper
  • 2 pakker bacon i skiver
  • 2 ss smør
  • 2 ss olivenolje

 

Skogsbærsaus:

  • 1 pose frosne skogsbær
  • 4 dl vann
  • 2 ss viltfond eller oksefond
  • 2 ss honning
  • Maizena, til å justere tykkelsen
  • 4 ss kaldt smør

  

Slik gjør du:

  1. Rosmarinpoteter: Riv potetene og søtpoteten og legg dem i en ildfast form. Bland inn rosmarinblader, salt og pepper. Hell på kremfløte. Dryss ost over og sett i ovnen på 180 grader i ca 45 minutter.
  2. Reinsdyrfilet: Del reinsdyrfileten i to like deler. Legg dem oppå hverandre. Salt og pepre godt.
  3. Legg baconskiver på ei fjøl. Gni dem lett ut slik at de blir bredere. Legg dem tett og legg så den doble reinsdyrfileten skrått over. Pakk inn fileten og forsegle baconet med hyssing eller tannpirkere.
  4. Stek kjøttet i en panne med litt smør og olje på medium pluss varme. Snu slik at alle sider får fin farge. Etterstek i ovnen til kjernetemperaturen er 60 grader. La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer det i tykke skiver. Fjern hyssing eller tannpirkere før servering.
  5. Skogsbærsaus: Kok opp bær, vann, fond og honning. La bærene koke ut og sil så innholdet over i en ny gryte. Kok inn innholdet til halvparten. Juster tykkelsen med maizena. Avslutt med å piske inn kaldt smør.