Svineknoke er en oversett juvel i kjøttdisken. Kjøttet er mørt og godt, med kraftig smak spesielt hvis den er røkt. I tillegg er det en rimelig råvare som er tilgjengelig hele året.

Hos Coop Mega får du både fersk, røkt og saltet svineknoke. Spør oss gjerne om råd neste gang du er i butikken.

4 tips til god svineknoke

Det er ikke vanskelig å lykkes med svineknoke. Kjøttet lager seg omtrent selv med minimal innsats fra deg, og alt du trenger for å få middagen på bordet er en stor gryte, god tid og disse enkle tipsene (fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken):

Tips 1: Velg fersk, salt eller røkt svineknoke ut fra hvor mye smak du vil ha. Røkt er det som gir den kraftigste og mest særegne smaken.

Tips 2: Skjær av svoren. Det er ikke så viktig om du skjærer av svoren før eller etter svineknoken er ferdig trukket, men vi synes det er enklere å gjøre dette når kjøttstykket er kaldt. Det gir også en renere kraft med mindre gelatin. Den gode kraften kan fryses ned og brukes til supper og gryteretter ved senere anledninger.

Tips 3: Når svineknoken koker opp dannes skum på toppen. Dette er proteiner som gjør kraften uklar. Bruk hullsleiv til å skumme av de første minuttene før krydder og urter tilsettes.

Fjern bein og riv det møre svinekjøttet fra hverandre med to gafler - pulled pork-style.

Tips 4: Det tar som regel 2-3 timer å koke svineknoken mør, men det tåler fint å stå lenger. Kjøttet er klart når det løsner enkelt fra beinet. Bruk en gaffel til å rive litt i kjøttet og se om det ”flaker” seg. Og ikke glem å smake – da kjenner du lett om svineknoken er ferdig eller ikke.

Svineknoke med modernisert tilbehør

De aller fleste har kanskje smakt røkt svineknoke i tradisjonelle retter som ertesuppe eller sammen med Tysklands-favoritten ”sauerkraut”. Vår utgave av tradisjonsretten har fått selskap av sprø og frisk eplesalat og syltede sennepsfrø.

eplesalat til røkt svineknoke

Frisk og fargerik eplesalat gir sødme og syre til det kraftige kjøttet.

syltede sennepsfrø smaker herlig til røkt svineknoke

De lett bitre og syrlige sennepsfrøene smaker godt til det røkte kjøttet.

Den søte og syrlige smaken i eplesalaten og de lett bitre sennepsfrøene balanserer godt mot det kraftige kjøttet. Den siste avgjørende detaljen er luftig og knasende sprø baconsvor som nesten popper på tunga, og resultatet blir en herlig middag med tradisjonelle råvarer med ny vri.

<<LES OGSÅ: Rotmos er et deilig tilbehør til røkt svineknoke. Oppskrift på verdens beste rotmos med hvitløk finner du her.>>

sprø baconsvor på røkt svineknoke

Sprø baconsvor til svineknoka er artig og utradisjonelt - og veldig, veldig godt!

RØKT SVINEKNOKE MED EPLESALAT OG SENNEPSFRØ

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 3,5 timer
Porsjoner: 4 

Dette trenger du:

  • 2 kg røkt svineknoke
  • 2 laurbærblad
  • 2 nellik, hel
  • 10 sort pepper, hel
  • Baconsvor, til servering

 

Slik gjør du:

  1. Skyll svineknoken godt og skjær av svoren. Legg svineknoken i en stor gryte og fyll på med vann slik at det så vidt dekker kjøttet. Kok opp og bruk hullsleiv til å skumme av de første minuttene.
  2. Senk temperaturen slik at det så vidt småkoker i gryta. Ha i laurbærblad, nellik og pepperkorn og la svineknoken trekke i 2-3 timer til kjøttet løsner lett fra beinet.
  3. Server svineknoken med kålrabistappe, syltede sennepsfrø, frisk eplesalat og sprø baconsvor.

SYLTEDE SENNEPSFRØ

Dette trenger du:

  • 0,5 dl sennepsfrø, gule og sorte
  • 1,5 dl vann + til oppkok
  • 1 dl eplesidereddik
  • 0,5 dl sukker
  • 0,5 ts salt

 

Slik gjør du:

  1. Ha sennepsfrøene i en kasserolle og fyll på med vann. Kok opp og hell av kokevannet.
  2. Hell på nytt vann, eddik, sukker og salt over sennepsfrøene og kok opp under omrøring til sukkeret er helt oppløst.
  3. La alt småkoke 5 minutter før sennepsfrøene legges på varmt og sterilt glass. Fyll opp med syltelaken og sett på tett lokk. Avkjøl.
  4. De syltede sennepsfrøene har god holdbarhet når de oppbevares kjølig.

FRISK OG SPRØ EPLESALAT

Dette trenger du:

  • 2 rødt eple
  • 0,25 rødkål
  • 0,5 sitron, saften av
  • 1 ts sukker
  • 0,25 ts pepper

 

Slik gjør du:

  1. Skjær eple i tynne staver og finsnitt rødkålen.
  2. Hell over sitronsaft og sukker og masser godt inn. La salaten stå og trekke i 30 minutter.
  3. Smak til med nykvernet pepper og topp med syltede sennepsfrø før servering.