Det er ikke uten grunn at elgen kalles Skogens konge, elg er nemlig det største pattedyret i Norge. Vi har alltid drevet jakt på elg, men fram til de siste årene har det deilige elgkjøttet vært forbeholdt heldige jegere og deres enda heldigere venner.

Nå får du heldigvis kjøpt norsk elgkjøtt i butikken, så nå er det ingen grunn til å la elgsteken være forbeholdt de få.

Garantert norsk

Elgjakta varer fra midten av september til slutten av oktober, så nå finner du elgkjøtt enten fersk eller frossent i butikken.

Hos Coop Mega får du kjøpt norsk elgkjøtt fra Nordås gård på Hedmarken, som får nøye kontrollert elgkjøtt fra lokale jaktlag og jegere.

Elgstek er magert kjøtt

Elgstek er svært magert kjøtt, faktisk like magert som kyllingfilet, ifølge Matportalen. I tillegg inneholder viltkjøtt svært mange gunstige næringsstoffer og umettede fettsyrer som er bra for helsa.

Det betyr at elgstek – og all annen vilt – ikke regner som rødt kjøtt av Helsedirektoratet. I tillegg har elgen levd et godt og fritt liv i norske skoger og spist næringsrik plantekost.

Dermed kan du kan spise viltkjøtt med den aller beste samvittighet.

Hemmeligheten bak saftig elgstek

Fordi elgsteken er svært mager, er det viktig at du tilbereder den riktig. Langtidssteking på lav temperaturer er viktig for å få saftig, godt resultat. Ta elgsteken ut av kjøleskapet en halv time før du skal starte tilberedningen. Hvis du har en elgstek under 1,5 kilo, bør den brunes raskt i en varm panne før du setter den i ovnen.

Her får du hemmeligheten bak saftig elgstek. Oppskrift på elgstek med grønn potetmos, grønne bønner og solbærsaus.

Brun elgsteken i en gryte før du setter den i ovnen. Ha gjerne en kvast urter, som timian og rosmarin, i gryten for god smak.

Det er viktig å ha god tid når du tilbereder elgstek. Sett ovnen på 125 grader og la elgsteken hygge seg i ovnen i cirka 2 timer. Bruk alltid steketermometer, så du kan kontrollere kjernetemperaturen. Elgsteken er medium stekt ved 65 grader og gjennomstekt ved 70 grader.

Elgstek med spennende tilbehør

Du kan servere elgstek med tradisjonelt tilbehør av rosenkål og brun saus. Eller jazze opp elgsteken med en herlig grønn potetmos og en saftig, smaksrik solbærsaus. Elgen beiter i norske skoger, så alt av norske bær er svært vellykket som tilbehør. Bare prøv!

Her får du hemmeligheten bak saftig elgstek. Oppskrift på elgstek med grønn potetmos, grønne bønner og solbærsaus.

Elgstek er skikkelig festmat. Serverer du denne retten får du garantert gode tilbakemeldinger fra gjestene.

Elgstek med grønn persillerotmos, grønne bønner og solbærsaus

 Dette trenger du til 4-5 personer:

  • 1 kg elgstek
  • 2 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 2 ss smør
  • 1 kvast rosmarin
  • 1 kvast timian
  • Litt hyssing

 

Persillerotmos:

  • 800 g persillerot
  • -1 dl fløte
  • -1 ts salt
  • -litt nykvernet pepper
  • -200 g bladpersille
  • -1/2 dl olivenolje

 

Grønne bønner:

  • 400 g grønne bønner
  • 1/2 rødløk
  • 1 sitron, økologisk
  • 1 hvitløkfedd

 

Solbærsaus:

  • 2 sjalottløk
  • 1 ss smør til steking + 1 ss smør til slutt
  • 1 ts brunt sukker
  • 2 dl portvin
  • 4 ss solbærsyltetøy
  • 1 l viltkraft
  • salt og pepper
  • eventuelt maisenna for å jevne sausen
  • solbær eller bjørnebær til pynt

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm stekeovnen til 175 grader. Gni elgsteken inn med salt og pepper. Knytt sammen en kvast rosmarin og timian med litt hyssing. Varm smør i en dyp stekepanne eller jerngryte. Brun steken på alle sider. Legg urtekvasten oppi for å gi god smak til kjøttet. Legg steken over i en ildfast form, eller sett hele jerngryten inn i ovnen. Bruk et steketermometer, og stek til temperaturen viser 65 grader. La steken hvile minst 15 minutter før du skjærer skiver av den.
  2. Skrell persillerot og del i mindre biter. Kok i usaltet vann til bitene er møre. Hell av vannet. Mos bitene med en stavmikser eller i en foodprocessor. Tilsett fløte og kjør maskinen til du har en jevn mos. Smak til med salt og pepper.
  3. Lag en persilleolje for å farge persillerotmosen grønn. Kok opp en kjele med vann. Dypp persillebladene i kokende vann og legg dem så over i en bolle med iskaldt vann. Klem ut overflødig vann og kjør dem i en blender eller foodprocessor sammen med oljen. Sil oljen gjennom en finmasket sil over i persillerotmosen og bland godt sammen.
  4. Fjern stilkfestet på de grønne bønnene og legg dem i kokende vann i 10-15 sekunder. Legg så bønnene over i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Sil bort vannet og bland sammen med finhakket rødløk og hvitløk. Rasp sitronskall over bønnene.
  5. Lag solbærsausen ved å steke finhakket sjalottløk gyllent i smør. Tilsett sukker og la det karamelliseres, men pass på så det ikke svis! Hell på portvin og solbærsyltetøy og la det reduseres til halve væskemengden er igjen. Tilsett vilkraften og kok inn til det er ca 5 dl saus igjen. Smak til med salt og pepper. Jevn sausen med maisenna om du ønsker en litt tykkere saus. Tilsett helt til slutt en ss kaldt smør og rør godt ut.