Helstekt kalkun er staselig festmat for de store anledningene, og er hyppig gjest på nyttårsaften. For mindre anledninger, som et hyggelig førjulskalas med gode venner, kan kalkunrull være et godt alternativ.

Når det magre kjøttet rulles sammen med herlig stuffing og et lag sprøstekt bacon, blir det et temmelig imponerende syn.

<<Prøv også: Saftig kalkun med amerikansk tilbehør>>

kalkunrull med nøttefyll og bacon

Nøtter, italiensk pølse og salvie sørger for at fileten får masse smak innenfra, mens baconet gjør kalkunfileten uimotståelig saftig og god.

Kalkunrull"stuffet" med smak

Kalkunkjøtt har mild smak, og passer sammen med det meste. Vi har valgt å bruke en fersk pølse fra Italia, salsiccia. Den krydrede pølsen er nydelig sammen med salvie, sitron og løk, og med grovhakkede valnøtter blir smaken rikere og får en fin konsistens. Både valnøtter og hasselnøtter passer godt.

Stuffingen kan også brukes til hel kalkun: Her er triksene som gjør kalkunen saftig!

Tranebærsaus er et klassisk tilbehør til et amerikansk Thanksgiving-måltid, og det er det en god grunn til. Den mektige sausen passer perfekt til kalkun; litt syrlig og full av sødme, og den deilige kryddersmaken minner om jul.

Resultatet er en herlig kalkunmiddag som ser helt uimotståelig ut. Denne kalkunrullen kan lett bli en utfordrer til hel kalkun på selveste nyttårsaften.

kalkunrull med bacon og nøttestuffing

En saftig kalkunrull er et imponerende syn når den skives opp, klar til servering. Det kan til og med være et deilig alternativ til hel kalkun på nyttårsaften.

KALKUNRULL MED STUFFING, BACON OG TRANEBÆRSAUS

Vanskelighetsgrad: Middels
Totaltid: 1,5 time
Steketid: ca. 1 time
Steketemperatur: 200˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 300 g rå salsiccia (krydret italiensk pølse)
  • 0,5 gul løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 1 skive lyst landbrød (gjerne daggammelt), smulet
  • 50 g valnøtter, grovhakket
  • 10 blader fersk salvie, grovhakket
  • 1 ts sitronskall, revet
  • 1 stk. kalkunfilet (1-1,5 kg)
  • 12 baconskiver 
  • 600 g småpoteter, delt i 4
  • 4 ss olivenolje
  • 1 ts grovt flaksalt
  • 0,5 ts nykvernet pepper

 

Tranebærsaus

  • 1 dl rødvin
  • 2 ss appelsinsaft
  • 1 ts appelsinskall, revet
  • 2 dl sukker
  • 0,5 ts malt ingefær
  • 300 g ferske tranebær

 

Slik gjør du:

  1. Start med stuffingen: Klem innmaten av pølsen ut i en bolle og bland godt sammen med løk, hvitløk, brødsmuler, grovhakkede valnøtter, salvie og revet sitronskall. Sett til side.
  2. Forbered kalkunrullen: Forvarm ovnen til 200˚C.Skjær løs «innerfileten» på kalkunfileten.
  3. Del kalkunfileten på langs, nesten helt gjennom. Legg skinnsiden ned og brett ut brystet som en sommerfugl. Dekk med plastfolie og bank kjøttet slik at det får en jevn tykkelse. Gjør det samme med den lille fileten.
  4. Legg baconskivene tett i tett på et lag plastfolie eller matpapir. Du kan ev. flette baconskivene sammen til et «ark», omtrent på størrelse som kalkunfileten.
  5. Plasser kalkunfileten på baconet og fordel stuffingen jevnt utover. Løft plastfolien på den ene langsiden og rull sammen så tett som mulig.
  6. Legg kalkunrullen med skjøten ned i en smurt brødform og sett inn steketermometer. Stek på rist midt i ovnen til kjernetemperaturen er 65˚C.
  7. Lag båtpoteter: Skyll og tørk potetene. Del i båter og fordel utover en ildfast form eller et bakepapirkledd stekebrett. Ringle over olivenolje og krydre med salt og pepper. Sett i ovnen sammen med kalkunen og stek i 30-40 minutter til potetbåtene er møre.
  8. Lag tranebærsausen: Ha alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp under omrøring. Senk temperaturen og la sausen koke til den tykner (ca. 15 minutter). Tranebærsausen kan serveres lunken.
  9. Ta kalkunrullen ut av ovnen og la den hvile under folie eller et kjøkkenhåndkle i 10-15 minutter før den skjæres i tykke skiver.

<<Flere gode julemiddager finner du her>>