Surret oksestek kan med første øyekast virke som et traust og kjedelig middagsvalg. Sannheten er at oksestek er den ideelle retten å servere til mange, både til festlige lag og som søndagsmiddag. Og mens steken koser seg i ovnen er det godt tid til å pusle med andre ting.

<<LES OGSÅ: Trinn for trinn: slik lager du perfekt entrecôte i ovnen.>>

Enkelt utstyr gir saftig oksestek

Det du kanskje frykter aller mest når du skal lage surret oksestek er grått og tørt kjøtt. Heldigvis er løsningen enkel og langt ifra dyr: et steketermometer.

Steketermometeret, og her holder det med en god gammeldags analog utgave, forteller deg nemlig når kjernetemperaturen er optimal for en perfekt stekt og saftig oksestek.

Saftig oksestek i 3 enkle steg:

(Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken)

surret oksestek brunes i stekepanne

Steg 1: Brun oksesteken på alle sider i en tørr stekepanne før den krydres.

surret oksestek i form med grønnsaker

Steg 2: Sett steketermometeret i oksesteken. Stek kjøttet i ovnen sammen med grønnsaker og vann. Termometeret forteller når ønsket kjernetemperatur er nådd.

oksestek skjært i skiver

Steg 3: La oksesteken hvile i minimum 15 minutter for å forhindre at alle de gode kjøttsaftene siver ut før servering.

Med kontroll på temperaturen blir det lekende lett å imponere gjestene rundt bordet med en middag som er alt annet enn kjedelig.

oksestek med gratinert sellerirot, kremet soppsaus

Klassisk surret oksestek tas til nye høyder med ostegratinert sellerirot à la Anna, rosépepper og kremet soppsaus

OKSESTEK MED KREMET OSTESAUS

Vanskelighetsgrad: Middels
Totaltid: ca 3 timer
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 1 - 1,2 kg surret oksestek
  • 1 ss rosépepper, lett knust i morter
  • grovt salt og pepper
  • 2 gulrøtter, delt i biter
  • 1/2  sellerirot, i biter
  • 1 løk, delt i båter
  • 2 fedd hvitløk, delt i to
  • 5 dl vann

 

Tilbehør

  • Kokte oteter
  • Dampet rosenkål

 

Slik gjør du:

  1. Legg oksesteken på kjøkkenbenken og sett ovnen på 125 grader.
  2. Brun oksesteken på alle sider i en tørr stekepanne på høy varme. Gni inn med knust rosépepper, salt og pepper og sett i steketermometer i den tykkeste delen av oksesteken.
  3. Skrell gulrøtter, sellerirot og løk og del i passe store biter. Legg kjøttet i en ildfast form, fordel grønnsakene utover i formen og hell på vann.
  4. Sett formen inn i ovnen og stek til ønsket kjernetemperatur er oppnådd. 65 grader for rosa kjøtt, 70 grader for gjennomstekt. La steken hvile under dekke i 15 minutter før den skjæres i tynne skiver. Husk at kjernetemperaturen kan stige så mye som 5 grader mens oksesteken hviler.
  5. Server med kokte poteter, dampet rosenkål og soppsaus.

<<Det beste tilbehøret: Server gjerne oksesteken med gratinert sellerirot à la Anna.>>

SOPPSAUS MED ROSÉPEPPER

Dette trenger du:

  • 200 g sopp, aromasopp og kantareller
  • 1 ss hel rosépepper
  • 1 liten sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 3 ss smør
  • 2 dl steikesjy/kraft fra oksesteken
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ss soyasaus
  • Salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Børst soppen ren og del i tykke skiver.
  2. Stek soppskiver og rosépepper i tørr stekepanne på middels varme i 2 minutter.
  3. Tilsett finhakket sjalottløk, finhakket hvitløksfedd og smør. Alt surres til soppen har fått gylden farge og løken er myk og blank.
  4. Hell over kraft og fløte og kok opp. Senk temperaturen og la sausen småputre til den tykner.
  5. Smak til soppsausen med soyasaus, salt og sort pepper.

Blir sausen for tynn?

Rør sammen maisenna og kaldt vann og bruk som jevning. Husk at det først er rundt kokepunktet at effekten av jevningen blir synlig så det er lurt å tilsette litt og litt.