Gravet hjort smaker som de norske skoger; med viltkjøtt, tyttebær og skogsurter. Du kan godt servere den som en aperitiff sammen med en norsk, amerikansk eller engelsk Brown Ale med mørkt maltpreg og noe bitterhet kan anbefales til hjortekjøtt, ifølge ol-akademiet.no. Samme ølsort bør brukes i gravingen. 

Graving av hjort tar tid

Graving av hjort tar tid. Det er en prosess der kjøttet, som ligger under press, gradvis modnes. Det tar et par dager å få dette ferdig, men selve arbeidsinnsatsen din er mye kortere.

Slik graver du kjøtt

Graving av kjøtt gjøres på samme måte som ved graving av fisk. Kombinasjonen av sukker og salt konserverer kjøttet slik at det holder seg i kjøleskap i opptil to uker.   

Sukker, salt i kombinasjon med urter og øl gir en deilig smak som er typisk for Skandinavia. Vanligvis bruker man akevitt, gin eller cognac når man graver kjøtt og fisk, men øl er blitt stadig mer og mer populært å bruke.

Bruk et stort stykke

Når du skal grave bruker du like deler salt og sukker. Til 1 kilo kjøtt bruker du 100 g salt og 100 g sukker. Sørg for å bruke et helt stykke kjøtt. Bruker du stykker vil resultatet bli for kraftig på smak. Vi anbefaler deg å bruke indrefilet eller ytrefilet av hjort. Fjern sener og tørk kjøttet godt.

Viktig med hygiene

Det er viktig å bruke rent utstyr når du skal grave rått kjøtt. Vask hendene godt eller bruk engangshansker. 

Slik serverer du gravet hjort

Når gravingsprosessen er over etter to-tre dager tørker du av lake og overflødige urter, salt og sukker. Finn frem en skarp kniv og skjær tynne skiver av kjøttet.

Skjær opp det du trenger og pakk kjøttet godt inn med ny og ren plast og oppbevar det i kjøleskapet.

Gravet hjort med tyttebærrømme og flattbrød

  • 500 g ytrefilet av hjort
  • 50 g sukker
  • 50 g fint salt
  • 10 svarte pepperkorn
  • 10 einebær
  • 1 håndfull frisk timian
  • ½ dl mørkt øl

Tilbehør:

  • 1 boks seterrømme
  • 2-3 ss tyttebærsyltetøy eller ferske tyttebær
  • ½ rødløk
  • Frisk timian
  • 1 pakke flatbrød

 

Slik gjør du:

  1. Knus pepper og einebær. Bland sammen med sukker og salt.
  2. Tørk av kjøttet og fjern eventuelt hinner og sener. Legg kjøttet i en brød- eller frysepose og hell over blandingen. Masser blandingen inn i kjøttet.
  3. Hell til slutt over øl og frisk timian. Klem så mye som mulig av luften ut av posen og knytt igjen. Legg posen i kjøleskap i to-tre dager. Vend på posen en gang i døgnet.
  4. Lag tyttebærrømme ved å røre sammen seterrømme og tyttebærsyltetøy. Bruk gjerne ferske tyttebær om du har det i fryseren. Server på flatbrød sammen med tyttebærrømme og tynne løkskiver. Topp med et lite dryss frisk timian.