Brasilianerne er verdensmestere på grilling, og kjent for å virkelig elske kjøtt. Forskjellige kjøttstykker fra storfe, svin, lam og villsvin havner på grillen, gjerne sammen med grove kjøttpølser og grillspyd med kyllinghjerter.

Slik velger du den beste biffen 

Vi har valgt å bruke stykningsdelen entrecôte, men du kan gjerne bruke andre stykningsdeler som ytrefilet eller mørbrad. Velg de tykkeste kjøttstykkene, og se etter de stykkene med fin og jevn fettmarmorering i kjøttet. Dette er med å gi den gode smaken til kjøttet.

Skal du lage biff til mange kan ytrefilet være et godt valg, da dette er et langt kjøttstykke som egner seg for helsteking. Del stykket opp i mindre biffskiver etter steking. Bruk gjerne et steketermometer ved helsteking av kjøtt. Dette er den eneste måten å ha kontroll over hvor stekt kjøttet blir.

<<LES OGSÅ: Hasselbackpoteter er et fantastisk tilbehør til grillmat. Her er verdens beste hasselbackpoteter (med ost og bacon)>>

Oppskrift på grillet biff med bønnesalat og jordbærsalsa.

Svarte bønner er mye brukt i brasiliansk matlaging, gjerne som bønnestuing (Feijoada) med pølse og kjøtt. Vi har laget en litt lettere variant som passer supert sammen med det meste av grillmat.

Slik griller du biff

Sett alltid steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Ta gjerne kjøttet av varmen når det viser 2-3 grader mindre enn ønsket resultat, da temperaturen vil stige noe mens kjøttet hviler. Behold steketermometeret i kjøttet for å kontrollere dette. 

Kjernetemperatur oksekjøtt:

  • Rå, rødt: 55-60 grader
  • Medium, rosa: 60-65 grader
  • Gjennomstekt, grå:  70-75 grader

 

<<PRØV OGSÅ: Elsker du biff på grillen må du prøve å grille hel entrecôte! Resultatet er utrolig! Server helstekt entrecôte med deilig escalivada.>>

3 viktige biff-tips

Det aller viktigste når du steker kjøtt er å starte med å brune kjøttet, for å gi det en god smak til stekeskorpen og for å ”forsegler” kjøttet.

For å få et best mulig resultat er det lurt å temperere kjøttet før steking. Legg kjøttet på kjøkkenbenken i romtemperatur en time før maten skal lages. Da blir kjøttet jevner stekt, bedre og saftigere.

Husk også å la kjøttet hvile 10 minutter før servering slik at kjøttsaften skal få satt seg. 

Oppskrift på biff med bønnesalat og jordbærsalsa.

Tilbehøret til grillet biff kan gjerne være litt lett og friskt. Derfor har vi laget en enkel bønnesalat og en frisk jordbærsalsa som tilbehør, inspirert av Brasil.

Biff med bønnesalat og jordbærsalsa

  • 4 entrecôte, ca 800 g
  • 1 kurv jordbær
  • 1 håndfull mynte
  • 1 grønn chili
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 sjalottløk
  • 1 lime
  • 2 bokser hermetiske svarte bønner
  • 1 håndfull persille
  • 200 g ferske aspargesbønner
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

 

Slik gjør du:

  1. Legg kjøttstykkene på kjøkkenbenken en time før maten skal lages.
  2. Start med å lage jordbærsalsaen. Del jordbær i små biter. Finhakk mynte, chili, hvitløksfedd og sjalottløk. Bland sammen med jordbærene. Rasp limeskall over og press saften fra halve limen. Smak eventuelt til med mer lime. La salsaen stå kjølig for at smakene skal sette seg mens du tilbereder resten.
  3. Skyll bønnene godt og ha dem over i en bolle. Grovhakk persille og bland sammen med bønnene. Sprinkle extra virgin olivenolje og hvitvinseddik over. Bland godt sammen.
  4. Kok opp rikelig med vann. Kutt endene av aspargesbønnene og del dem i to. Kok i 1 minutt, slik beholder du den sprø teksturen. Bland sammen med de svarte bønnene.
  5. Grill: Varm opp grillen. Pensle kjøttet med nøytral olje og gi dem et raust dryss salt og pepper. Grill kjøttstykkene 1-2 minutter på hver side over høy varme. Legg dem så over indirekte varme og la dem steke videre i 7-8 minutter.
  6. Stekepanne: Forvarm stekeovnen til 180 grader. Varm opp halvparten av nøytral olje i panna. Krydre kjøttstykkene raust med salt og pepper. Stek kun to av stykkene om gangen i 1-2 minutter på hver side, eller til de har fått en gyllen stekeskorpe. Legg over i en ildfast form mens du steker de to neste på samme måte. La stykkene ettersteke i stekeovn i 10 minutter for et medium rosastekt resultat.
  7. La kjøttet hvile minst 10 minutter før servering. Server sammen med bønner og jordbærsalsa.