Spagetti Bolognese, eller pasta al ragu som det heter i Italia, er enkel husmannskost laget på lett tilgjengelige råvarer. De viktigste ingrediensene er tid og kunnskap om hvordan lokke fram det beste i råvarene, som utgjør byggeklossene i retten. Det er det som gjør at en ydmyk kjøttsaus fra Bologna kan bli verdensberømt.

<<LYST PÅ KJØTTFRI VARIANT? Lag ekte spagetti bolognese uten kjøtt>>

Hemmeligheten bak en god Spagetti Bolognese

Det finnes omtrent like mange oppskrifter på denne retten som det finnes italienske bestemødre. 

Men hva mer enn tid skal til for å lage en eksepsjonelt god Spagetti Bolognese? Hemmeligheten ligger i å bygge et godt fundament, og på italiensk heter det soffrito.

pasta bolognese - ekte italiensk kjøttsaus

Lag en ekstra stor gryte kjøttsaus og frys ned i porsjoner, så har du kjapp "slow food" til travlere dager.

Soffrito er grunnlaget for all kraft, supper og sauser i det italienske kjøkkenet. Basen brukes som utgangspunkt til de fleste vegetarretter. Skal du lage en fiskerett, tilsettes gjerne fiskehode og finner og til kjøttretter tilsettes pancetta, lufttørket sideflesk.

<<UKJENT PASTAFAVORITT: Spaghetti alla puttanesca er en genial pastarett>>

Italienske byggeklosser

Soffrito består av finhakket løk, stangselleri og gulrot. Det som er viktig er å la smakene få tid til å utvikle seg før neste ledd tilsettes.

Løken stekes for seg selv, eller sammen med eventuell pancetta hvis det brukes, til den er blank og helt mør. Hvitløk trenger kortere tid på å bli gyllen og søt, og bør derfor tilsettes senere. Hvis hvitløk stekes for lenge eller hardt kan den bli brent og ødelegge hele smaksbildet. Da kan du like gjerne begynne på nytt. (Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken.)

Med en god soffrito på plass har du et godt utgangspunkt for det du skal lage til slutt. I dette tilfellet, en smaksrik kjøttsaus.

<<PASTARETTEN ALLE ELSKER: Slik lager du ekte pasta carbonara>>

pasta bolognese - ekte italiensk kjøttsaus

Få ting er så godt som en stor bolle pasta bolognese - spaghetti og kjøttsaus på ekte italiensk vis!

Kjøtt eller kjøttdeig?

De fleste er nok vant til at det er kjøttdeig i Spagetti Bolognese og i Italia er det vanlig å benytte en blanding av kalv og svinekjøtt. Det betyr likevel ikke at det er feil å bruke hele kjøttstykker eller annen type kjøtt.

Det viktigste er at kjøttet ikke er for magert, så velg gjerne kjøttdeig framfor karbonadedeig eller mer marmorerte stykningsdeler framfor de magreste. Fettet gjør at smaken blir rikere. 

Vi anbefaler å bruke en blanding av høyrygg eller mørbrad fra okse og nakkekotelett eller usaltet sideflesk fra svin.

På Coop Mega får du tak i både hele kjøttstykker og kjøttdeig til din versjon av Spagetti Bolognese.

<<SE OGSÅ: Her finner du våre beste oppskrifter på pasta.>>

pasta bolognese - ekte italiensk kjøttsaus

Gode råvarer og god tid er hemmeligheten bak en skikkelig god italiensk kjøttsaus.

SPAGETTI BOLOGNESE

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca. 3 timer
Porsjoner: 5-6 

Dette trenger du:

  • 2 ss olivenolje
  • 300 g svinekjøtt (nakkekotelett eller usaltet sideflesk), helt stykke
  • 300 g oksekjøtt (høyrygg eller mørbrad), helt stykke
  • 1 gul løk, finhakket
  • 60 g pancetta (eller bacon), i biter
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 gulrot, finhakket
  • 1 stilk stangselleri, finhakket
  • 2 laurbærblader
  • 3 dl hvitvin (evt. eplemost eller grønnsakbuljong)
  • 3 ss tomatpuré
  • 4 dl tomat passata
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts nykvernet pepper

 

  • 800 g spagetti
  • 100 g parmesanost, revet
  • Friske basilikumblader til servering

 

Slik gjør du:

  1. Varm opp halvparten av oljen i en stor, tykkbunnet gryte på sterk varme. Brun kjøttet på hver side og løft ut.
  2. Senk varmen til middels styrke og varm opp resten av oljen. Stek løk og pancetta i ca. 5 minutter til løken er blank og mør.
  3. Tilsett hvitløk, gulrot, stangselleri, laurbærblad i gryta. La alt surre forsiktig i ca. 5 minutter, uten at hvitløken blir brent. Rør om underveis.
  4. Hell over vin og kok til væsken er redusert til halvparten.
  5. Rør inn tomatpuré og tomat passata og kok opp igjen. Senk temperaturen og legg kjøttet tilbake i gryta. Gryteretten skal så vidt småkoke i 2 timer.
  6. Løft ut kjøttet og skjær i mindre biter. Rør kjøttet inn i sausen igjen, smak til med salt og pepper, og hold varmt til spagettien er ferdig kokt.
  7. Kok pastaen som anvist i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og ha pastaen over i en stor oppvarmet serveringsbolle. Vend revet parmesanost inn med spagettien og tilsett deretter kjøttsausen. Vend godt slik at sausen dekker alt. Topp med friske basilikumblader og ekstra parmesanost og server med én gang.