Det er full aktivitet når Coop Mega-teamet er i gang med å lage i stand koldtbord til konfirmasjon. Sju deilige koldtbordretter står på planen:

  • Roastbiffblingser med hurtigsyltet agurk og hjemmelaget remulade
  • Rekecoktail med avokadokrem og mango
  • Bakt ørret med sitron og masse urter
  • Tacopaier
  • Kyllingsalat med hjemmelaget bbq-dressing
  • Grønn potetsalat med fetaost og urter
  • Festkake med gul krem, sjokoladekrem og bær

 

På kjøkkenet står Sheila Søderlund, som er ferskvaresjef på Coop Mega Metro på Lørenskog, og er i gang med å lage hjemmelaget roastbiff. Med vante bevegelser surrer hun kjøttet stramt og fint.

Slik lager du roastbiff

- Flatbiff egner seg godt til roastbiff. Denne stykningsdelen har lite hinner og blir mør og god når den stekes lenge på lav temperatur, sier hun.

-  Mange bruker både ytrefilet og mørbrad til roastbiff, men du trenger ikke bruke så fine og dyre kjøttdeler til roastbiff, legger hun til. Kjøttstykket krydres godt med salt og pepper før det får en fin stekeskorpe i den varme pannen. 

- Du kan gjerne krydre kjøttet dagen før det skal stekes, det vil gi en ekstra god smak, sier Søderlund.

Slik steker du rastbiff til konfirmasjon.

Sheila Søderlund, som er ferskvaresjef på Coop Mega Metro på Lørenskog, viser deg hvordan du lager hjemmelaget roastbiff. Med vante bevegelser surrer hun et stykke flatbiff stramt og fint.

Slik baker du ørret

Kjetil Kvarteig fra Coop Mega Røros er i full gang med å tilberede en annen koldtbordfavoritt, bakt ørret, til konfoimasjonskoldtbordet. Han har god trening i å lage koldtbordretter, hvert år er de fullbooket med konfirmasjonsbestillinger i Coop Mega-butikken på Røros. Kjetil er opptatt av at man må bruke ørret av god kvalitet på koldtbordet.

-  Kjøp fersk ørret i fiskedisken, slår han fast. - En kvalitetsørret skal ha rød og fin farge på gjellene, ha blanke, klare øyne, lukte godt og ikke være for slimete på skinnet.

Han salter fisken godt inni før han fyller buken med sitronskiver og urter: - Alt av urter smaker godt til ørret, du kan bruke det du liker best. Min favoritt er sitronmelisse, som er en god kombinasjon med rød fisk.

Noe søtt til kaffen

Koldtbordet er ikke komplett uten en skikkelig festkake!

Elin Madsen fra Coop Mega Klepp i Stavanger lager sin favorittkake, som er en fest i flere lag med masse deilige bær på toppen. Hun har nettopp stekt mandelbunnen og skjærer bunnen i to:

- Det er viktig å skjære bunnen mens den ennå er litt varm. Den blir nemlig sprø og god når den er avkjølt og da er det ikke så lett å dele den pent, sier hun.

Coop Mega hjelper deg til å lage konfirmasjon og dekke et vakkert bord.

Et vakkert bord gir en fin ramme rundt konfirmasjonsfesten. Lag gjerne en moderne vri på bordpynten med hvit basis med grønne blader og gulldetaljer. Legg gjerne et lite kort med menyen på hver kuvert.

Bordplassering til konfirmasjon

Konfirmanten bør sitte slik at alle gjestene kan se ham eller henne. På hver side av konfirmanten sitter mamma og pappa.

Det er vanlig at fadderne og søsken også sitter på samme bord som konfirmanten. I tillegg bør besteforeldre plasseres høyt opp på bordet. Forøvrig mikses familie og venner fra begge sider nedover på bordet.

Tips til et vakkert konformasjonsbord!

  • En hvit linduk gir en lys og lett basis for borddekkingen. Vi har i tillegg brukt hvite tallerkener, servietter og lys for å gjøre bordet harmonisk og vårlig. Du får kjøpt både servietter, lys og blomster hos Coop Mega.
  • Elementer av gull, som gullbestikk, og gulldetaljer på vaser og serveringsbestikk gir bordet et moderne festpreg.
  • Grønne grener og hvite blomster i mindre buketter utover bordet, gir et vårlig preg og gjør det lettere å se hverandre over bordet. 

 

Huskeliste for konfirmasjon

  • Sett opp gjesteliste og send ut invitasjoner i god tid før festen
  • Lag budsjett og huskeliste
  • Lag meny basert på konfirmantens ønsker, men ta hensyn til at både barn og eldre skal finne noe de liker.
  • Bestill fotograf – eller gjør avtale med noen som er flink til å ta bilder. Husk at mange i familien har lyst til å ha et konfirmasjonsbilde på veggen, så det er viktig at kvaliteten på bildene er god.
  • Finn antrekk til konfirmanten. Bunad er vanlig, men hvis ikke konfirmanten har det, er en pen sommerkjole eller mørk dress også passende.
  • Planlegg hvordan festbordet skal se ut og pass på å ha nok av tallerkener og glass. (velger du et enkelt servise, er det lettere å låne hvis du ikke har nok selv). Duk, blomster, servietter, bordkort og lys er også viktige deler av et vakkert festbord. 

 

7 oppskrifter til et deilig konfirmasjonskoldtbord:

Disse oppskriftene er beregnet til cirka 10 personer: 

Coop Mega hjelper deg å lage konfirmasjon; tacopaier og kyllingsalat til koldtbordet.

Et godt koldtbord inneholder mat som både voksne og barn liker. Tacopai og kyllingsalat blir garantert en hit blant de yngste.

Tacopaier

Nok til cirka 10 småpaier eller 1 stor pai:

  • 4 dl hvetemel
  • ½ ts salt
  • 2 ts bakepulver
  • 50 g smeltet margarin eller smør
  • 1,5 dl melk

Fyll:

  • 400 g kjøttdeig
  • 1 løk
  • 1 pose tacokrydder
  • 4 tomater, hakket
  • 1 paprika, hakket
  • 1 boks mais
  • 1 beger Creme fraiche
  • 3 ss majones
  • 1 dl revet ost
  • Koriander til pynt

 

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene til paideigen og sett kjølig en halvtime.
  2. Klem ut deigen i små paiformer (eller 1 stor) og prikk bunnen med en gaffel.
  3. Stek paiformene i ovnen på 225 grader i 6-8 minutter.
  4. Stek kjøttdeigen nesten ferdig og ha i grønnsakene. Stek videre til grønnsakene er myke.
  5. Bland i majones,  creme fraiche og tacokrydder.
  6. Hell fyllet i de ferdig stekte paibunnen og ha på revet ost.
  7. Stek paiene ved 225 grader i ca. 15 minutter. Pynt med koriander.

 

BBQ kyllingsalat

  • 4 kyllingfileter
  • 1 dl BBQ-saus, gjerne Sweet Baby Rays
  • 1 pose spinatblader
  • 1 pose ruccolosalat  
  • 1 rødløk, i skiver
  • 1 pakke piccolotomater, delt i to
  • 1 rød paprika, i biter
  • 1 gul paprika, i biter
  • ½ pk druer, delt i to
  • 1 glass fetaost
  • 1 pose pinjekjerner, ristes

 

Slik gjør du:

  1. Skjær kyllingfiletene i biter, krydre med salt og pepper og stek til kyllingbitene er  helt gjennomstekte.
  2. Tilsett 1 dl BBQ-saus og bland godt.
  3. Fordel grønnsaker og salt i en bolle og ha kylling og pinjekjerner på toppen.
  4. Server salaten  med hjemmelaget BBQ-dressing, godt brød eller taco chips ved siden av.

 

Hjemmelaget BBQ-dressing

  • 3 ss balsamicoeddik
  • 3 ss flytende lønnesirup
  • Olje fra 1 glass fetaost
  • 4 ss BBQ-saus, gjerne Sweet Baby Rays
  • ¼ rødløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk
  • 2-3 ss sesamfrø

 

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene og la dressingen stå et par timer før den serveres.
Bakt ørret til koldtbordet til konfirmasjon.

Kjetil Kvarteig fra Coop Mega Røros har bakt ørret til koldtbordet. Det aller viktigste er å velge fisk av god kvalitet, så kjøp alltid fersk fisk i fiskedisken.

Bakt ørret med sitron og urter

  • 1 hel ørret, velg fersk ørret fra fiskedisken
  • 1 sitron, gjerne økologisk
  • en stor bunt krydderurter, for eksempel persille, dill, gressløk, sitronmelisse
  • salt
  • olivenolje

 

Slik gjør du:

  1. Krydre innsiden av ørreten med salt og drypp olivenolje på. Skjær sitronen i skiver og legg inni fisken samen med finhakkede urter.
  2. Pakk ørreten inn i folie og bak den i ovnen ved 160 grader i cirka 45 minutter.
  3. La fisken avkjøle før du drar av skinnet og anretter på et fat. Pynt med sitron og krydderurter og server gjerne litt majones blandet med et par dråper sitron ved siden av. 
Coop Mega hjelper deg å lage roastbiffruller og potetsalat til konfirmasjon koldtbord.

Roastbiffblingser med hurtigsyltet agurk og grønn potetsalat er alltid populært på koldtbordet.

Grønn potetsalat med fetaost

  • 1 kg småpoteter eller nypoteter
  • 3 vårløk
  • 1 pose sukkererter, delt i to
  • 1 pose aspargestopper
  • 3 stilker kruspersille
  • 3 stilker dill
  • 1 glass fetaost

  

Slik gjør du:

  1. Kok potetene forsiktig. Hell av vannet og avkjøl.
  2. Skjær grønnsakene i biter og hakk urtene. Bland alt i en bolle sammen med fetaost. Hell litt av oljen fra fetaosten i rett før servering.

 

Småblingser med roastbiff, hurtigsyltet agurk og hjemmelaget remulade

Hjemmelaget roastbiff:

  • 800 g flatbiff av storfe
  • 2 ts salt
  • 2 ts pepper
  • olje eller smør til steking
  • ½ grovbrød, i skiver
  • ½ liten rødløk, finhakket

 

Slik gjør du:

  1. Start med å surre roastbiffen med hyssing: Beregn godt med hyssing. Lag en løkke ytterst på snoren og træ hyssingen gjennom slik at du får en større løkke. Bind denne rundt kjøttet og stram godt til. Fortsett med å lage nye løkker som du strammer, til hele steken er surret.
  2. Forvarm ovnen til 100 grader.
  3. Krydre kjøttet godt med salt og pepper.
  4. Varm litt olje eller smør i en varm panne og brun kjøttet på alle sider.
  5. Stikk et steketermometer i kjøttet, legg kjøttet i en ildfast form og stek cirka halvannen time. Kjøttet er fint og rødt ved 55 grader, og rosa ved 58 grader.
  6. Avkjøl kjøttet før du skjærer skiver.
  7. Grill brødskivene i en grillpanne og anrett roastbiff, en klatt remulade, sylteagurk og litt finhakket rødløk på hver blings.

 

Remulade

  • 1 dl majones
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 1 ts kapers, finhakket
  • 1 ss sylteagurk, finhakket
  • 1 ss gressløk, finhakket
  • 1 ts estragon, finhakket

 

Slik gjør du:

  1. Visp sammen majones og eddik.
  2. Bland i resten av ingrediensene og sett kaldt i kjøleskapet.

 

Hurtigsyltet agurk

  • 1 slangeagurk
  • 1 dl klar eddik 7%
  • 1 dl vann
  • ½ dl sukker
  • 1 ss salt
  • ½ ts pepper

 

Slik gjør du:

  1. Skjær agurken i fine strimler på langs, bruk gjerne en mandolin eller ostehøvel. Fjern den myke kjernen og skjær hver agurkremse i mindre biter.
  2. Bland sammen eddik og vann og rør ut sukker, salt og pepper.
  3. La agurkremsene marinere i cirka 15 minutter. La dem renne av på et kjøkkenpapir.
Coop Mega hjelper deg med konfirmasjon, rekecocktail i glass.

Rekecoktail med frisk avokadokrem og mango kan serveres både som forrett eller være en del av koldtbordet. Lag mange, disse kommer til å gå unna!

Porsjonsglass med reker, avokadokrem, mango og lime

Nok til 10 glass:

  • 1 kg reker
  • 2 avokado
  • saften av 1 lime
  • 2 ss creme fraiche
  • pepper
  • 2 mango
  • 1 agurk
  • 1 rødløk
  • 1 potte koriander

 

Slik gjør du:

  1. Rens rekene og legg til side.
  2. Bland avokadokremen: Mos avokado og limesaft med en stavmikser og bland i creme fraiche. Smak til med pepper.
  3. Del mango, agurk og rødløk i biter og fordel alt i porsjonsglass. Pynt med koriander.
Coop Mega hjelper deg å lage festkake til koldtbord på konfirmasjon.

Elin Madsen fra Coop Mega Klepp i Stavanger lager sin favorittkake, som er en fest i flere lag med masse deilige bær på toppen. - Denne kaken blir suksess hver gang, senest i min fars bursdag i helgen, avslører Elin med et smil.

Festkake med mandelbunn, sjokoladefyll og gul krem

Mandelbunn:

  • 6 eggehviter
  • 300 g sukker
  • 250 gr. mandler
  • 1 ½ ts bakepulver
  • 1 ½ ts vanilje sukker
  • 2-3 bananer, i skiver
  • 3 dl kremfløte
  • 3 kurver friske bær

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 150 grader. Pisk eggehviter og sukker stivt. Spar på eggeplommene.
  2. Mal mandlene med en mandelkvern eller med en stavmikser og bland forsiktig i eggehviten sammen med bakepulver og vaniljesukker.
  3. Fordel røren i en vanlig langpanne og stek i 30 minutter på nederste rille.
  4. Del bunnen i to mens den fortsatt er varm.
  5. Legg den ene bunnen på et fat og smør på sjokoladekremen. Fordel bananskivene over sjokoladekremen.
  6. Legg så på neste bunn og smør denne med gul krem.
  7. Pisk fløten og dekk kaken med pisket krem og pynt med masse bær.

 

Sjokoladefyll:

  • 6 eggeplommer
  • 150 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 6 ss kaffe
  • ½ plate lys kokesjokolade, i biter

 

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingredienser i en liten kjele og la det småkoke til sausen tykner.

 

Gul krem:

  • 4 eggeplommer
  • 100 g sukker
  • 1 dl fløte
  • 1 ts vaniljesukker
  • 150 g smør, i terninger

 

Slik gjør du:

  1. Bland alt bortsett fra smøret i en liten kjele og la det småkoke til kremen tykner.
  2. Avkjøl litt og rør inn smøret.

 

Mega-tipset!

Hvis du ikke rekker å lage koldtbord selv, kan du bestille koldtbordretter hos din lokale Coop Mega-butikk.

Spør i ferskvaredisken, så får du hjelp til å sette sammen et perfekt koldtbord som passer dine gjester!