Lange frokoster og lunsjer er veldig hyggelig, men ikke alle matvarer holder like godt i romtemperatur.

– Vær ekstra forsiktig med alle typer fisk – slik som gravet- og røyket laks, rakfisk og ferdigkokt lutefisk. Heller ikke farse og farseprodukter, som leverpostei, patéer og medisterkaker, bør stå utenfor kjøleskapet lenge, sier kvalitetssjef for butikkene i Coop Norge Handel AS, Madelene Brogren Lid.

Vær også forsiktig med oppskåret pålegg som skinke, ribberull og sylte, samt pisket fløte.

– Hvis du vet at dere skal sitte flere timer ved bordet, kan det være smart å legge store, frosne kjøleelementer under et kjøkkenhåndkle eller en duk. Da kan du sette serveringsfat med det du kan kalle høyrisikomat der, sier hun. Det går også an å fylle på med mer mat underveis.

Leverposteimousse til julefrokosten.

Vær forsiktig med patéer og leverpostei, de tåler ikke å stå lenge ute i romtemperatur. Fyll heller på mat underveis, hvis dere skal sitte lenge til bords.

Lag enkel rett til julebordet: Leverposteimousse med sopp og syltet tyttebær

Julemat som tåler romtemperatur

Jo mer salt og sukker det er i varene, og jo mer tørket de er, desto lengre holder de.

– Når det gjelder oppbevaring, kan som regel pinnekjøtt, spekemat samt noen oster, som for eksempel brunost og Edamer, ligge et par dager i ubrutt emballasje i romtemperatur. Disse produktene er da tydelig merket med en tekst som informerer om dette, sier hun.

Hvis du finner en sval, mørk plass kan du også oppbevare rå rotgrønnsaker der, men pass på at de ikke ligger på et sted der de lokker til seg skadedyr.Kokte rotgrønnsaker må derimot oppbevares kjølig.

Oppbevare julemat, sylte på bordet.

Skal du servere sylte og annet pålegg som ikke har så lang holdbarhet, kan du legge fryseelementer under serveringsfatene. Da holder maten seg lenger, råder eksperten.

Enkel rett til julebordet: Sylte med rødbetkrem, timian og valnøtter

Riktig plassering i kjøleskapet

Kjøleskapet er i utgangspunktet et godt sted å oppbevare julematen, men vær klar over at kapasiteten varierer fra modell til modell. Her får du fire viktige punkter du bør sjekke før du setter maten inn i kjøleskapet:

  • Temperaturen i kjøleskapet bør være fire grader eller lavere, da lav temperatur hindrer bakterievekst i matvarene.
  • Et fullt kjøleskap gir mindre gjennomstrømming av luft og temperaturen kan lett bli for høy.
  • Et godt synlig termometer gjør det lettere å holde kontroll på temperaturen.
  • Sett lett bedervelig mat, som kjøtt, kjøttprodukter, fisk og fiskeprodukter, nederst i kjøleskapet der det er kaldest.
  • Det er varmest øverst i kjøleskapet, der kan du oppbevare syltetøy, sylteagurker og annen mat som tåler litt lavere temperaturer. 
Gravlaks i skiver til julefrokosten.

Vær ekstra forsiktig med gravlaks, røkelaks og rakfisk. Ifølge Mattilsynet kan fisken utvikle skadelige bakterier allerede etter noen timer i romtemperatur.

Hjemmelaget gravlaks er best: Rødbetfarget gravlaks med dillkrem

Bruk skiboksen på vei til hytta

Hvis du skal på hytta i jula og skal ta med julemat, er det én ting du bør tenke på, ifølge eksperten:

- Når du kommer fram til hytta og pakker kjøleskapet fullt av varer som har ligget tre timer i en varm bil, vil det ta lang tid før kjøleskapet og matvarene blir skikkelig kalde. Maten får dermed kortere holdbarhet, sier Brogren Lid.

Skal du kjøre et stykke med maten, anbefaler hun derfor å pakke den i skiboksen i stedet for den varme kupeen. 

Oppbevare julematen trygt, sild på julefrokostbordet.

Sild er obligatorisk i jula, men husk at du må være forsiktig med å ha alle typer fisk for lenge i romtemperatur.

Lag sild selv: Så enkelt lager du julens beste sursild og tomatsild

Bruk terrassen som ekstrakjøleskap

Noen ganger kan kjøleskapet rett og slett bli for lite, og på kalde vinterdager kan det være aktuelt å bruke verandaen eller terrassen som kjøleskap. Gjør du det, må du imidlertid være oppmerksom på dette:

  1. Kjøleeffekten varierer veldig avhengig av vindstyrken. Hvis luften står helt stille, tar det lenger tid å kjøle ned et varmt produkt.
  2. Oppbevarer maten i plastbokser med lokk, slik at den  er utilgjengelig for dyr. Fugl, mus og rev kan nemlig være raske til å naske til seg mat.
  3. Sørg for øvrig for at maten ikke fryser, for det å fryse og tine mat mange ganger er ikke heldig. 

Se listen over hvilke matvarer som tåler litt tid i romtemperatur, og hvilke matvarer du bør være forsiktig med under bildet:

Mat som tåler litt tid i romtemperatur:

  • Brød
  • Egg
  • Frukt
  • Grønnsaker med naturlig skall, som tomat, agurk, avokado og rotgrønnsaker.
  • Spekemat når forpakningen er ubrutt og merket med informasjon om det. Etter åpning oppbevares spekemat i kjøleskapet.
  • Edamerost når forpakningen er ubrutt og merket med informasjon om det. Deretter oppbevares osten i kjøleskapet.
  • Brunost når forpakningen er ubrutt og merket med informasjon om det. Deretter oppbevares osten i kjøleskapet.

 

Vær ekstra forsiktig med disse matvarene:

  • Oppskåret kjøttpålegg
  • Pisket fløte
  • Patéer og leverpostei
  • Medisterkaker og annen farsemat
  • Kokte grønnsaker
  • Fisk som gravet- og røkt laks og rakfisk
  • Oppkuttet frukt
  • Grønnsaker - spesielt salat

 

Kilde: matportalen.no