Det skal ikke så veldig mange varmegrader til før vi får lyst til å til å ta med maten ut i det fri og fyre opp grillen.

Men før du gir full gass er det et par ting du bør sjekke. Her er tipsene til gassgrilleiere som vil klargjøre grillen før sesongen:

Det aller viktigste når du klargjør grillen

Når du skal klargjøre gassgrillen er det første og viktigste du gjør: undersøke gasslangen!

- Gasslangen er en forbruksvare og du bør bestandig utføre en lekkasjesjekk – uansett om du var flink til å rengjøre grillen og vedlikeholde den i fjor. Slangen kan morkne og bør byttes med jevne mellomrom, sier Siv-Elise Friestad i Weber Norge.

Og det sier hun ikke bare for at du skal bruke penger på nytt utstyr. Brannvesenet og forsikringsselskapet IF anbefaler faktisk at man bytter gasslangen hvert 2-3 år.
Ifølge en undersøkelse utført av IF har 37 % av de som eier gassgrill har aldri skiftet slange på grillen sin.

Gasslekkasjer kan være farlige, så det er viktig å ta dette på alvor!

<<VET DU REGLENE FOR Å TENNE BÅL? Her er de beste tipsene til en herlig grillkveld i det fri (+ det diggeste tilbehøret til grillpølser)>>

Slik sjekker du gassslangen

Siv-Elise Friestad i Weber Norge gir deg tipsen til en trygg og god grillsesong Endelig er grillsesongen her og vi er kjempeklare for å fyre opp grillen. Men er grillen like klar? Slik klargjør du grillen til sommersesongen!.

Siv-Elise Friestad i Weber Norge gir deg tipsene til en trygg og god grillsesong.

Er det vanskelig å sjekke gassslangen for lekkasje?

- Nei, slett ikke. Du trenger litt såpevann i en spruteflaske. Bruk for eksempel en tom Zaloflaske, bland litt såpevann og gni på slangen. Der det bobler er det hull. Ingen bobler og du er klar til å starte årets grillsesong, sier Friestad.

- Husk å sjekke koblingene også. Bobler det der, må de skiftes!

Så langt høres det greit ut, men så kommer spørsmålet: Var du flink og rengjorde grillen i fjor før du satte den bort?

Kan du svare ja her, kan du nå bare ta av trekket og fyre opp grillen.

<<LES OGSÅ: HAR DU PLANER OM Å KJØPE NY GRILL? Her er de beste rådene når du skal velge gassgrill eller kulegrill.>>

Rengjøring av gassgrillen

Er svaret nei, er det nå på tide med full overhaling av gassgrillen:

 • Ta ut grillristene. Bruk en skrape av tre eller av plast og skrap ut av selve grillen.
 • Til brenneren bør du bruke en helt ny grillbørste. Du bør ha to forskjellige børster – en til ristene og en til brenneren – slik at du ikke får ekstra fett på brenneren.
 • Heldigvis er det et enkelt tips for inngrodde grillrister du kanskje aldri tror kan bli rene igjen! Sett grillen på full varme med ristene inni. På den måten forkuller gamle matrester og du kan ganske lett børste ristene rene i etterkant.
 • Tøm fettoppsamlingsbeholderen i bunnen av grillen, hvis grillen din har en slik. Det er noe du bør gjøre jevnlig gjennom sesongen.  Blir det for mye fett i beholderen kan det starte en fettbrann!

<<PRØV OGSÅ: Med riktig marinade gjør du hverdagsgrillen til en fest. Sjekk hvilke marinader som passer for kjøtt, fisk og grønnsaker.>>

Slik rengjør du kullgrillen

- Det er veldig lettvint å rengjøre kullgrillen, sier Siv-Elise Friestad.

- Ta ut alt fra kullgrillen og rengjør den både på utsiden og innsiden. Her kan du bruke såpevann og en svamp.

Også her må ristene rengjøres. Vask dem først. Etterpå kan du fyre opp grillen og brenne av eventuelle rester på ristene.

Har du støpejernrister må de settes inn med nøytral olje etter rengjøring.

- Det er smart å vedlikeholde grillen sin. På den måten varer den lenger, tipser Friestad.

Tips!

Har du grill i rustfritt stål , bør du kjøpe en spray du kan sette den inn med, en slags impregnering som holder den fin gjennom sesongen.

Har du elektrisk grill må du sjekke at ledninger og støpsel er i orden før du går i gang

Kan du gassvettreglene?

Har du gassgrill, må du huske på dette:

 1. 1. Propanbeholderne må aldri plasseres under terrengnivå, for eksempel i kjellerrom. Husk at propan i gassform er tyngre enn luft.
 2. Propanbeholdere skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme.
 3.  Vær på vakt mot propanlekkasjer. Gass som lekker ut kan gjøre luften eksplosjonsfarlig og kan antennes av for eksempel åpen ild, glødende tobakk eller elektrisk gnist.
 4.  Finn eventuelle lekkasjer snarest mulig ved å pensle konsentrert såpevann på slanger og rørforbindelser. Når gasstrykket settes på, vil såpebobler danne seg på lekkasjestedet.
 5. Bruk kun slanger for LPG/propan. Sprukne eller defekte slanger må skiftes straks. Største lovlige slangelengde er 1,5 meter. Bruk slangeklemmer.
 6. Hold alltid en tent fyrstikk klar når apparatkranen åpnes. Steng for gassen ved beholderen når anlegget ikke er i bruk, og husk å koble fra regulatoren ved lengre tids fravær.
 7. Steng for gassen ved beholderen og bring om mulig beholderen til et trygt sted dersom det oppstår brann.
 8.  Hold alltid apparat og beholder i god stand, men prøv ikke selv å reparere skader eller defekter som oppstår. La propanforhandler gjøre kontroll og eventuell overhaling av apparat og anlegg med jevne mellomrom.
 9. Studer monterings- og bruksanvisning nøye før apparat og anlegg tas i bruk. Spør forhandleren dersom det er noe du er i tvil om.

(Gassvettreglene er utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sammen med gasselskapene.)

Kilder: norskbrannvernforening.no, webergrill.no, if.no