Få ting er så godt som en skikkelig god og sprø vårrull. Men det kan være tilsvarende skuffende dersom den ikke svarer til forventningene. Det kan fort bli for mye frityr og for lite smak. Det har vi gjort noe med.

Vi har fjernet frityrgryta og steker vårrullene i ovnen i stedet. Resultatet er sprø og litt mindre usunn kosemat med masse digg smak!

<<PRØV OGSÅ: Ferske vårruller med to spicy sauser>>

Litt sunnere vårruller

En vårrull som er stekt i ovnen vil ikke smake helt det samme som sin frityrstekte slektning, men det betyr ikke at den er mindre god av den grunn.

Det er fullt mulig å få et knasende sprøtt skall ved å steke den i ovnen. Med et godt fyll, en himmelsk dippsaus og frisk råkostsalat er du garantert et deilig måltid med herlige asiatiske smaker!

asiatisk råkostsalat til vårruller med hoisindipp

En sprø og frisk råkostsalat med asiatiske smaker er godt tilbehør til de hjemmelagde vårrullene.

Hjemmelaget ferdigmat

Det er ikke til å stikke under stol at det tar tid å lage vårruller fra bunnen av, kanskje spesielt selve «rullingen», men det er absolutt verdt innsatsen. Vi anbefaler å doble, eller kanskje til og med triple oppskriften når du først er i gang. Dette er nemlig helt perfekt å ha klart i frysen til dager du ikke helt vet hva du skal ha til middag eller du rett og slett har lyst på noe skikkelig godt.

<<PRØV OGSÅVietnamesisk Street Food på sitt beste>>

Slik ruller du – trinn for trinn

Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du nederst i saken:

slik ruller du vårruller - trinn 1

Trinn 1: Plasser vårrullarket med spissen mot deg og legg 1-2 spiseskjeer med fyll ca. midt på.

slik ruller du vårruller - trinn 2

Trinn 2: Brett sidene inn mot midten.

Trinn 3: Vend den nærmeste spissen fra deg og rull så tett som mulig uten at arket sprekker.

ferdig rullet vårrull - trinn 4

Trinn 4: Fukt den siste spissen med litt lunkent vann for å lime fast og legg vårrullene med sømmen ned. Pensle godt med olje før godsakene går inn i ovnen.

Vil du fylle frysen med ferdiglagde godbiter følger du framgangsmåten som beskrevet over, men legger vårrullene i fryseren FØR de stekes. Dermed kan du nyte nystekte vårruller akkurat når du måtte føle for det og det tar ikke lenger tid enn det tar å lage det gode tilbehøret.

hoisindipp med nøtter til vårruller

Søtt og salt i perfekt harmoni i denne hoisindippen med salte nøtter.

HJEMMELAGDE VÅRRULLER MED HOISINDIPP

Vanskelighetsgrad: Middels
Totaltid: ca. 60 minutter
Steketid: ca. 10 minutter
Steketemperatur: 225˚C
Antall: ca. 26 vårruller (avhengig av størrelse på arket)

Dette trenger du:

  • 1 ss solsikkeolje
  • 400 g kjøttdeig av svin
  • 1 gul løk, revet
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 1 gulrot, revet
  • 200 g kinakål, finsnittet
  • 1 ss ingefær, revet
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss ketjap manis (søt soyasaus)
  • 1,5 ts sesamolje
  • Salt og pepper
  • 2 ss fersk koriander, finhakket
  • 1 pk. vårrullark (eller 1 pk. fersk filodeig. Se framgangsmåte nederst i saken)
  • Vann til «liming»
  • 3-4 ss solsikkeolje til pensling

 

Dippsaus med hoisin og nøtter

  • 0,5 dl hoisinsaus
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss honning
  • 1 ss soyasaus
  • 1 fedd hvitløk, revet
  • 2 ss cashewnøtter, finhakket

 

Råkostsalat

  • 100 g kinakål, finsnittet
  • 1 gulrot, revet
  • 1 rødløk, strimlet
  • 4 reddik, i tynne skiver
  • 1 neve afalfaspirer
  • 3 ss limesaft
  • 1 ss fiskesaus
  • 1 ss sesamolje
  • 1,5 ss brunt sukker
  • 0,5 ts sambal oelek (eller sriracha)

 

Slik gjør du:

  1. Varm opp olje på middels sterk varme. Stek kjøttdeigen, løk, hvitløk og og resten av grønnsakene. Smak til med krydder, soyasaus og sesamolje. Tilsett salt og pepper dersom det er nødvendig. La blandingen avkjøle seg litt før finhakket koriander vendes inn i fyllet.
  2. Sett ovnen på 225˚C.
  3. Legg et vårrullark med spissen mot deg og plasser 1-2 spiseskjeer med fyllet på midten. Vend sidene inn mot midten, brett arket over fyllet og rull sammen. Fukt siste spiss med litt vann for å «lime» sammen vårrullen. Legg med «sømmen» ned på bakepapirkledd stekebrett, eller legg i frysen til en annen anledning.
  4. Pensle vårrullene godt med olje og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Snu rullene halvveis i steketiden.
  5. Lag dippsaus: Rør sammen hoisinsaus, sesamolje, honning, soyasaus og finhakkede cashewnøtter til dippesausen. Oppbevares kaldt fram til servering.
  6. Lag råkostsalat: Ha kinakål, gulrot, rødløk, reddik og afalfaspirer i en salatbolle. Rør sammen limesaft, fiskesaus, sesamolje, brunt sukker og sambal oelek i en skål. Hell dressingen over salaten og bland godt.
  7. Server de nystekte vårrullene sammen med frisk råkostsalat og rik dippsaus.

 

Bruk av fersk filodeig til vårrull

Det er fullt mulig å benytte fersk filodeig i stedet for tradisjonelle vårrullark. Da er det viktig å dekke arkene med et fuktig klede mens du jobber, for å forhindre at de tørker ut – noe som skjer veldig raskt.

Skjær til bladene med filodeig til kvadrater (ca 20x20). Dekk arkene med et fuktig klede slik at de ikke tørker ut.
Bruk to stk. filodeig pr. vårrull: Legg på fyll og rull på samme måte som med vårrullplatene. Pakk så rullen inn i et ekstra ark med filodeig siden det første vil mest sannsynlig sprekke på grunn av fuktigheten i fyllet. Pensle med olje og stek på samme måte som ellers.