–      Lammekjøtt er det beste kjøttet vi har, etter min mening. Det er bare synd sesongen er så kort, sier Beret Warholm.

Hun er ferskvaremedarbeider på Coop Mega Orkanger. Sammen med Kjell Steinar Haugen, ferskvaresjef på Coop Mega Stjørdal, og Trym Hofseth, butikkslakterlærling hos Coop Mega på Kolbotn, har hun tryllet fram noen utsøkte lammeretter du kanskje ikke hadde tenkt på å lage.

Slik velger du det beste lammekjøttet

Det viktigste å tenke på når du skal velge lam er å plukke stykningsdeler med litt fett på, ellers kan kjøttet bli tørt og smake mindre. 

slik lager tilbereder du lam - 6 herlige lammeretter

Kjell Steinar Haugen (t.v.), Beret Warholm og Trym Hofseth i Team Coop Mega deler sine beste tips til lammesesongen.

–       En liten fettrand på lammekoteletten er faktisk en fordel, fordi det hjelper å holde kjøttsaften i kjøttet. Uten fettranden vil kotelettene bli flisete og tørre, sier Trym Hofseth.

–      Mange er opptatt av at kjøtt ikke skal ha fett på seg, men det er jo der all den gode smaken sitter. Skjær heller bort fettet når kjøttet er ferdig stekt, sier Kjell Steinar Haugen.

6 flotte lammeoppskrifter

Sammen med tradisjonelt lammelår, lammecarré og lammekoteletter er nye produkter som lammeskav med på å inspirere spennende variasjoner når lammesesongen endelig er i full gang.

Her får du 6 fristende oppskrifter på lam:  

helstekt lammelår med rotgrønnsaker og myntepesto

Et mørt og saftig lammelår er noe de fleste gleder seg til når høsten kommer. Med frisk myntepesto løftes klassikeren til nye høyder.

HELSTEKT LAMMELÅR MED MYNTEPESTO

Vanskelighetsgrad: Lett
Steketemperatur: 150 ˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 1 stk. lammelår (ca 1,5 kg)
  • Salt og pepper
  • 2 stilker rosmarin
  • 3 stilker timian
  • 2 stk. søtpotet, i tykke skiver
  • 12 stk. sjalottløk
  • 2 stk. hvitløk (hel)
  • Vann

Myntepesto

  • 5 ss fersk mynte (ca. 1 plante)
  • 0,5 dl mandler (med skall
  • 1 fedd hvitløk
  • 0,5 dl parmesan, revet
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 0,25 ts salt
  • Pepper

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 150˚C. Krydre lammelåret med salt og pepper og legg i en ildfast form eller langpanne. Sett et steketermometer i den tykkeste delen, uten å treffe bein.
  2. Fordel urter, søtpotet, hel sjalottløk og hel hvitløk rundt lammelåret og hell på nok vann til at det dekker bunnen av formen. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen. 
  3. Fjern aluminiumsfolien når termometeret viser 50 grader (sjekk etter cirka 1,5 timer, steketiden er avhengig av tykkelsen på låret) slik at kjøttet og grønnsakene kan få litt farge. Øk temperaturen til 200˚C de siste minuttene. Ved 58 grader er kjøttet rosa, ved 70 grader en det gjennomstekt.
  4. Ta lammelåret ut av ovnen og la hvile i 15-30 minutter under aluminiumsfolie.
  5. Lag myntepesto: Kjør alle ingrediensene med en stavmikser til en jevn og fin pesto. Smak til med salt og pepper.
Lammeskav i pitabrød med yoghurtdressing

Rask og fargerik hverdagsmiddag med lammeskav i pitabrød og frisk yoghurtdressing.

LAMMESKAV I PITABRØD MED YOGHURTDRESSING

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 15 minutter
Steketid: 5 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 2 stk. tomat, i små biter
  • 0,5 stk. agurk, i små biter
  • 1 stk. rødløk, finhakket
  • 0,5 stk. smakspaprika, i små biter
  • 3 ss fersk koriander, finhakket
  • 1 pose baby leaf salatmiks
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ss olivenolje 
  • Rapsolje til steking
  • 400 g lammeskav
  • 2 ts chilipulver
  • 1 ts spisskummen
  • 2 fedd hvitløk
  • Salt

Yoghurtdressing

  • 3 dl gresk yoghurt
  • 5 ss ferske urter (som persille, koriander og gressløk), finhakket
  • 1 ts honning
  • Salt og pepper
  • 1 ts sitron
  • 4 pitabrød

 

Slik gjør du:

  1. Start med yoghurtdressing: Bland sammen yoghurt, urter, og honning. Smak til med salt, pepper og sitron.
  2. Lag salaten: Skjær tomat, agurk, rødløk og paprika i like store biter. Bland sammen i en bolle sammen med finhakket koriander og salatblader. Ringle over sitronsaft og olivenolje.
  3. Stek kjøttet: Varm olje i en panne på sterk varme og stek lammeskavet sammen med krydderet i cirka 5 minutter. Tilsett finhakket hvitløk mot slutten av steketiden. Smak til med salt. Server i varme pitabrød.
Sitronstekte lammekoteletter med grønn potetmos

Sitronstekte lammekoteletter med grønn potetmos er fargerik og rustikk høstmat som står er klar til servering på en halvtime!

SITRONSTEKTE LAMMEKOTELETTER MED OG GRØNN POTETMOS

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 30 minutter
Steketid: ca. 5-6 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Grønn potetmos

  • 800 g poteter (gjerne melne)
  • 1 bunt vårløk
  • 350 g frosne erter (1 pose)
  • 2-3 ss persille
  • 4 ss smør
  • 1 ts salt
  • 1 klype hvit pepper
  • Rapsolje til steking
  • 4 stk. lammekotelett, romtemperert
  • Salt og pepper
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 sitron, saften av
  • 1 ss kapers

 

Slik gjør du:

  1. Start med potetmosen: Kok poetene møre i usaltet vann.
  2. Skjær vårløk i ringer og ha i potetgryta sammen med ertene når det er 5 minutter igjen av koketiden.
  3. Hell av vannet og mos potetene med en potetmoser. Kjør vårløken, halvparten av ertene og persille med en stavmikser. Rør alt sammen.
  4. Tilsett smør og rør kraftig til en jevn mos. Smak til med salt og pepper og ha i resten av ertene. Hold potetmosen varm til kotelettene er ferdigstekte.
  5. Stek kotelettene: Varm opp rapsolje i stekepanne på høy temperatur. Krydre lammekotelettene med salt og pepper. Brun kotelettene raskt på hver side.
  6. Senk temperaturen og tilsett hvitløk og sitronsaft. Lammekotelettene er ferdig stekt etter et par minutter på hver side. Server med kapers og grønn potetmos.
Gratinerte lammeboller i smakfull tomatsaus

Med fyldig tomatsaus og ost på toppen er saftige lammekjøttboller kosematen vi vil ha utover høsten.

GRATINERTE LAMMEBOLLER I TOMATSAUS

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca. 40 minutter
Steketid: ca. 25 minutter
Steketemperatur: 200˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • Olje til steking
  • 1 stk. gul løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 7 dl tomat passata (eller knuste hermetiske tomater)
  • 1 dl grønnsakkraft
  • 1 ts tørket oregano
  • Salt og pepper

Lammeboller

  • 800 g lammekjøttdeig
  • 2 egg
  • 5 ss fersk oregano (en liten plante), finhakket
  • 2 ts spisskummen
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2-3 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 dl mozzarella, revet

Tilbehør: Grønn salat og brød

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 200˚C. Varm opp olje i en stekepanne på medium sterk varme. Bruk en panne som tåler ovnen.
  2. Stek finhakket løk og hvitløk blank og mør. Tilsett tomat passata, grønnsakkraft og oregano. Smak til med salt og pepper. Kok opp og la sausen småkoke mens du lager lammebollene.
  3. Lag lammebollene: Bland sammen alle ingrediensene til en fin deig. Lag store, runde kjøttboller og legg forsiktig i tomatsausen. La bollene trekke i sausen i 7-8 minutter før de vendes rundt og trekker videre i ytterligere 7-8 minutter.
  4. Dryss revet mozzarella over kjøttbollene og sett stekepannen på rist midt i ovnen. Stek til osten har smeltet (5-10 minutter). Server med grønn salat og brød.
Sprøstekt lammeribbe med glaserte grønnsaker

Lammeribbe kan minne om spareribs og blir sprø og saftig når den stekes i ovnen.

SPRØSTEKT LAMMERIBBE MED GLASERTE GRØNNSAKER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: Litt over 2 timer
Steketid: 2 timer
Steketemperatur: 180/150˚C 
Porsjoner: 4

Dette trenger du

  • 2 kg lammeribbe
  • Salt og pepper
  • Rapsolje

Glaserte grønnsaker

  • 500 g grønnsaker, for eksempel gulrot, småløk, reddik, fennikel og brokkoli
  • 4 ss smør
  • 1 ts crema balsamico (tyktflytende balsamicoeddik)
  • 0,5 ts salt
  • 3 ss fersk persille og timian, finhakket

 

Slik gjør du:

  1. Start med lammeribba: Sett ovnen på 180˚C. Gni en ildfast form inn med rapsolje for å unngå at kjøttet fester seg.
  2. Gni ribbestripene inn med salt og pepper. Legg med beinsiden ned i den ildfaste formen og sett på rist midt i ovnen. Stek i 1,5 time. Senk temperaturen til 150˚C og steke videre i 30 minutter. Kjøttet er ferdig når det har løftet seg opp og løsner lett fra beina.
  3. Lag de glaserte grønnsakene: Del grønnsakene i like store biter. Kok de hardeste grønnsakene (gulrot og småløk) møre i lettsaltet vann med en klatt smør. Tilsett reddik, fennikel og brokkoli og kok 3-5 minutter.
  4. Hell av kokevannet og tilsett resten av smøret og tykk balsamicoeddik. Rør om til smøret er smeltet og godt fordelt på grønnsakene. Dryss over finhakkede urter rett før servering.
Lammecarré med urtelokk og fransk potetform

Lammecarré er noe av det aller ypperste du kan få av lammekjøtt, og heldigvis er det også noe av det enkleste å tilberede.

LAMMECARRÉ MED URTELOKK OG POTETFORM BOULANGÈRE

Vanskelighetsgrad: lett
Totaltid: 1,5 timer
Steketid: ca. 1 time
Steketemperatur: 200˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Potetform Boulangère

  • 800 g poteter (gjerne melne), i tynne skiver
  • 1 stk. gul løk, i tynne skiver
  • 2 stilker fersk timian
  • 1 ss olivenolje
  • 2 dl grønnsakkraft
  • 1,2 kg lammecarré
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • Rapsolje til steking
  • 5 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss persille, finhakket
  • 1 ss timian, finhakket
  • 2 ss rosmarin, finhakket
  • 1,5 ss olivenolje

 

Slik gjør du:

  1. Start med potetformen: Sett ovnen på 200˚C. Skrell potetene og skjær potetene i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin eller en ostehøvel.
  2. Stek løkskiver og fersk timian forsiktig i olivenolje på lav varme i ca. 5 minutter til løken er blank.
  3. Smør en ildfast form med olje og legg et lag poteter nederst og så lagvis løk og poteter. Hell over grønnsakkraften og bak i ovnen i ca. 1 time, til potetene er kokt og toppen er gyllen og sprø.
  4. Stek lammecarréen: Når det er 30 minutter igjen av steketiden på potetformen, gni lammecarréen inn med salt og pepper. Ha litt olje i en stekepanne og brun kjøttet på begge sider.
  5. Bland sammen finhakket hvitløk, urter og olivenolje og smør på urtelokket på fettsiden av carréen. Legg i ildfast form og sett i steketermometer. Stek til 55 grader (det tar cirka. 12-15 minutter). La lammecarréen hvile noen minutter under aluminiumsfolie før den deles opp i stykker og serveres.

LYST PÅ MER LAM? Her er våre beste oppskrifter med lam