Når nettene er som lysest og mildest er det perfekt å invitere venner, naboer og familie til sommerfest i hagen. Og det vel ikke noe stress?

Er du en skikkelig tidsoptimist tenker du nok at en sommerfest fikser du kjapt på noen timer. Dessverre kan man like ofte oppleve at når dagen kommer, gjenstår det så mye at kvelden ikke blir så hyggelig og avslappet som du ønsket.

Så la oss gjøre det annerledes i år!

<<MANGE TIL BORDS? Her er tre kreative bordkort du lager på en time.>>

Her har du tidsplanen som gir deg en herlig sommerfest – hvor du har mer tid til gjestene og mindre tid på kjøkkenet.

Optimal sommerfest-plan:

 1. Start tidlig med planleggingen; lag en tidsplan og skriv handleliste. Hvis festen er på lørdag, kan det være lurt å starte allerede på mandag; la listen ligge fremme, så skriver du ned hver gang du kommer på noe. Gjør unna handlingen i et supermarked med stort utvalg – da får du gjort alt på en gang, og du slipper å gå i mange butikker.
 2. Fordel oppgavene. Du trenger jo ikke gjøre alt! Skriv ned hvem som må klippe plenen, handle mat og drikke, plukke blomster, pynte bord, lage spillelister og så videre.
 3. Pynt bordet og hagen dagen før. Hvis du vil gjøre det lettvint kan du dekke med voksduk og pynte med blomster fra hagen. Har du ikke nok servise, glass og bestikk, kan du låne av naboen eller venner. Sommerfest skal jo være en leken og uhøytidelig anledning, så det gjør ingenting om ikke alt matcher. Dekk gjerne barnebordet med hvit papirduk og fargeblyanter, så kan barna dekorere duken mens de spiser.
 4. Heng opp lykter i trærne. Det blir veldig stemningsfullt og fint når det blir mørkt.
 5. Lag maten dagen før, så slipper du å styre med dette på selve dagen. Grillmat er også en sikker vinner på sommerfest. Det samme er reker. Prøv disse herlige rekene med chili og lime. Gourmetpølser med deilig tilbehør  er veldig enkel og god mat som alle liker. Du kan også lage kjempegod vegetarmat på grillen.
 6. Hjemmelaget is er alltid en hit på sommerfest. Og det aller beste er at du kan lage isen mange dager i forveien! Lag supergod yoghurt-is  til barna og en superenkel variant av Ben & Jerry´s Strawberry Cheese Cake  til de voksne.
  Ispinner med appelsin og sitron. Skal du invitere til sommerfest, er god planlegging helt nødvendig. Her får du tipsene og oppskriftene som gjør sommerfesten magisk.

  Is er en sikker vinner på sommerfest! Hjemmelagde saftis lager du veldig enkelt ved å fryse ned juice av appelsin, ananas eller annen god fruktjuice du liker.

 7. Ikke slit deg ut med å vaske hver krik og krok inne – men vask badet. Hit kommer alle gjestene innom flere ganger i løpet av kvelden, og da er det hyggelig at det er nok toalettpapir, rent håndhåndkle og velduftende såpe. Duftlys og friske blomster er også hyggelig å ha på badet.
 8. Legg klar pledd og sjekk at det er nye lys i lyktene. Selv om sommernatta er lys og mild, kan det bli litt kjølig utpå kvelden. Da er det hyggeligere å gjøre gjestene varme enn å måtte forlate sommerkvelden.
 9. Et par timer før festen, kan du lage en bowle til fordrink. Dette er en super måte å ønske gjester velkomne på. I tillegg kan gjestene forsyne seg selv – hvis du har noen siste småting å ordne før middag.

BOWLE MED ROSEVIN OG JORDBÆR

 • 1 kurv jordbær
 • 1 dl sukker
 • 1 l rosévin
 • ½ l club soda
 • 1 dl blader av mynte og sitronmelisse
 • isbiter
 • limeskiver til pynt

 

Slik gjør du:

 1. Del jordbærene i to og bland med sukkeret i en stor bolle.
 2. Tilsett vinen og rør forsiktig. La det stå kaldt et par timer.
 3. Når gjestene kommer tilsetter du soda og isbiter. Pynt med krydderurter.

ALKOHOLFRI BOWLE MED RØD GRAPEFRUKT

 • 3 dl ananasjuice
 • 3 dl rød grapefruktjuice
 • isbiter
 • 3 lime i skiver
 • 3 dl ingefærøl
 • ½ dl grenadin

 

Slik gjør du:

 • Hell juicen i en stor serveringsbolle sammen med isbiter og limeskiver. Rør godt.
 • Ha i ingefærøl og grenadin. Server. 

Etter sommerfesten:

Få hjelp av de siste gjestene til å rydde unna det verste før du legger deg. Gå ut med søppelet hvis dere har spist reker eller annen sjømat, det er ikke en lukt det er hyggelig å våkne til dagen etter.

God sommerfest!