Spareribs er et ribbeinsstykke og det er mer bein enn kjøtt på denne stykningsdelen. Derfor beregner vi rundt en halv kilo per person for å bli mett. Det er enkelt å tilberede spareribs, men kjøttet trenger litt tid på grillen over lav varme for å bli saftig og mørt. 

Slik lager du spareribs på grillen

Når vi lager spareribs på grillen gnir vi først inn kjøttet med det som kalles en rub – en tørr krydderblanding. Krydderblandingen er en sammensetning av kryddere som utgjør det som populært kalles grillkrydder.

Kjøttet trenger ikke å marinere lenge i krydderblandingen, da det tar til seg de deilige smakene under steketiden. Blandingen inneholder i tillegg til krydder litt brunt sukker, som er med på å gi kjøttet en karamellisert grillflate.

Oppskrift på spareribs på grillen med hjemmelaget mango bbq-saus og coleslaw.

Hvem elsker vel ikke mat som kan spises uten kniv og gaffel? Når du skal spise spareribs er det bare å droppe bestikket og spise med hendene.

Tips: Legg gjerne aluminiumsfolie under kjøttstykkene når de grilles. Slik forhindrer du at fett og sukker drypper ned i grillen og får flammene til å blusse opp og brenne kjøttet.

Bbq-saus med det lille ekstra

De fleste forbinder spareribs med noe deilig klissete og litt søtt. Det er her bbq-sausen kommer inn i bildet. Det finnes utallige varianter av denne sausen, både de du kjøper ferdig i butikk og de du lager selv.

Denne klassiske bbq-sausen er laget med mango, som gir den en god sødme og nydelig smak.  Denne bbq-sausen er rask å lage, og det er enkelt å justere smakene når du lager din egen variant!

Oppskrift på spareribs på grillen med hjemmelaget mango bbq-saus og coleslaw.

Vi har laget en enkel bbq-saus med ingredienser du antakeligvis allerede har hjemme fra før av, i tillegg til fersk mango.

Riktig pensling av bbq-sausen

Bbq-sausen skal i motsetning til hva mange tror ikke pensles på kjøttet gjennom hele grillingen. Da risikerer du at det svir seg og bare blir kluss.

Pensle heller på sausen helt mot slutten av steketiden for et best mulig resultat. Resten av sausen kan du servere sammen med det ferdiggrille kjøttet.

Spareribs i ovnen på kalde dager

Spareribs blir aller best når det får godgjøre seg på grillen, men fortvil ikke hvis du ikke har grill (eller det regner) og fortsatt har lyst på hjemmelaget spareribs. Det er fullt mulig å tilberede det i stekeovnen også.

Forvarm ovnen til 200 grader. Gni ribbene med krydderblandingen og stek i 30 minutter. Pensle så på bbq-saus. Vend og pensle ribbene ca hvert 5. minutt i 30 minutter.

Oppskrift på spareribs på grillen med hjemmelaget mango bbq-saus og coleslaw.

Coleslaw, eller kålsalat, er klassisk tilbehør til spareribs. Vi har laget en rask og enkel variant like før servering slik at kålen er sprø og knasende. Et godt følge til spareribs med kjøtt så saftig at det smelter på tungen.

SPARERIBS PÅ GRILLEN MED HJEMMELAGET BBQ-SAUS

Dette trenger du til 4 personer:

Mango bbq sauce:

  • 1 stor eller 2 små modne mango
  • ½ rødløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 dl ketchup
  • 3 ts worcestershire sauce
  • 2 ts eplecidereddik
  • ½ ts salt
  • 1-2 ts chilipulver

 

Ribs og rub:

  • 1 ½ -2 kg Gilde spareribs
  • 5 ss paprikapulver
  • 2 ss salt
  • 2 ss brunt sukker
  • 1 ss chilipulver
  • 1 ss malt svart pepper
  • 1 ss malt hvit pepper
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 1 ss løkpulver
  • 1 ts kajennepepper

 

Coleslaw:

  • 1 liten hodekål, rød eller grønn
  • 2 gulrøtter
  • 3 ss sitronsaft
  • ½ dl majones
  • ½ dl creme fraiche
  • 1 ts dijonsennep
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • 2 ss finhakket dill

 

Slik gjør du:

  1. Start med å lage mango bbq sauce. Skrell mango og del i terninger. Del løken i to og kutt i terninger. Skrell hvitløksfeddene. Ha det over i en foodprocessor og kjør til det er en jevn og glatt puré.
  2. Ha puréen over i en kjele. Tilsett ketchup, worcestershire sauce, eplecidereddik og salt. Gi det et oppkok og skru ned temperaturen. La det småputre under omrøring i 10-15 minutter. Smak til med ønsket mengde chili til slutt. Sausen kan oppbevares i et tett glass en uke i kjøleskap om ikke alt brukes opp på en gang.
  3. Finn frem kjøttet og la det ligge en halvtime i romtemperatur før grilling. Fyr opp grillen på lav temperatur.
  4. Lag krydderblandingen ved å blande alle krydderne godt sammen. Gni det inn på alle kanter av kjøttet. La ligge i fem minutter før grilling.
  5. Det kan være smart å legge et ark aluminiumsfolie under ribbene ved grilling. Slik forhindrer du at fett og sukker drypper ned på flammene og får det til å blusse opp og brenne kjøttet. La kjøttet ligge på grillen i 50-60 minutter med lokk.
  6. Pensle så mango bbq sauce på begge sider og la det steke videre i 5 minutter.
  7. Lag en rask og enkel coleslaw ved å finsnitte kål og grovraspe gulrot. Skvis saften av ½ sitron over. Bland majones, creme fraiche, sennep, salt, pepper og finhakket dill. Vend inn i kålblandingen.