Salting og tørking av kjøtt var en konserveringsmetode som ga nordmenn helt tilbake til vikingtiden mulighet for å oppbevare kjøtt fra høstjakta lenge. Kjøttet ble saltet og hengt ut i stabburet til tørk over vinteren. Når våren kom var også spekematen ferdig, og ble selvfølgelig en naturlig del av feiringen av Jonsok (St.hans) og Olsok.

<<Har du lyst til å prøve et helt nytt tilbehør til spekematen? Denne salaten er perfekt følge til spekematen.>>

Mange spiser fortsatt spekemat når det er sommer og fest. Men nå inneholder et godt spekefat ikke bare de tradisjonelle norske skinkene og pølsene, vi har gjerne italienske og spanske delikatesser med også.

<<Rømmegrøt er perfekt følge til spekemat. Hva med å prøve en lettere variant, som er like kremete og god som tradisjonell rømmegrøt?>>

Her får du en oversikt over ulik spekemat:

Fenalår – den norske urmaten! Låret fra får eller lam serveres saltet og tørket. Nå også gourmetmat i Frankrike – Le fenalår- som selges til godt over 1000 kroner kiloet!

Spekeskinke – den vanligste typen spekemat og et rent kjøttprodukt av svin. Du får norske spekeskinker i ulike kvaliteter og varianter. Nå finnes det også langtidsmodnede norske spekeskinker som ligner mer smaksmessig på spanske og italienske skinketyper.

Spansk spekeskinke. Det finnes to hovedtyper spansk spekeskinke – Serrano og Iberico. Stadig flere varianter er i dag å få tak i i norske butikker.

Italiensk spekeskinke eller prosciutto crudo. Parmaskinke er den mest kjente italienske spekeskinken, men også San Daniele-skinken får du kjøpt i norske butikker.

Fårepølse - den norskeste av alle spekepølser? Laget av får eller lam, men kan også inneholde kjøtt fra storfe, svin og geit.

Morrpølse – også en urnorsk klassiker. Inneholder hakket kjøtt, spekk, salt og krydder. Det er mest vanlig å bruke får eller viltkjøtt, men også svin og storfe blir brukt. Mange lokale varianter.

Svartpølse eller stabburspølse. I disse pølsene blir det brukt kjøtt av sau og lam, storfe og svin og eventuelt litt hestekjøtt. Den mørke fargen kommer av at det brukes litt blod i blandingen.

Sydlandske pølser – nyere spekepølser med utenlandsk opprinnelse. Ofte er disse grovere hakket og har mer krydder, som for eksempel Chorizo og pepperonipølse.

Spesialpølser. Lokale spekepølsevarianter hvor det brukes råvarer som elg, rein og lam til å lage spennende produkter som for eksempel rødvinspølser, ølpølser, viltpølser.

Salami – vårt mest populære spekepålegg. Laget av hakket storfe, svinekjøtt, spekk, krydder og hvitløk. Finnes i mange varianter.

Spekefat med spekemat som skinke og pølser.

Smak forskjellen er Coops egen merkevare og består av ulike produkter av høy kvalitet. Innen spekemat finner du: Smak forskjellen Pata Negra, Smak forskjellen Serrano Gran Reserva, Smak forskjellen Chorizo Bellota, Smak forskjellen Parmaskinke, Smak forskjellen Salame Felino P.G.I. og Smak forskjellen Spekepølse. Du får kjøpt alle disse pølsene hos Coop Mega.

Et godt spekefat

Til 10 personer kan du beregne:

  • 400 g spekeskinke i skiver, for eksempel Smak forskjellen Pata Negra 36 mnd eller Pata Negra 24 mnd, Serranoskinke eller Parmaskinke
  • 400 g fenalår i skiver
  • 200 g salami, for eksempel Smak forskjellen Salame Felino P.G.I.
  • 150 g fårepølse eller spekepølse, for eksempel Smak forskjellen Spekepølse
  • 300 g sydlandsk pølse, for eksempel Smak forskjellen Chorizo
  • 250 g morrpølse

Tilbehør:

Velg det du liker, for eksempel tradisjonelt tilbehør som eggerøre, flattbrød og godt brød. Eller friskere smaker som jordbær, melon, asparges, rømme, grissini og urter. 

Slik gjør du:

Dander spekematen pent på et fat eller fjøl og server med tilbehør til.

(Kilde: Coop.no, Matprat.no, wikipedia)