Norsk spekemat er på vei tilbake mot gamle høyder, etter noen labre år. Vi spiser nå rundt  12 500 tonn spekemat i året. På toppen troner salami og en god nummer to er spekeskinke.

- Nordmenns spisevaner har endret seg og blitt mer kontinentale, forteller Magnus Tvedt-Øresland, kokk og matrådgiver i Matprat.

<<LES OGSÅ: Slik bygger du det optimale ostefatet>>

Den gode spekematen

En av årsakene er at vi er mye ute og reiser, og fått smaken på utenlandsk spekemat av god kvalitet, for eksempel fra Spania og Italia.
Den norske spekematen har hatt en tendens til å være veldig salt, mens ved middelhavslandene har bruker man mindre salt og lar spekematen modne lenger. Det gir mindre saltsmak og en mer fremtredende umamismak.

Nå har norske produsenter jobbet knallhardt med å få ned saltmengden for å få den gode spekesmaken bedre frem – og de har lykkes!
I Frankrike er nå langtidsmodnet fenalår en delikatesse som selges for godt over 1000 kroner kiloet!

Men vi spiser også spekematen på en annen måte. Tidligere var spekemat et pålegg på lik linje med kaviar og leverpostei på brødskivene.

- I dag liker vi å spise og nyte spekematen bar – uten brødskive og smør, for eksempel en deilig spekeskinke som tapas, sier Tvedt-Øresland.

Spekemat er perfekt fast food 

- Spekemat er perfekt både til fest og som fast food! sier Magnus Tvedt-Øresland begeistret.

– Det er ingen mat som er så kjapt ferdig som spekematen. Du kan spise den umiddelbart og den krever ingen tilberedningstid.

- Hvis vi vil ha spekemat på koldtbordet – hva vil du anbefale?

- Om du vil ha et spekefat tenker jeg det er fint med to-tre slag. Og da vil jeg anbefale minst ett rent kjøttprodukt, som for eksempel fenalår eller spekeskinke. I tillegg kan du ha blandingsprodukter som spekepølse av et eller annet slag. Det finnes jo mange gode varianter å velge mellom.

<<LES OGSÅ: Med denne metoden blir kyllingen ekstra saftig>>

Appelsin og fennikelsalat til spekematen. Spekemat er en vinner på koldtbordet. Ønsker du en ny vri på spekematen, er potetsalat med kapers eller fenikkelsalat med appelsin genialt!

Salat med appelsin og fennikel er nydelig følge til spekematen.

Nytt tilbehør til spekemat

Godt tilbehør til spekemat er mat som komplementerer og spiller på lag med salt- og umamismaken. Asparges, melon, jordbær, og klassikerne potetsalat, eggerøre og flatbrød med godt smør. Her er kokkens beste forslag til nytt speketilbehør:

Spekeskinke med fennikel og appelsinsalat

- Spekemat trenger tilbehør med sødme – og her får du det fra appelsinen, samt en mild anissmak fra fennikelen. Deilig kombinasjon, sier Tvedt-Øresland.

Middag til 4 personer eller koldtbordrett til 6-8 personer:

 • 200 g spekeskinke (12 skiver)
 • 2 appelsiner
 • 2 fennikeler
 • 1⁄2 pose ruccula
 • 10  valnøttkjerner
 • 100 g flak av parmesan
 • 1⁄2 ts kvernet pepper
 • 1⁄2 ts salt
 • 1 dl olivenolje (extra virgin)

 

Slik gjør du det:

 1. Skjær skallet av appelsin rett innenfor den hvite hinnen. Skjær appelsin i skiver.
 2. Skjær av grove og misfargede deler av fennikel og skjær den i løvtynne skiver.
 3. Fordel ruccola på tallerkener og legg appelsinskiver og fennikel oppå. Legg spekeskinken på toppen. Dryss over valnøttkjerner, parmesan, kvernet pepper og salt. Drypp over litt god olivenolje til slutt.