Det lages utrolig mye god spekemat i Norge, og i butikkhyllene hos Coop Mega finner du flere gode spekemat-varianter å velge mellom.

Et spekefat med forskjellige typer spekemat og godt tilbehør passer like godt som hovedrett som til lunsj eller på koldtbordet.

Norsk spekemat med nytt tilbehør

Vi brukte fire typer spekemat da vi satte sammen dette fargerike spekefatet; spekeskinke, spekepølse, fenalår og en spekepølse med viltkjøtt. Dette spekefatet vil vise bredden av hva norsk spekemat har å by på.

Spekemat er ganske salt, så det er viktig at tilbehøret ikke er for salt. Søtt tilbehør som jordbær og melon er klassisk tilbehør til spekemat, men har du prøvd trollkrem?

Oppskrift på spekemat med trollkrem og eggesalat.

Finner du ikke ferske tyttebær kan frosne tyttebær helt fint bruke i trollkremen.

Trollkrem er pisket sukker og eggehviter tilsatt tyttebær. Ikke bare smaker det godt, den lyserosa fargen og den florlette konsistensen gjør at det ser veldig delikat ut på spekefatet.

Klassisk tilbehør med ny vri

Eggesalat er et klassisk tilbehør til spekemat. Mange synes at det kan bli litt tungt med mye majones, derfor har vi laget en variant med urter og seterrømme, som virker friskere og lettere. Server gjerne litt ekstra seterrømme til spekefatet, frisk og syrlig rømme er perfekt til spekemat!

Oppskrift på spekemat med trollkrem og eggesalat.

Eggesalat er klassisk tilbehør til spekemat. Vi har laget en lettere og friskere versjon, med seterrømme og urter.

Så mye spekemat trenger du

Vil du ha litt ekstra krønsj kan du servere knekkebrød istedenfor flatbrød. Mange liker å servere potetsalat sammen med spekemat, og her er variasjonsmulighetene uendelige. Prøv en kremete potetsalat med rømme, sennep og urter.

Beregn cirka 200 gram spekemat per person hvis det er en hovedrett, og litt mindre om det er til lunsj eller et koldtbord. La det bugne av tilbehøret, og vi kan love deg at spekefatet blir en innertier.

Oppskrift på spekemat med trollkrem og eggesalat.

Vi har brukt melon og jordbær som tilbehør til spekefatet, men prøv gjerne avokado eller sprø grønnsaksstaver av selleri, gurot eller paprika til spekematen.

SPEKEMAT MED TROLLKREM OG EGGESALAT

  • 200 g spekeskinke
  • 200 g spekepølse
  • 200 g fenalår
  • 200 g speket skinke/pølse av vilt
  • 2 kurver jorbær
  • 1 honningmelon
  • 1 pakke flatbrød
  • 1 pose moreller

 

Trollkrem:

  • 3 eggehviter
  • 100 g sukker
  • 150 g tyttebær

 

Eggesalat:

  • 4 egg
  • ½ dl seterrømme
  • 1 ts sennep
  • 1-2 ss finhakket dill
  • 1-2 ss finhakket persille
  • 1 sjalottløk
  • 1 klype salt
  • 1 klype pepper 

 

Slik gjør du:

  1. Start med å lage trollkremen. Tin tyttebærene. Pisk eggehviter og sukker stivt. Pisk inn tinte tyttebær til slutt. Finner du ikke tyttebær i butikke kan du bruke tyttebærsyltetøy, men kutt da noe ned på sukkermengden.
  2. Lag så eggesalaten. Hardkok eggene i 7-9 minutter, avkjøl dem og skrell. Bruk en eggedeler og del eggene hver vei slik at du får små eggeterninger.
  3. Bland seterømme og sennep. Finhakk dill, persille og sjalottløk. Bland dette sammen med eggene og smak til med salt og pepper.
  4. Dander spekematen på et fat og la det bli romtemperert før servering.
  5. Del jordbær i to, og honningmelon i skiver. Server flatbrød og hele moreller sammen med spekematen.