Endelig er julepølsene og de andre juleklassikerne tilbake i butikken! Ikke et vondt ord om julepølse med surkål og sennep, men er det ikke på tide å oppgradere julepølsemiddagen litt?

Vi har gitt julepølsen et litt mer spennende tilbehør, blant annet en vilt god potetkake med bacon (denne potetkaken kan du selvfølgelig servere som tilbehør til blant annet helstekt entrecôte eller hasselbakt kylling med urter.)

Potetkake med bacon i en form. Skal serveres sammen med julepølse med coleslaw.

Ett lag med bacon gir utrolig god smak til potetkaken.

Alt blir bedre med bacon

Potetkake med bacon er ufattelig godt! Skjær tynne skiver av potet. Har du en mandolin, er dette den letteste måten å få jevne, tynne skiver på. Siden på et rivjern kan også brukes.

Potetskivene legges lagvis i en ildfast form.  Midtveis i monteringen legger du baconskiver. De gir en herlig røyksmak til potetene under steking. Potetkaken får også deilig smak fra rømmen som er tilsatt timian og hvitløk.

Potetkake med bacon ferdigstekt i form. Serveres til julepølse med coleslaw.

Denne potetkaken med bacon kan du servere som tilbehør til nesten alt!

Grov eller fin julepølse?

Julepølser er pølser laget med grov eller fin medister. Du kan velge mellom røkt og urøkt julepølse. I denne oppskriften har vi tatt utgangspunkt i vanlig, kokt julepølse. Den er fin i konsistensen og passer godt til tilbehøret.

Julepølsen skjæres i snabber og stekes i pannen med en blanding av olje og smør. Oljen gjør at smøret ikke brenner seg og smøret gir god smak til pølsene.

Coleslaw med rødkål i en skål. Serveres til julepølse.

Coleslaw med julete ingredienser som rødkål, klementiner og hasselnøtter er perfekt tilbehør til førjulsmiddagen.

Julete coleslaw

Coleslaw hører ikke bare til grillmaten på sommeren. En god coleslaw laget med julens flotte råvarer som rødkål, klementin og hasselnøtter gjør at den passer perfekt til julematen også.

Dressingen til coleslawen lager du ved å blande majones og rømme. Du trenger syrlighet til dressingen for å balansere fettet i julepølsen. Derfor skal du tilsette en solid dose dijonsennep og sitronsaft i dressingen.

For å gi dressingen litt ekstra julemak, tilsetter du finrevet klementinskall. Når du har blandet dressingen kan du vende inn rødkålsstrimler, gulrøttene og ristede hasselnøtter.

Rødkålslawen kan lages ferdig dagen før servering.

<<LES OGSÅ: Rødkål er en fantastisk råvare - bare sjekk alt det gode du kan lage med rødkål.>>

Julepølse med coleslaw på en tallerken.

Julepølse med coleslaw laget av rødkål er perfekt førjulsmiddag.

Stekt julepølse med coelslaw og potetkake med bacon

Dette trenger du til 4 personer:

Coleslaw med rødkål:

  • 1 dl hasselnøtter
  • 1 liten rødkål, skåret i tynne skiver
  • 2 gulrøtter, raspet
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 ts finrevet klementinskall
  • 2 ts dijonsennep
  • 6 ss rømme
  • 4 ss majones
  • salt og pepper

 

Potetkake med bacon:

  • 8 poteter
  • 4 baconskiver
  • 3 dl rømme
  • salt og pepper
  • 2 ss hakket timian
  • 1 fedd hvitløk, finhakket

 

  • 2 julepølser
  • 1 ss smør
  • 1 ss solsikkeolje

 

Slik gjør du:

  1. Start med coleslaw: Legg hasselnøttene på et bakebrett og sett det i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Gni av skallet og grovhakk nøttene.
  2. Bland rødkålsstrimler og gulrot. Miks sitronsaft, klementinskall, sennep, rømme og majones. Smak til med salt og pepper. Bland dette med grønnsakene og nøttene.
  3. Lag potetkake: Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Legg dem lagvis i en form (ev porsjonsformer). Legg baconskivene i midten. Bland rømme, salt, timian, pepper og hvitløk. Hell dette over potetene. Sett i ovnen på 200 grader til potetene er myke. Dette tar ca 45 minutter.
  4. Del julepølsene på skrått i passe snabb-størrelser. Stek dem i pannen med smør og litt olje.