Det er flest hverdager i førjulstiden men med alt som skal forberedes til høytiden, blir det fort litt mindre tid til å fokusere på hverdagsmiddagen. Da er det godt å kunne ta fram julepølsa. Den stekes ferdig i løpet av noen få minutter og duften av jul sprer seg i huset.

Julepølse med nytt tilbehør

Selv om ikke så mange lager julepølse hjemme lenger er det fremdeles en viktig del av tradisjonsmaten vår. Den herlig krydrede smaken passer like godt til ribbe og saus og poteter som til en litt annerledes pølse i brød, med syltet løk og hjemmelaget sennep.

<< Lag syltet rødløk til julematen: 4 deilige tilbehør med løk >>

Fruktig tilbehør til stekt julepølse

Deilig sødme fra tørket frukt og frisk syrlighet fra eple smaker himmelsk godt til stekt julepølse.

Noe av det beste tilbehøret er faktisk frukt. Sødmen fra tørket frukt som fiken og svisker passer nydelig til svinepølsa, mens lett syrlige epler letter på de mektige smakene. Enkelt er det også, når alle godsakene stekes i samme panne som julepølsa.

<<Prøv også: Stekt julepølse med coleslaw og baconpoteter>>

Litt hverdagsjuks er lov

Vanlig tilbehør til julepølsa er mør og herlig rødkål. Med en liten ekstra vri blir den ganske annerledes enn den du vanligvis forbinder med julemiddagen.

Rødløk, tranebærjuice og balsamicoeddik gir denne rødkålkompotten akkurat riktig mengde syre og sødme, mens nellik sørger for at julesmakene blir ivaretatt.

Hjemmelaget rødkål må helst småputre i minst en time for å bli mør og god, og passer utmerket å lage til søndagsmiddagen. På en helt vanlig hverdag med litt dårligere tid, kan du gjerne jukse litt.

Kjøp en pose ferdig rødkål på Coop Mega og smak til med ekstra krydder og kanskje en liten klunk balsamicoeddik. På den måten kan du ha en deilig førjulsmiddag klar på 20 minutter.

<<Hjemmelaget rødkål til juleribba? Oppskriften finner du her>>

hjemmelaget rødkålkompott til stekt julepølse

Med tranebærjuice, ripsgelé og balsamicoeddik i rødkålkompotten blir den alt annet enn traust og kjedelig. Har du dårlig tid kan du bruke det samme til å pimpe opp ferdig rødkål fra butikken.

STEKT JULEPØLSE MED SVISKER OG RØDKÅL

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 1 time
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 2 ss smør
  • 600 g julepølse
  • 2 epler (gjerne syrlig), i båter
  • 8 stk. svisker
  • 4 stk. tørket fiken, delt i to
  • 2 stilker fersk rosmarin

 

Rødkålkompott

  • 2 rødløk, i tynne båter
  • 600 g rødkål, finstrimlet
  • 2 ss smør
  • 2 dl tranebærjuice (eller eple-/appelsinjuice)
  • 4 hel nellik
  • 2 ss ripsgelé
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 4 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

 

Slik gjør du:

  1. Start med rødkålkompotten: Skjær rødløk i tynne båter og finsnitt rødkål.
  2. Smelt smør i stor kasserolle på middels sterk varme. Stek løk og kål forsiktig i 10 minutter under jevnlig omrøring, til løken er blank og kålen har falt litt sammen.
  3. Tilsett juice, nellik, ripsgelé, balsamicoeddik og sukker. Rør om og la kompotten surre videre i 45-50 minutter til rødkålen er helt mør og væsken nesten har fordampet helt. Smak til med salt og pepper før servering. Rødkålkompotten kan lages dagen før.
  4. Stek julepølse og tilbehør: Smelt smør i stekepanne på middels sterk varme. Fjern skinnet på julepølsen og stekt til den er god og varm og har fin stekeskorpe. Julepølsa kan stekes hel eller deles i mindre biter.  
  5. Del eplene i tykke båter og del fikenene i to. Stek eplebåter, fiken, svisker og rosmarin i stekepanna sammen med pølsebitene til alt er gjennomvarmt.

Tips til ekstra tilbehør: Båtpoteter eller kokte poteter.

<<Flere juleoppskrifter finner du her>>