Mytene om suppe mange. For eksempel at suppe ikke kan serveres som middag. Eller at suppe ikke er mat for «sultne mannfolk». Men bruker du gode, smaksrike ingredienser vil suppen mette både store og små, og til middag så vel som til lunsj. La det gjerne bli igjen biter som gir tyggemotstand. Alle supper trenger ikke være tyntflytende og klumpefrie.

Som oftest er supper kokt på kraft eller buljong, og delt inn i tre kategorier: 

  • Consommé er en klar suppe, med buljong som hovedingrediens.
  • Bisque er en kremet suppe, laget av purée av enten sjømat, grønnsaker eller kjøtt. Deretter er den tilsatt fløte og tyknet med bechamelsaus. 
  • Velouté er også en klar suppe, en raffinert versjon av buljongen. Ofte tyknet med egg, smør eller fløte.
     

Suppe er trendy mat, og ofte næringsrike måltider. De er som regel både raske og enkle å lage, men det er også mulig å bruke god tid og legge mye arbeid i en suppe.

Under har vi plukket ut noen supper som gir det lille ekstra, og som vil omvende selv den mest skeptiske suppekritiker. Vel bekomme!

 

Supper med gode og mettendende ingredienser er perfekt når du trenger et raskt og næringsrikt måltid. Prøv en av disse overraskende smaksrike suppene.

1. Blomkålsuppe med chili, rømme og bacon 

Blomkålsuppe er kanskje en gammel klassiker, men blomkål er en av de mest trendy grønnsakene for tiden. Og du skjønner hvorfor når du smaker på denne herlige suppen. Med chili, rømme, hvitost og sprøtt bacon, har du et fullverdig måltid med mye godt å bite i.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1.5 stk gul løk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 0.5 stk chili
  • 1 stk blomkål
  • 6 dl vann
  • 2 stk grønnsaksbuljong
  • 200 g baconskiver
  • 2 dl lettrømme
  • 200 g revet ost
  • litt rørte tyttebær

Slik gjør du:

Kutt løk, hvitløkfedd og chili i små biter og fres det i rapsolje i en kjele til det er mykt.

Hell i vannet og la det hele koke opp før du legger i buljongterningene. Når de er oppløst, legger du i den oppdelte blomkålen, og lar det hele småkoke i 10-15 minutter. (Ta opp noen blomkålbuketter som senere brukes til pynt i suppa). Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i blender. La den stå og godgjøre seg på svak varme.

Baconet stekes sprøtt og avkjøles. Deretter klippes det i småbiter.

Hell suppa i boller, legg i blomkålbukettene, dryss på rikelig med revet jarlsbergost, for så å strø baconet over. Ta en klatt med rømme oppå før det hele pyntes med rørte tyttebær.

 

2. Asiatisk nudelsuppe med torsk

Prøv en sunn og smaksrik nudelsuppe med torsk! Denne suppen har alle smakene fra Asia som vi elsker: chili, ingefær, sitrongress, koriander og soya. Samtidig har den deilige biter av torsk samt nudlene som metter.

Dette er en lekker suppe både å spise og se på, perfekt å servere når du har gjester.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 600 g torskefilet uten skinn og bein
  • 2 stk sitrongress
  • 4 dl vann
  • 0.5 dl soyasaus
  • 2 stk stangselleri
  • 20 g fersk ingefær
  • 0.5 stk rød chili
  • 2 stk gulrot
  • 200 g eggnudler
  • litt frisk koriander

Slik gjør du:

Kok nudlene i en egen kjele. Splitt sitrongresset og bank det med skaftet på en kniv eller lignende.

Skjær ingefær og chili i tynne skiver, og kok opp med vann, soyasaus, sitrongress og selleri. La trekke i 2 minutter.
Skjær torsk i serveringsstykker og tilsett i suppen sammen med gulrot. Legg på lokk, og la trekke i 10 minutter.
Ta torsken ut av suppen og legg til side. Bland nudlene i.

Ha i rikelig med frisk koriander og server med torsken ved siden av eller anrett den på toppen av nudlene.

 

3. Kjøttsuppe med grønnsaker og pølser

Pølse er en super ingrediens å bruke i suppe. Den gir litt mer å bite i, og gjør måltidet mer mettende.

Denne kjøttsuppen lager du i rakettfart. Hakk opp alle grønnsakene og pølsene mens vannet koker opp, og legg alle ingrediensene i gryta fortløpende. Server gjerne med godt brød til.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 stk løk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 ss solsikkeolje
  • 1.5 liter kjøttkraft
  • 4 ss sitronsaft
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss søt soyasaus
  • 0.5 stk fennikel
  • 2 stk stangselleri
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk spisskål
  • 4 stk middagspølser
  • litt salt og pepper 

Slik gjør du: 

Hakk løk og hvitløk, og fres i olje i en gryte. Hell over kraft, soyasaus, sitronsaft, laurbærblad og kok opp.

La det småkoke mens du kutter opp grønnsakene i biter. Ha grønnsakene i suppen fortløpende.
Smak til kraften med salt og pepper. Del pølsene i skiver og ha i suppen.

Kok noen minutter eller til pølsene er gjennomvarme. 

 

4. Kremet krepsesuppe med konjakk

Det er ingen grunn til å spare på godsakene. Til denne suppen trenger du både konjakk, krepsehale og fløte. Resultatet blir en luksuriøs krepsesuppe som er overraskende god på smak. 

Dette trenger du (4 porsjoner): 

  • 300 g krepsehaler
  • 100 g bacon
  • 4 stk sjalottløk
  • 4 ss olivenolje
  • 2 ts tomatpuré
  • 8 ss konjakk
  • 4 ts frisk timian
  • 4 dl hvitvin
  • 5 dl fløte
  • 50 g smør
  • 4 dl fiskebuljong
  • 1 ts cayennepepper

Slik gjør du:

Om du ikke har kjøpt bacon i terninger, skjær opp. 
Stek først baconet i gryta med olivenolje. Tilsett så krepsehalene og brun dem litt. Hell så på hvitvin og fiskebuljong. Så har du i finhakket sjalottløk, timian og kajennepepper oppi gryta.

Så er det fløten og konjakken sin tur, etterfulgt av tomatpuré. Rør godt og la det småkoke til det blir skikkelig tykt. 
Rett før servering har du en spiseskje smør oppi gryta og rører det forsiktig inn.

 

5. Kremet potetsuppe med pesto og bacon 

Supper med gode og mettendende ingredienser er perfekt når du trenger et raskt og næringsrikt måltid. Prøv en av disse overraskende smaksrike suppene.

Det finnes mange varianter av potetsuppe, men dette er vår klare favoritt. Den har masse herlig ingredienser, som bacon, pesto, makaroni og parmesan. Og selvfølgelig den næringsrike poteten, som alltid gjør seg i suppe!

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 ss olivenolje
  • 200 g bacon
  • 25 g smør
  • 500 g potet
  • 2 stk gul løk
  • 6 dl kyllingbuljong
  • 6 dl lettmelk
  • 100 g makaroni
  • 1.5 dl matfløte
  • 2 ss pesto
  • 2 ss kruspersille
  • litt salt
  • litt sort pepper
  • litt parmesan

Slik gjør du:

Del baconet i små biter og stek det i olivenolje. Tilsett poteter i terninger, finhakket løk og smør under omrøring. Tilsett så buljong og melk, kok opp og la det småkoke i 10 minutter.

Tilsett makaroni og la det koke til makaronien er mør, cirka 3-4 minutter.

Tilsett fløten og la småkoke noen minutter til. Tilsett pesto og finhakket persille eller server det ved siden av.

Smak til med salt og pepper.

 

Kilde: matprat.no