Tiramisu er en klassisk italiensk dessert som originalt består av tørre fingerkjeks (også kalt ladyfingers) dyppet i kaffe og blandet med ferskosten mascarpone. Desserten lages ofte i en stor form, og serveres som kakestykker med et raust kakaodryss over. Vi elsker en klassisk tiramisu, men for å gjøre det til en skikkelig festdessert har vi laget en liten vri på den kjente desserten – med bær.

Mange variasjoner av tiramisu

Selv om tiramisu er en relativt enkel dessert med få ingredienser, kan den varieres i det uendelige. Tiramisu inneholder alltid en form for kjeks, og vanligst er det å bruke fingerkjeks, som har fått sitt navn nettopp fordi de kan ligne en kvinnes lange fingre. Kjeksene er tørre og porøse, og trekker lett til seg det du velger å dyppe dem i.

Originalt dyppes de i kaffe, gjerne espresso, men det er også vanlig å bruke forskjellige typer alkohol. Marsala, en søt italiensk dessertvin eller kaffelikør blir hyppig brukt. Man kan også lage en eksklusiv variant med champagne. 

Oppskrift på tiramisu med bær.

Det geniale med denne desserten er at den kan lages dagen i forveien. Tiramisu blir faktisk enda bedre etter en natt i kjøleskapet.

Friskt og godt med bær

For å lage en skikkelig festdessert har vi valgt å bytte ut kaffe med friske bær i vår tiramisu. Selv om mascarponekremen er mektig, oppleves denne desserten litt lettere og friskere med bær. Vi har laget tiramisu i porsjonsskåler, så alle får en flott liten dessert hver.

Perfekt festdessert

Tiramisuen kan lages dagen i forveien. Faktisk blir den bare enda bedre av å få stå og trekke til seg alle de deilige smakene. På selve festdagen slipper du å tenke på desserten — som allerede står klar i kjøleskapet— når du har nok av andre ting å tenke på.

Tiramisu oversettes til ”pick me up” eller ”cheer me up”, fordi den skal ha en oppkvikkende effekt. Og det er jo akkurat en oppkvikker man trenger etter en lang og god middag!

Oppskrift på tiramisu med bær.

Fingerkjeksene finner du i kjekshylla på Coop Mega! Du trenger en pakke til denne oppskriften.

Tiramisu med bær

Dette trenger du til 8 porsjoner:

 • 200 g blåbær + ekstra til topping
 • 200 g bjørnebær + ekstra til topping
 • 2 ss sitronsaft
 • 1 ts vaniljepulver
 • 4 ss flytende honning
 • 2 ss vann
 • 2 dl kremfløte
 • 5 ss sukker
 • 4 eggeplommer
 • 400 g mascarpone
 • 200 g fingerkjeks/ladyfingers

 

Slik gjør du:

 1. Skyll bærene og ha dem i en liten kjele sammen med sitronsaft, vaniljepulver, honning og 2 ss vann. Kok forsiktig opp, skru ned temperaturen og la det putre under lokk i et par minutter. Avkjøl helt. Sil av bærene. Spar på bærsaften!
 2. Pisk kremfløte og 1 ss sukker til krem. Sett kremen kaldt til det er klart til bruk.
 3. I en annen bolle blander du sammen eggeplommer og resten av sukkeret med en håndmikser. Tilsett mascarpone litt etter litt.
 4. Vend forsiktig inn den piskede kremen i mascarponeblandingen med en slikkepott. Vend forsiktig inn de avkjølte, kokte bærene i kremen.
 5. Finn frem dessertskåler. Dypp kjeksene i sausen du silte fra bærene og begynn med et lag dynkede kjeks i bunn. Følg på med et mascarponekrem. Fortsett til det er slutt på ingrediensene.
 6. La desserten stå og sette seg et par timer i kjøleskap, eller over natten. Topp med friske blåbær og bjørnebær før servering.

Kilde: Wikipedia