Æbleflæsk er en gammel, dansk julerett som består av tørrsaltede ribbeskiver med stekte epler, løk og timian. Høres ikke det magisk ut? Det er det!

Danskene har lang tradisjon for å bruke epler og svineribbe sammen. Det er en nydelig kombinasjon som kan virke litt fremmed for oss. Men hva med å gi det et forsøk nå i førjulstiden?

Dette er veldig enkel førjulsmat! Stykker av tørrsaltet ribbe får du kjøpt i butikken nå før jul og da trenger du bare skjære noen skiver for å lage retten. 

Slik lager du tørrsaltet ribbe på dansk vis

Fullstendig oppskrift finner du nederst i saken.

rå skiver av tørrsaltet ribbe på rist, klar for ovnen

Legg skiver av tørrsaltet ribbe på en rist og plasser over langpannen med eplene.

  1. Del eplene i båter etter at de er skrelt. Bland eplene med løk, timian, vann og smør. Spre blandingen utover en langpanne og sett den i ovnen. Legg skiver av tørrsaltet ribbe på en rist mens du venter på at eplene skal bli møre. Når eplene og løken er blitt myke, setter du inn risten med ribbeskiver over langpannen.
    ribbe i skiver, stekt under grill i ovnen

    Fett og kraft som drypper ned fra ribbeskivene gir ekstra god smak til eplene og løken. Husk å snu ribbeskivene underveis for å få sprøtt og gyllent resultat på begge sider.

  2. Skru opp grillen og la ribbeskivene bli sprøe og deilige. Fettet og kraften fra ribben blander seg med eplene og gjør dem ekstra saftige og gode.
  3. Ribbeskivene snus underveis slik at de blir sprøe og gylne på hver side.
  4. Ha eplemiksen over på et fat og legg de deilige skivene av tørrsaltet, sprø ribbe på toppen. Dryss litt frisk timian over for å gi retten litt ekstra smak og fin farge. Tyttebær smaker også nydelig til. 
Sennepsglaserte gulrøtter, tilbehør til ribbe i skiver

Server ribbe i skiver med utradisjonelt tilbehør – herlig glinsende og pikante gulrøtter.

Serveringstips

Tradisjonelt serveres det rugbrød til æbleflæsk, men du kan også lage sennepsglaserte gulrøtter. Gulrøttene trekkes i pannen med smør, sennep og honning. Resultatet blir lekre, glinsende gulrøtter med et lite kick av sennepshete.

Lyst på flere enkle førjulsretter? Prøv disse fantastiske rettene: 

tørrsaltet ribbe i skiver med epler, løk og sennepsglaserte gulrøtter

Skiver med tørrsaltet ribbe, søte epler og løk serveres lunt, gjerne med et lite dryss frisk timian og syrlige tyttebær.

TØRRSALTET RIBBE I SKIVER MED SENNEPSGLASERTE GULRØTTER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca 40 minutter
Temperatur: 200˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 800 g tørrsaltet ribbe
  • 8 faste, røde epler
  • 1 stor, gul løk
  • 2 ss hakket timian
  • 2 ss smør
  • 1 dl vann
  • Salt og pepper

 

Sennepsglaserte gulrøtter

  • 8 gulrøtter 
  • 1 ss dijonsennep
  • 4 ss smør
  • 1 ss honning
  • 1 dryss flaksalt

 

Slik gjør du:

  1. Skjær 1 cm skiver av tørrsaltet ribbe. Legg dem på en rist.
  2. Skrell eplene og skjær dem i båter. Skjær løken i tynne skiver.
  3. Ha løk, epler og timian i en langpanne med smør og vann. Sett i ovnen på 200˚C til eplene og løken er myk.
  4. Sett inn risten med ribbeskivene over langpannen. Sett på grillen og la ribbeskivene blir sprøe. Snu dem underveis. 
  5. Gulrøtter: Vask og skrubb gulrøttene. Legg dem i pannen med sennep, smør og honning. Hell på vann slik at det fyller midt på gulrøttene. Sett på lokk og kok. Vend gulrøttene etter 5 minutter. Salt og kok videre (på medium varme) uten lokk. Kjenn med en kniv om gulrøttene begynner å bli møre. Når vannet er kokt inn er gulrøttene blanke og fine av honning, smør og sennep.
  6. Salt og pepre etter smak. Server ribbeskivene med løk- og eplemiksen og de sennepsglaserte gulrøttene.