Overalt i Vietnam står det ferske våruller på menyen. Gjerne med flere sauser man kan dyppe vårrullene i. Mye av smaken sitter nemlig i sausen.
Vietnameserne bruker ikke så mye sterke krydder i selve maten, men heller i sauser eller til servering.

Ferske vårruller med krydderurter

De ferske vårrullene inneholder, foruten selve rispapiret og risnudler, grønnsaker, urter og kanskje reker, svin eller kylling. Urter blir ofte brukt mer som deler av salaten enn som pynt.
Hvis man vil tenke litt på hvordan de skal se ut, kan man legge hele urteblader underst på rispapiret. Disse vil skape fint mønster under papiret.

<<Synes du det er vanskelig å krydderurtene dine i live? Her får du de beste tipsene for å få krydderurtene til å vare lenger.>>

Vårruller er sosial sommermat

Det er veldig sosialt å lage ferske vårruller. Hakk opp masse grønnsaker, så kan alle selv bestemme hva de vil ha inni rispapiret. Ferske vårruller er utrolig gode å spise i varmt vær. Sett fram et brett vårruller og et par gode sauser, så kan man spise og hygge seg i lang tid.


<<Skal du ha gjester? Slik lager du festlig fingermat som alle liker.>>

Ferske vietnamesiske vårruller med grønnsaker, urter og to spicy sauser.

Det er veldig sosialt å lage ferske vårruller. Hakk opp masse grønnsaker, så kan alle selv bestemme hva de vil ha inni rispapiret.

Ferske vårruller med to sauser

Dette trenger du til 4 personer:

  • Salatblader, gjerne Isberg
  • 2 gulrøtter
  • ½ pakke vermicelli (tynne nudler, laget av ris eller mungbønner)
  • ½ agurk
  • 1 avokado
  • ½ potte fersk basilikum
  • ½ potte fersk mynte
  • ½ potte fersk koriander
  • 1 pk vårløk
  • 2 pk rispapir

Slik gjør du:

  1. Kok nudlene etter anvisning på pakken. Pass på å skylde dem i kaldt vann når de er ferdige.
  2. Del alle grønnsakene (ikke salatbladene) i fyrstikktynne staver. Hakk krydderurtene.
  3. Varm opp vann til ganske varmt og sett kjelen til side.
  4. Legg et fuktig håndkle på benken og dypp rispapiret i noen sekunder i vannet. Snu på det slik at alt blir vått, mykt og blankt.
  5. Legg papiret på det fuktige kjøkkenhåndkleet.
  6. Riv biter av salaten og legg på snittede grønnsaker. Ikke ha på for mye, da blir rullen veldig tykk. Legg på litt nudler og til slutt urtene og ½ vårløk.(Tenk på de første to rullene som prøveruller).
  7. Del sommerrullene i to og server med hjemmelagede sauser.

 

Tips!

Disse rullene er vegetariske, men bruk gjerne rester fra grillmiddagen som svin eller okse, biter av strimlet kylling eller reker.

Andre godsaker man kan ha i rullene er bønnespirer, tynn omelett, sukkererter og  mango.

Nuoc Cham

  • 2 lime
  • 2 ss brunt sukker
  • 6 ss fiskesaus
  • 4 fedd hvitløk
  • chili, så mye du vil – finhakket 

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene, og visp til sukkeret er oppløst.

Hoisin- og peanøttsaus

  • 1 dl hoisinsaus
  • 1 stor ss peanøttsmør
  • 1 dl vann, litt om gangen
  • 1 ss sukker
  • lime
  • litt chilisaus (Sriracha)
  • hakkede peanøtter

Slik gjør du:

  1. Varm opp hoisisaus og peanøttsmør.
  2. Ha i vann og sukker og finn konsistensen du ønsker.
  3. Smak til med lime og chilisaus.