Rød, søt og litt sprø. Rødbeten er en fantastisk råvare som kan og bør brukes til mye!

Den inneholder mye mineraler, spesielt jern, kalsium, magnesium og kalium. I tillegg er rødbeten rik på fiber, og har en gunstig effekt på blodets fettsammensetning.

Den lille røde er også kalorifattig – med kun 36 kilokalorier per 100 gram. Dessuten inneholder den bare halvparten så mye karbohydrater sammenlignet med poteten, og kan derfor være gunstig for den som passer vekten. 

Det er ikke rart at rødbeten anbefales av kostholdseksperter verden over.

<<VISSTE DU AT...Rødbeter er en fantastisk kjøtterstatter som smaker kjempegodt i burger? Sjekk denne uimotståelige rødbeteburgeren med chevre og valnøtter. Digg!>>

Rødbeter er sunn, god og kortreist rotgrønnsak. 5 fristende oppskrifter på rødbeter i hummus, juice, suppe og salat.

«Rødbet-doping»

Rødbeten har i det siste blitt en populær råvare blant idrettsutøver, spesielt i kondisjonskrevende grener.  Saften fra rødbeter er nemlig rene vidundermiddelet for de som ønsker å forbedre sine fysiske prestasjonsevner.

Årsaken ligger i stoffet nitrat, som man også finner i blant annet spinat, ruccola og fennikel.

Nitratet omdannes til nitrogenoksid i kroppen. Det utvider blodårene og gjør at kroppen trenger mindre oksygen for å prestere. Det er derfor rødbet-effekten har blitt sammenliknet med «doping», siden den gir en liknende effekt som det farlige og forbudte preparatet EPO.

Allsidig grønnsak

Du trenger imidlertid ikke være blodtrimmet for å ha glede av et måltid med rødbeter. Det er mange måter å tilberede og servere grønnsaken på. Du kan koke den med skall, men da bør du la bladfestet få sitte på med noen centimeter for å unngå at saften renner ut i vannet. Etter koking kan du fjerne skallet og severe den enten varm eller kald.

Rødbete er godt egnet til sylting og brukes mye til silderetter og som pålegg.

Men glem for alle del ikke å bruke rødbeten rå, for eksempel i råkost. Og har du  juicingmaskin bør du alltid ha fersk rødbete i kjøleskapet – for den tilfører herlig sødme og fantastisk farge til alle drikker.

Det er bare å finne frem forkleet (ja, det kan bli «blodig» rødt når du kokkelerer med rødbeten!) og teste ut noen herlige oppskrifter:

1 Rødbethummus

Rødbeter er sunn, god og kortreist rotgrønnsak. 5 fristende oppskrifter på rødbeter i hummus, juice, suppe og salat.

Hummus er en dipp fra Midtøsten som oftest er laget av kokte og mosede kikerter. Her har vi en variant med rødbete som både smaker og ser fantastisk ut. I tillegg er den supersunn! 

Dette trenger du:

  • 1 boks hermetiske kikerter
  • 1 stk hvitløksfedd
  • 2 stk rødbete
  • 1 ss sesampasta
  • 0.5 stk sitron
  • 1 dl olivenolje
  • 1 ts spisskummen
  • litt salt
  • litt sort pepper 

Slik gjør du:

Kok rødbetene.

Skyll av kikertene, la renne av og kjør med hvitløk, rødbeter, sesampasta (tahini) og olivenolje i en kjøkkenmaskin med knivblad eller blender til en jevn masse.

Smak til med spisskummen, salt og pepper.

2 Rødbetsuppe med appelsin

Rødbeter er sunn, god og kortreist rotgrønnsak. 5 fristende oppskrifter på rødbeter i hummus, juice, suppe og salat.

Her har du en nydelig rødbetsuppe med appelsinsaft og en dæsj rømme som er klar på litt over en halvtime. Dette er mager kost, med kun 176 kalorier per porsjon. 

Dette trenger du (til 4 porsjoner):

  • 1 stk løk
  • 2 stk rødbete
  • 3 ss olivenolje
  • 0.8 dl appelsinjuice
  • 5 dl grønnsaksbuljong
  • 4 ss lettrømme

Slik gjør du:

Skjær løk i tynne skiver. Stekes myk og blank på medium varme i en tykkbunnet stekepanne sammen med olivenolje.

Skrell og kutt rødbeten i terninger, og tilsett i løkblandingen sammen med grønnsaksbuljongen. Kok i ca. 25 min, eller til rødbeten er myk.

Avkjøl litt og hell i appelsinsaften. Kjøres i blender eller med stavmikser til suppen er glatt og jevn.

Server med yoghurt, creme fraiche eller rømme.

3 Hjemmelaget rødbetsalat med eple

Rødbeter er sunn, god og kortreist rotgrønnsak. 5 fristende oppskrifter på rødbeter i hummus, juice, suppe og salat.

Rødbetsalat smaker godt hele året, og med friske eplebiter og sjalottløk får du en frisk variant av pålegget.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  •  2 stk rødbete
  • 1 stk grønt eple
  • 2 stk sjalottløk
  • 4 ss seterrømme
  • 3 ss majones
  • 1 ss sitronsaft

Slik gjør du:

Kok rødbetene møre i vann, med skall - cirka 1 time. Det skal være lett å skrelle dem når de er ferdige.

Kutt eple i små terninger, og finkutt sjalottløk.

Skjær rødbeter i små terninger.

Bland alle ingrediensene sammen. Smak til med salt og pepper, eventuelt mer sitronsaft om du liker det.

4 Rødbetjuice med klementiner

Rødbeter er sunn, god og kortreist rotgrønnsak. 5 fristende oppskrifter på rødbeter i hummus, juice, suppe og salat.

Rødbet har en mild og søt smak, og passer perfekt i juicer. Har du en juicepresse kan du få maksimalt ut av grønnsaken, når du kjører den gjennom maskinen med skallet på. Smaksmessig passer den i kombinasjon med mange ulike frukter, spesielt de litt syrlige.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 3 stk rødbeter
  • 5 stk klementin
  • 4 stk eple

Slik gjør du:

Skrell rødbetene og klementinene. Kjør alt gjennom juicemaskinen.