Quinoa kommer fra Andesfjellene og ble kalt inkaindianerenes «hellige korn».  De små, runde frøene kan brukes omtrent på samme måte som ris, bulgur eller couscous, men er visstnok litt sunnere.

Quinoa inneholder nesten like mye protein som biff, og er stappfull av gode næringsstoffer og mineraler. Den er imidlertid fri for gluten. 

Andre fordelder med quinoa, er at den er så enkel å tilberede. Den litt nøtteaktige smaken er det heller ikke noe å si på.

Så det er ikke rart at norske matbloggere har trykket quinoa til sitt bryst – og kreert de lekreste retter. Her er 8 gode oppskrifter som vi har falt for:


1. Steinalderbrød med quinoa

Det er ingen tvil om at brødmat har en sentral plass i kostholdet vårt her til lands. Hvis du prøver å holde deg unna karbohydrater, men nekter å gi opp brødskiva, så kan dette steinalderbrødet med quinoa være et godt alternativ.

Steinalderdietten, også kalt paleo, har vært en trend de siste årene. Den baserer seg på et kosthold som skal strekke seg tilbake til – ja, nettopp steinalderen. 

Foto: Trine Midtun/ Klisjehjemmet.no 

Matblogger Trine Midtun står bak bloggen Klisjehjemmet. Hun har brukt quinoa i flere av sine lekre oppskrifter. Dette brødet gjør seg med alle typer pålegg, eller som tilbehør for burgere, supper og gryteretter. Det både metter, smaker og dekker behovet ditt for gode fettsyrer. I tillegg er brødet stappfullt av kostfiber og proteiner. 

>> Se hele oppskriften på Klisjehjemmet.no

 

2. Honning- og soyamarinert kylling med rød quinoa

Quinoa fås i flere forskjellige farger. Hva med å prøve denne lekre røde varianten fra Trines matblogg? Den setter garantert en spiss på måltidet, både i smak og utseende! Foto: Trine/Trinesmatblogg.no

Har du kyllingfilet tilgjengelig, kan du trylle frem de lekreste retter, enten det er til hverdag eller helg. I denne oppskriften marineres kyllingen i en soya- og honningmarinade, som både setter smak og farge på fileten. Som tilbehør serverer Trine en rød quinoasalat. 

>> Hele oppskriften får du på Trinesmatblogg.no

 

3. Quinoaboller thai style 

Disse herlige små quinoa-bollene fra Veganmisjonen er et godt alternativ til kjøtt. Og den asiatiske touchen er prikken over i`en. Sprø, nesten crispy utenpå, men saftige inni.

Foto: Jane/Veganmisjonen.com 

Quinoabollene har en herlig konsistens,  og det er enkelt å lage runde, små boller av farsen. Dekk bunnen av stekepanna med et lag olje og legg quinoabollene oppi. Rist litt på pannen innimellom, så de blir jevnt stekt. Siden de er runde, er det lett å rulle dem rundt i panna.

>> Se hele oppskriften på Veganmisjonen.com

 

4. Monsterburger av quinoa

Har du lyst på en skikkelig saftig veggisburger? Veganmisjonen har laget et monster av en burger, som både smaker og metter godt. Den er i tillegg enkel å lage, 100 prosent kjøttfri og sunn i tillegg.

Du trenger ikke mange ingrediensene for å lage burgeren. Har du quinoa, gulrot, purre og havregryn, er du nesten i mål. Quinoaen kokes, purre og gulrot stekes, alt blandes og vips – så har du en feiende flott burgerfarse. 

>> Hele oppskriften får du på Veganmisjonen.com

 

5. Krydderquinoa  

Denne enkle quinoasalaten fra Vegetarmat har en krydret smak av kardemomme, spiskummen, chili og koriander. Den ser herlig ut og smaker fantastisk. 

 Foto: Stein Hofve/Vegetarmat.org 

Quinoasalaten er både smakfull og sunn, og et fornuftig måltid å slenge sammen neste gang du har venner på besøk.

>> Se hele oppskriften på bloggen Vegetarmat

 

6. Blomkål- og quinoalapper 

Det enkle er ofte det beste, og det er disse blomkål-og quinoalappene et bevis på! Julie Ilona Balas, som driver Julies matblogg, hadde økologisk blomkål og noe kokt quinoa liggende i kjøleskapet en dag, og resultatet ble disse deilige middagskakene. 

Foto: Julie Ilona Balas/Juliesmatblogg.no 

Server gjerne lappene med salat, eller som burger i brød. Smaksmessig passer de til det meste.

>> Gå inn på Julies matblogg for å få hele oppskriften

 

7. Kyllingsalat med quinoa og mango

Denne kyllingsalaten fra Klisjehjemmet metter godt og er stappfull av næringsstoffer. Mangoen gir en søt og frisk vri. 

 Foto: Trine Midtun/Klisjehjemmet.no 

Du kan fint ha denne salaten til middag, servert med litt grovt brød, eller til lunsj når du trenger det lille ekstra. 

>> Se hele oppskriften på kyllingsalat hos Klisjehjemmet.

 

8. Frokostgrøt med quinoa 

Trude står bak matbloggen Happy Times Norway. Hun bruker ikke bare quinoa i salater eller som tilbehør, men også til frokost med sukker og bær. Her er en søt variant som garantert vil gi en god start på dagen. 

Server grøten med hakkede mandler, bringebær, litt vaniljekesam, kanel og litt sukrin eller sukker. Du kan også variere med eple, banan, syltetøy, honning, peanøttsmør, solsikkefrø, tørket frukt og gojibær.

>> Få hele grøtoppskriften på bloggen Happytimesnorway

 

Kilder: Aftenposten.no, wikipedia.no, kk.no