Utvalget av salat har eksplodert i løpet av de siste årene. Etter at kinakål og isbergsalaten ble populære på 80-tallet, spiser vi årlig fem kilo salat hver.

Salat kommer fra flere forskjellige plantefamilier, men de fleste kommer fra kurvplantefamilien, som består av 150 arter. Endive, sikori og ruccola kommer fra andre slekter, men blir også kalt salat.

Bitter eller mild?

Vi deler salaten inn to hovedgrupper, de milde og de bitre. Lactuca sativa - er den milde gruppen hvor vi finner vi vanlig grønn hodesalat, isbergsalat, crispi og flere andre.

Den bitre gruppen, Cichorium, inneholder de med litt skarpere og bitter smak. Her finner vi Radicchio Rosso, Eskaroll og frisée-salat, blant annet.

Populære blader 

Det kan være vanskelig å skille alle de ulike salattypene fra hverandre, men det er ikke dumt å sette seg litt inn i de ulike typers smak og bruksområder. De er nemlig mer forskjellige enn man kanskje skulle tro. 

  • Grønn hodesalat er mild i smaken, og er den mest kjente i Norge. Passer godt til å å blande med andre mer sprø varianter og som pynt på brødskiven.
  • Isbergsalaten er verdens mest spise salat. En sprø, saftig og mild salat med blader som ligger tett utenpå hverandre.
  • Crispisalaten, også kalt Vestfoldsalat, er en blanding av isberg- og friséesalaten. Den har tykke blader, er supersprø, søt og mild smak.
  • Raddichio rosso er liten og rund, med rød og hvite blader. Den er svært bitter, og passer derfor godt å blande med annen salat med mildere smak.
  • Friséesalat er den rufsete i utseendet, med smale, lyse grønne blader og gul kjerne. Den er sprø, og har en fyldig, men bitter smak. 

Bruk

Salat smaker deilig som tilbehør til alle måltider, men er mest vanlig å severer til middagretter. Bland gjerne salattypene, både de bitre og de milde, som utfyller hverandre smaksmessig. Salat nytes kald, og smaker godt med en enkel eddikdressing som du lager av noen spiseskjeer olje, litt eddik og salt og pepper. Det passer også fint å blande inn nøtter, krutonger, urter, revet ost, frø eller tørket frukt i tillegg til dressing.

Spis gjerne salat som en egen rett. Den kan erstatte middagen hvis du blander inn andre grønnsaker med høy næringsverdi, som avokado. Tilsett gjerne egg, noen skinke- eller kyllingrester også for et næringsrikt måltid.

Et smart triks er å rive salaten med fingrene istedenfor å bruke kniv. Da følger salaten sine egne fibre, og blir sprøere.

 Oppbevar salat i plastpose eller boks i kjøleskap. Frisk opp slapp salat ved å la den ligge i iskaldt vann.

Næringsinnhold

Salat er energifattig fordi den inneholder mest vann, hele 96 prosent. Men den inneholder også fiber, vitamin B, folat og vitamin K.

Sesong: Norsk salat får vi fra mai til oktober, men crispi produseres hele året.
Import gjør at vi har mange salattyper å velge i hele året.

 

Pære- og valnøttsalat med honningdressing 

Dette trenger du (til 4 personer):

  • 3 pærer
  • 100 g valnøtter
  • 200 g hermetiske kikerter
  • 400 g salat
  • 100 g blåmuggost
  • 2 hvitløksbaguetter, gjerne grove
  • 3 ss ekstra virgin oliven olje 
  • 1 lime – kun saften
  • 2 ss honning
  • 2 ss hvitvinseddik
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Vask salaten og riv den i mindre biter.
  2. Stek baguettene.
  3. Rist nøttene i varm, tørr panne i to minutter.
  4. Skrell pærene, og del i 2 cm biter. Bland alle ingrediensene i en bolle.
  5. Dressing: Bland alle ingrediensene, og smak til med salt og pepper. Hell over salaten.

 

Foxy M salat med balsamicovinaigrette  

Dette trenger du:

  • 1 pose vasket spinat
  • 400 g sprøstekt grovhakket pepperbacon eller vanlig bacon
  • 200 g tørket aprikos delt i fire
  • 50 g ristede pinjekjerner
  • 1 liten rødløk i tynne skiver

Vinaigrette:

  •  1 dl balsamico
  • 2 dl olivenolje
  • salt og pepper

Bland dressingen godt sammen, smak til med salt og pepper.

Miks alt godt sammen, og vend i vinaigretten rett før servering.

 

Skagensalat på hjertesalatblader 

Dette trenger du (til 4 porsjoner):

  • 200 g reker
  • 1 liten bunt dill
  • 1 liten bunt gressløk
  • 2 finhakkede sjalottløk
  • 1 finhakket fennikel
  • ca 2 dl aioli
  • salt og pepper
  • sitronsaft
  • 2 hjertesalat, vasket og kuttet av helt nederste på stilken. Ta forsiktig av et og et blad.

Slik gjør du:

Bland alt sammen til en deilig røre. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Legg godt med røre på hvert hjertesalatblad.

 

Kilder: Frukt.no, snl.no, wikipedia.no