Aromasopp

  • Latin: Agaricus bisporus
  • Engelsk: Italian brown, Cremini
  • Italiensk: Cremini

Aromasopp er en variant av dyrket sjampinjong, og artsmessig er den et ungt eksemplar av portobellosopp.

Den har mørkere farge og har kraftigere smak og duft enn hvit sjampinjong.

For soppelskere er den mye brukt i matlaging fordi den er svært anvendelig og har fast og kjøttfull konsistensens.

<<LES OGSÅ: Finnbiffgryte er enkel, rimelig og kjempegod helgemiddag - og perfekt hyttemat! Prøv denne smakfulle finnbiffgryta med sopp, mørkt øl og brunost.>>

Slik bruker du aromasopp

  • Aromasoppen brukes som vanlig sjampinjong, og kan alltid erstatte annen sopp i oppskrifter.
  • Det er lurt å rengjøre soppen lett med en børste før bruk, og ikke skyll med vann. Da trekker soppen til seg vannet, og blir bløt og smakløs.
  • Den kan spises som egen rett, men passer også utmerket som tilbehør til kjøtt- og fiskeretter samt i gryteretter.
  • Steker du soppen med litt salt og pepper, og tilsetter en rømmeklatt har du et deilig soppmåltid.
  • Oppbevar soppen mørkt og kjølig, og spis den i løpet av kort tid.

Sesong

Aromasopp er tilgjengelig hele året, men dyrkes ikke i Norge.

<<LES OGSÅ: Har du prøvd å grille sopp? Det blir kjempegodt! Her får du tipsene til hvilke grønnsaker og sopp som blir enda bedre på grillen! >>

Næringsinnhold

Aromasopp er fiberrik med få kalorier, og er en kilde til fosfor, kalium, niacin og D-vitamin.

Kilder: frukt.no, snl.no

Pai med sopp på en skjærefjøl.

Du kan bruke mange typer sopp i denne paien, gjerne både aromasopp og kantarell.

Pai med aromasopp og timian

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  •  4 plater butterdeig, lett tinte
  • 1 pisket egg

Fyll:

  • 100 g revet ost, gjerne en lagret/sterk ost
  • 4 ss crème fraîche
  • 2 egg
  • 300 g sopp, aromasopp eller sjampinjonger
  • 2 rødløk
  • 1 ss smør
  • frisk timian

 

Slik gjør du:

  1. Start med å rulle to plater butterdeig ut på et bord drysset med mel. Legg platene slik at endene overlapper hverandre og unngå å kjevle deigen for tynt. Brett kantene en smule opp hele veien rundt, og legg butterdeigen på en bakeplate, kledd med bakepapir. Gjenta med de to siste butterdeig-platene, slik at det til sammen bli to paier.
  2. Pensle deigen med pisket egg, og bak tertebunnene ved 200 grader, varmluft, i ca. 10 min.
  3. Rør revet ost, crème fraîche og egg sammen i en skål – krydre med salt og pepper.
  4. Skjær soppene i små biter og grovhakk løk. Surr det i en varm panne i smør til det blir mykt og lett gyllent.
  5. Krydre med frisk timian, sort pepper og salt.
  6. Hvis paibunnene har hevet i midten, press dem litt ned slik at det blir plass til fyllet.
  7. Hell egge-/osteblandingen i bunnene og fordel soppblandingen oppå. Bak paiene igjen i ca. 8–10 min., eller til fyllet har satt seg og paiene er gylne og sprø. Server gjerne med en grønn, sprø salat.