Asiatiske smaker er gjerne en kombinasjon av frisk, syrlig og søt. Fiskesaus brukes i stedet for salt. Honning er en god kilde til sødme og friskheten får du fra urter og herlige grønnsaker. Nøttene gir krønsj og nudlene metter og gir den perfekte helheten til retten.

Slik lager du perfekte grønnsaksstrimler

Tynne strimler av grønnsaker kalles julienne. De skal kuttes likt og dette er ikke lett hvis du ikke er kokk med erfaring.

Løsningen er å bruke en kjøkkenmaskin, en mandolin med julienneinnstilling eller et juliennejern. Sistnevnte ser ut som en bred potetskreller med ruglete blad.

Gulrøtter, squash og kål er perfekte grønnsaker å bruke til en asiatisk salat. Men bruk gjerne polkabeter eller gulbeter for å få flott fargekobinasjon. Polkabeter ser ut som stripet sukkertøy og er veldig dekorativt i en rett. Dessuten gir den en deilig, søt smak.

Bønnespirer er naturlig lange og tynne og egner seg godt i denne salaten.

Bli venn med spisepinnene

Prøver du å spise en asiatisk salat med kniv og gaffel, kommer du til å holde på en stund. Det er ikke lett med alle grønnsaksstrimlene og nudlene. Pinner er faktisk mye enklere.

Det finnes mange slags pinner og er du nybegynner anbefaler vi å starte med pinner som er festet sammen i enden, nesten som en klype. For de som behersker pinner ganske bra, er de i matt, kantet treverk å foretrekke. For proffe er de runde, glatte pinnene perfekte.

Ristede nøtter gjør hele forskjellen

Peanøtter er de foretrukne nøttene å bruke i asiatisk matlaging. Gå for usaltede nøtter og gi dem litt farge og varme i pannen før servering. Da kommer de deilige oljene fra nøttene ut.

Det er heller ikke noe i veien for å bruke cashewnøtter eller mandler. Den deilige krøsnjen gir en herlig tekstur til salaten.

Den syrlige avslutningen

En asiatisk dressing skal ha nok syrlighet. Limesaft, chili, koriander, fiskesaus og honning er nødvendig for å gjøre salaten spennende. Sesamolje, revet ingefær og litt soyasaus kan også tilsettes hvis man vil.

Asiatisk nudelsalat med revne grønnsaker og dressing.

Asiatisk nudelsalat er fantastisk sommermat. Ønsker du litt ekstra krønsj på toppen, kan du tilsette litt sprøstekt løk eller friterte biter av scampi.

Asiatisk nudelsalat med grønnsaker og nøtter

Dette trenger du til 4 personer:

  • 3-4 gulrøtter
  • ½ spisskål
  • 1 squash
  • 2 polkabeter eller gulbeter
  • 1 pakke bønnespirer
  • 1 pakke eggenudler eller risnudler
  • 1 potte frisk koriander
  • 100 g usaltede peanøtter

 

Dressing:

  • ½  rød chili
  • 3 cm frisk ingefær, finrevet
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • 3 ts fiskesaus
  • 6 ss vann
  • 1 ss honning
  • 2 ss limesaft
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss soyasaus

 

Slik gjør du:

  1. Skjær gulrot, kål, squash og beter i tynne strimler, gjerne med et juliennejern. Bland sammen med masse urter og bønnespirer.
  2. Kok nudler og avkjøl dem litt før du blander dem med grønnsakene.
  3. Rist grovhakkede nøtter i en tørr panne for å få litt farge og for å få frem aromaen fra nøttene. Bland inn i salaten.
  4. Bland ingrediensene til dressingen og hell over salaten.

Ps!

Ønsker du litt ekstra krønsj på toppen, kan du tilsette litt sprøstekt løk eller friterte biter av scampi.