Grunnregelen for woking av grønnsaker er slik: Jo større grønnsaksbiter, desto lenger steketid. Jo hardere grønnsak, desto lenger steketid.

Bruker du gulrot er det fint å skjære den i tynne juliennestaver. Brokkoli og blomkål er også harde grønnsaker som trenger litt tid. Men husk allikevel at alle grønnsakene skal være sprø og ha tyggemotstand. Tenk ”al dente” når du woker.

Oppskrift på asiatisk vegetarwok med hjemmelaget woksaus.

Hjemmelaget woksaus gir et skikkelig løft til vegetarwoken.

 Slik får du perfekt wok

  1. Kutt opp alle grønnsakene (og eventuelt kjøtt) på forhånd. Når oljen først er i pannen, er det pannen som skal ha din fulle oppmerksomhet.
  2. Se på størrelsen på bitene når du kutter grønnsakene. De skal kunne spises med pinner og må være små nok til å ta i et jafs, men store nok til at de beholder sprøheten.
  3. Sørg for at alle grønnsakene er tørre. Legg dem på et kjøkkenpapir og klapp dem tørre. Gjør du ikke dette vil grønnsakene koke i stedet for å holde seg knasende sprø.
  4. Ikke ha alt for mange ingredienser i pannen samtidig, da blir temperaturen for lav. Du vil ha full guffe på varmen hele tiden.
  5. Wok gjerne noen av ingrediensene på forhånd. Nøtter trenger å ristes i tørr panne.
  6. Du må ikke ha en egen wokpanne, men du bør bruke en stor panne.
  7. Alt smaker bedre med saus. Lag woksausen i god tid før wokingen og tilsett den sent i prosessen.  Woksauser inneholder ofte sukker eller honning og vil brenne seg hvis de tilsettes tidlig i wokingen.

Den beste woksausen

En klissete og god saus gir et skikkelig løft til wokretten. Det kan lønne seg å tenke salt, søtt og syrlig når du komponerer en slik woksaus.

Saltet får du fra soyasaus, sødme fra honning, sukker eller lønnesirup og syre fra sitrus. Har du dette som basis, kan du rocke opp sausen slik du selv ønsker. Chili, ingefær og sitrongress smaker godt i woksaus. I denne woksausen har vi brukt peanøttsmør som smaksforsterker. Det gir en herlig asiatisk touch til retten.

Litt krønsj til slutt

Ristede nøtter gir deilig tekstur til wokretten. Peanøtter, cashewnøtter eller mandler kan anbefales. Rist nøttene i en tørr panne for å få ut de deilige oljene og dermed mer smak.

Nå er du klar! En, to, tre, wok!

 Asiatisk vegetarwok med hjemmelaget woksaus

  • 1 bunt vårløk
  • 200 g sopp, shiitake-, aroma- eller kongeøsterssopp
  • 2 røde paprika
  • 200 g grønnkål
  • 1 ss nøytral olje
  • 1 mango
  • 2 avokado
  • 140 g ris
  • ½ dl revet kokos
  • 1 lime
  • 400 g edamamebønner
  • 1 håndfull peanøtter, usaltede
  • 1 håndfull frisk koriander

 

Woksaus:

  • ½ dl fint peanøttsmør
  • 2 ss flytende honning
  • 1 dl soyasaus
  • 2 ss limejuice
  • ½ ts chiliflak

 

Slik gjør du det:

  1. Start med å lage woksausen. Ha alle ingrediensene i et syltetøyglass eller lignende og rist til peanøttsmøret er oppløst i sausen. Bruk eventuelt en liten foodprocessor. Sett til side.
  2. Finsnitt vårløken, del soppen i skiver og paprikaen i biter. Riv grønnkålbladene fra stilkene og finsnitt bladene.
  3. Kok ris som anvist på pakken. Når risen er ferdigkokt blander du inn revet kokos og saft fra 1 lime.
  4. Varm en wokpanne eller dyp stekepanne. Rist først peanøttene i en tørr panne. Legg til side.
  5. Fres soppen for seg i tørr panne i 1-2 minutter. Tilsett så oljen og resten av de oppskårede grønnsakene. Fjern belgen rundt edamamebønnene, bønnene kan tilsettes rett fra fryseren. Wok i et par minutter før du heller over sausen og blander godt.
  6. Topp woken med ristede peanøtter og finhakket koriander. Server med mango og avokado i skiver og ris.