Asparges

  • Latin: Asparagus officinalis
  • Engelsk: Asparagus
  • Fransk: Asperges

Alle kokker elsker asparges, og det har de sannsynligvis alltid gjort. Asparges har nemlig vært dyrket i uminnelige tider, og du finner til og med oppskrift med asparges i verdens eldste bevarte kokebok fra cirka år 200 e.kr.

Hvit eller grønn asparges?

Før var det den hvite aspargesen som var mest populær, mye fordi den var lettest å koke. Nå er tilgangen på friske, grønne asparges god hele året. 

Den grønne aspargesen har både et høyere vitamininnhold, er enklere å fryse enn den hvite. Den største forskjellen mellom dem er vekstforholdene; den hvite vokser under bakken og den grønne over. 

Hvit asparges. Oppskrift på grillet laks med hvit asparges og spinat.

Hvit asparges er en nydelig delikatesse, og smaker litt søtere og rundere enn den grønne aspargesen.

Slik bruker du asparges

Asparges har et vidt bruksområde. Den er nydelig til fersk fisk, grillet, eller kokt et par minutter i lettsaltet vann.

  • Du kan godt la asparges få fast plass på spekefatet, rullet i en god spekeskinke, og det gjør ingenting om den blir servert kald.
  • Det klassiske tilbehøret til asparges er hollandaisesaus, men prøv den gjerne med et lett dryss fersk parmesan og litt skviset sitron over også.
  • Og er du glad i pasta, passer det utrolig godt med asparges i alle pastaretter med ostesaus, eller bare så enkelt som asparges med et dryss fersk parmesan og god olivenolje.
  • Asparges liker seg godt sammen med friske erter og litt mynte i en deilig sommersalat.
  • Bruk gjerne aspargestopper i en deilig pai.

 

Slik oppbevarer du asparges

Asparges egner seg til frysing, og den holder seg fastere og finere om du fryser den fersk uten behandling.

Står den på benken i bunt, kan den godt få stå i et glass vann, som en blomsterbukett, så holder den seg sprø og fin.

Oppskrift på grillet laks med asparges og spinat.

Asparges er perfekt sommermat og smaker kjempegodt til grillmat. Prøv hvit asparges til grillet laks!

Grillet laks med asparges og spinat

  • 1 side (800 g) laks uten ben
  • salt/sukkerblanding 50 g salt, 10 g sukker
  • 4 ss god olivenolje
  • 1 bunt hvit asparges skrelt og forvellet (kokende vann i 3 min)
  • 1 endive (eller annen bitter salat)
  • 2 ss bladpersille
  • 100 gram spinat
  • salt og pepper
  • saften og revet skall fra ½ sitron

 

Slik gjør du:

  1. Smør laksen inn med salt/sukkerblandingen og la stå i ca 30 minutter, før du skyller laksen i iskaldt vann og tørker den godt.
  2. Gni inn 1 ts olivenolje på laksen før den legges på grillen med skinnsiden opp. Har du en grill som lett kleber, kan du legge laksen på ett lag aluminiumsfolie.
  3. Laksen er ferdig når du kan dra av skinnet.
  4. Legg de hvite aspargesene på grillen til de har fått god grillfarge.
  5. Bland inn renset og vasket spinat, endive og persille med aspargesen, og smak til med olivenolje, salt, pepper og sitronsaft/skall

Kilder: frukt.no, aperitif.no, wikipedia