Aubergine

  • Latin: Solanum melongena
  • Engelsk: Aubergine, Eggplant
  • Fransk: Aubergine, Melongène

Helt siden aubergine kom fra Asia til Europa på 700-tallet, har den vært sentral i det sør-europeiske kjøkken. Blant annet er den en viktig ingrediens i den greske retten moussaka og den franske retten ratatouille.

I botanisk forstand er aubergine en frukt, selv om de fleste av oss nok ser på den som en grønnsak.

<<LES OGSÅ: Har du lyst på flere spennende oppskrifter på vegetarmat? Her får du en supergod oppskrift på vegetartaco med paprika, hjemmelaget tacokrydder og aubergine.>>

Aubergine kalles eggfrukt

Aubergine er frukten av en plante som tilhører samme familie som potet og tomat. Den kalles også eggfrukt fordi den opprinnelig hadde form og farge som et egg.

Aubergine du kjøper i butikken i dag er som regel sort eller mørk fiolett og avlang, men den finnes også i andre farger og fasonger.

Konsistensen på frukten er svampaktig, tørr og myk, og i det lyse fruktkjøttet ser du en rad med små kjerner.

Må varmebehandles

Før du spiser aubergine, må den varmebehandles. Start med å skjære den opp i tykke skiver, dryss på litt salt og ha noen dråper med sitron over skivene før bruk. Vent så 15 minutter før du skyller av salt, sitron og den bitre væsken som har piplet frem. 

Tilberedt smaker aubergine mildt og godt. Den ideelle vekten på en aubergine er mellom 400 og 750 gram.

Bra for fordøyelsen

Aubergine inneholder lite energi og lite fett. Den er en god kilde til protein og kostfiber, som henholdsvis bidrar til vekst i muskelmasse og god fordøyelse.

Aubergine er videre en kilde til vitaminene B1 og B6, og er rik på antioksidanten nasunin, som gir skallet den flotte lillafargen.

Ved oppbevaring i ideelle omgivelser kan auberginer holde i over to uker, men pakk den gjerne inn i plast hvis du vet at du skal lagre den en stund.

Slik bruker du aubergine

Aubergine brukes mye i kjøkken over hele verden. Den egner seg godt til salat etter forvelling, gryteretter, i gratenger og supper samt som egen rett. Forsøk også å fylle en halv aubergine med for eksempel ris, grønnsaker og kjøttdeig og gratiner den så i ovnen.  

I grillsesongen kan det også anbefales å legge skiver av auberginer på grillen.

En frisk aubergine skal være fast og blank med jevn farge. Stilken og blad skal være lysegrønne og se friske ut. 

Kilder: BBC Good Food, Frukt.no

Aubergine passer ypperlig som kjøtterstatter i vegetarburger. Prøv denne deilige oppskriften med fetaost:

Oppskrift på vegetarburger med aubergine og fetaost.

Unn deg en kjøttfri dag med denne deilige vegetarburgeren med aubergine og fetaost.

 <<LES OGSÅ: Burgere blir aller best hvis du baker hamburgerbrødet selv. Her får du den aller beste oppskriften på hjemmebakte hamburgerbrød. >>

Vegetarbruger av aubergine og fetaost

Dette trenger du til 4 personer:

  • 4 hamburgerbrød
  • 1 aubergine
  • 1 rødløk
  • 1 pk cherrytomater
  • 2 røde paprika
  • 1 pk fetaost
  • 2 never ruccolasalat
  • olivenolje
  • salt og pepper
  • 1 boks ferdig aioli

 

Slik gjør du:

  1. Varm burgerbrødene lett i pannen.
  2. Skjær aubergine, rødløk og paprika i skiver og stek dem i grillpanne. Ha over litt olje.
  3. Stek cherrytomater i panna sammen med litt olje, salt og pepper.
  4. Fyll burgerbrød med aioli, ruccolasalat og grillede grønnsaker.
  5. Topp med fetaost, god olivenolje og salt og pepper.